Exclusiv. Bani din carti: Top 5 cele mai profitabile edituri

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:30
7034 citiri
Exclusiv. Bani din carti: Top 5 cele mai profitabile edituri

Cultura inca mai genereaza profit in Romania. In clasamentul celor mai profitabile edituri, pe langa "colosii" Humanitas, Polirom sau Art, apar si "new-entry-uri" precum Paralela 45 din Pitesti.

In Romania, piata de carte este estimata la circa 60 milioane de euro. Totusi, jucatorii din piata sustin ca este foarte departe de potential, consumul pe cap de locuitor fiind mult sub media europeana. Pentru a tine pasul cu nevoile clientilor, foarte multe edituri au introdus in oferta e-book-uri sau au "insistat" pe domeniile la "moda" cum ar fi literatura SF.

Business24 prezinta, in exclusivitate, topul celor mai profitabile edituri din Romania, in 2012, in baza unui clasament realizat de Consiliul National pentru IMM (CNIPMMR):

Locul 1: Grupul Editorial Art, Bucuresti - 5,55 milioane de lei

Firma de pe primul loc in clasament a fost infiintata in 2001, insa cel mai bun an din perspectiva rezultatelor financiare este 2012. Compania a raportat, anul trecut, afaceri de 20 de milioane de lei (4,58 milioane de euro) si un profit brut de 5,55 milioane de lei (1,25 milioane de euro). Firma avea 50 de angajati.

Locul 2: Editura Polirom, Iasi - 1,76 milioane de lei

Firma care ocupa a doua pozitie in clasamentul celor mai profitabile edituri in 2012 este Polirom. Anul trecut, Polirom a avut in 2012 afaceri de 18 milioane de lei (4,1 milioane de euro) si un profit brut de 1,76 milioane de lei (398.000 de euro).

Editura Polirom este o companie infiintata in 1995, la Iasi, care este detinuta de Adrian Butuca (54,04%), Alexandru Silviu Lupescu (17%), Oana Irina Dolhascu (13,2%), Claudia Anca Mihociu (13,1%), Viorel Bunduc (2,5%) si Cecilia Alice Boiciuc (0,084%), conform Registrului Comertului. Compania are, in prezent, 80 de angajati.

Nici 2013 nu se anunta un an nefast pentru Polirom. In prima jumatate a anului, Polirom a vandut 350.000 de carti, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai bine vandut titlu a fost, in prima parte a acestui an, volumul "Exercitii de echilibru" scris de Tudor Chirila.

Locul 3: Editura Paralela 45 SA, Pitesti - 1,71 milioane de lei

Pozitia a treia in clasamentul celor mai profitabile edituri este ocupat de Paralela 45 din Pitesti. Pozitia a treia in clasamentul celor mai profitabile edituri este ocupat de Paralela 45 din Pitesti. Reprezentantii companiei au raportat, la finele anului trecut, afaceri de 13,55 milioane de lei (3 milioane de euro) si un profit brut de 1,71 milioane de lei (385.000 de euro). Potrivit unor rapoarte furnizate de RisCo, firma ii are ca actionari pe Vlasie Camelia Geanina (90%) su Radulescu Liviu Octavian (10%).

Locul 4: Editura Humanitas, Bucuresti - 1,24 milioane de lei

Firma aflata pe locul al patrulea este Humanitas, companie de prestigiu de pe piata editoriata autohtona fondata si controlata de scriitorul Gabriel Liiceanu. Humanitas a raportat anul trecut afaceri de 13,3 milioane de lei (3 milioane de euro) si un profit brut de 1,24 milioane de lei (281 de mii de euro).

Locul 5: Grup Editorial Litera, Bucuresti - 219.978 de lei

Editura Litera, ocupanta locului al cincilea in clasamentul celor mai profitabile edituri, a raportat un profit net de pana la 6 ori mai mic fata de firma care se afla pe locul 4. Editura a fost infiintata in anul 2010, iar anul trecut avea deja 102 angajati si afaceri de peste 22 milioane de lei (4,96 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#top edituri, #afaceri edituri, #rezultate financiare edituri , #Profit