Cum sa facem bani pe timp de criza. Trei locuri de unde poti scoate profit

Joi, 21 Mai 2009, ora 10:00
1677 citiri
Cum sa facem bani pe timp de criza. Trei locuri de unde poti scoate profit

Ai un venit lunar sigur in lei si in plus mai ai si niste bani pusi deoparte, tot in moneda nationala, pe care vrei sa ii inmultesti, chiar si pe timp de criza? Specialistii explica in ce conditii este bine sa-ti plasezi economiile, tinand cont de actuala conjunctura, de la instrumente mai putin riscante, cum sunt depozitele bancare si conturile de economie, pana la investitiile directe pe bursa si fondurile de investitii, recomandate persoanelor cu apetit pentru risc. 

In medie, dobanzile oferite de banci pentru depozitele in lei sunt de 13-14% pe an, cu mentiunea ca se pot negocia dobanzi anuale de 15-16%, pentru sume mai mari. In cazul conturilor de economii - potrivite celor care vor sa retraga sau sa depuna numerar in orice moment -, castigurile sunt mai mici decat la depozite, cu unul sau doua puncte procentuale. Asadar, dobanzile acopera rata inflatiei, de 5,8%, insa castigul real poate fi afectat de deprecierea leului fata de euro.

Urmeaza fondurile de investitii deschise, mai nesigure fata de primele in ierarhia riscurilor. Eugen Voicu, presedintele Aviva Investors, ia in discutie exemplul unei persoane de pana in 40 de ani, cu un venit lunar de 1.000 de euro, care dispune de economii de 10.000 de lei, combinatia de plasamente diferind in functie de varsta si de posibilitatile financiare.

"In acest caz, as recomanda o investitie diversificata, 60% din suma disponibila fiind plasata intr-un fond de obligatiuni, iar 40% intr-un depozit in euro. Pentru aceste plasamente, ar obtine la lei in fondul de obligatiuni un randament de aproximativ 16% pe an, iar pentru depozitul in euro, o dobanda de 6-6,5% pe an", ne-a explicat Voicu.

Investitiile directe pe bursa presupun un risc ridicat in aceasta perioada agitata, de cresteri si de scaderi bruste. "Acum, la bursa trebuie sa joci cu mare atentie si sa nu investesti foarte multi bani. De exemplu, cine are 10.000 de lei poate investi acum pe bursa 20-50% din suma ", ne-a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. 

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#bani, # investitii, # fonduri, # depozite, # profit, # bursa , #Profit