Drumurile McDonalds se incurca in Europa. CE: 64 de milioane, profit pe cap de angajat in Luxemburg

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 14:38
4813 citiri

Comisia Europeana investigheaza o sesizare privind o posibila evaziune de 1 miliard de euro in cazul McDonalds, prin intermediul sucursalei din Luxemburg a companiei multinationale.

Plangerea a fost depusa de sindicatele din comert care au observat cu uimire ca cei 13 angajati McDonalds din Luxemburg au reusit obtina un profit total de 834 de milioane de euro in decursul anului 2013, informeaza cotidianul The Guardian.

Angajatii secolului

Recordul, daca ar fi realizat prin munca intensa a celor 13 angajati ai McDonalds Luxemburg, ar fi demnt de intrat in istorie.

In schimb, comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager banuieste ca firma a exploatat portitele din legislatia luxemburgheza pentru a evita plata a peste 3,7 miliarde de euro in taxe de redeventa si drepturi de autor intre 2009 si 2013.

Singura plata la acest capitol facuta de companie in perioada mentionata s-a ridicat la 16 milioane de dolari.

"Studiem documentele puse la dispozitie de sindicat pentru a stabili daca exista un caz McDonalds si daca trebuie sa deschimdem un dosar", a declarat comisarul european.

McDonalds este banuita ca ar fi sters urmele banilor pe care trebuia sa ii plateasca ca taxe de drepturi intelectuale cu ajutorul legislatiei permisive din Luxemburg si a unei banci elvetiene.

Sindicalistii sustin ca desi numarul personalului din cele trei restaurante McDonalds situate in micul ducat european este limitat la doar 13 persoane, acestea au batut orice record in materie de performanta a muncii in alimentatie, cu un profit de 64 de milioane de euro/angajat.

Reprezentantii companiei McDonalds tocmai au anuntat la inceputul acestei saptamani ca intentioneaza sa aduca un aer de transparenta si modernitate in relatia cu publicul si autoritatile.

Purtatorul de cuvant al firmei, Heidi Barker a declarat ca deocamdata firma nu va face comentarii asupra anchetei initiate de oficialii europeni.

Alte cazuri similare sunt sub lupa Comisiei Europene in Luxemburg, Irlanda si Olanda, implicand afaceri neclare ale multinationalelor americane: Amazon, Apple si Strabucks.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evaziune McDonalds Luxemburg, #profit angajati McDonalds, #ancheta CE McDonalds , #Profit