Cultivarea tutunului, o afacere profitabila

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 23:29
17463 citiri
Cultivarea tutunului, o afacere profitabila

Tutunul ar putea scoate Romania din criza economica. Cel putin asa sustine Paula Craioveanu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care a declarat pentru evz.ro ca veniturile la bugetul de stat ar putea creste semnificativ printr-o mai buna reglementare a pietei tutunului si produselor din tutun, in favoarea cresterii productiei nationale.

Romanii nu renunta la tigari nici chiar pe timp de criza, ceea ce face ca productia tutunului sa ramana una dintre cele mai profitabile industrii.

In plus, pentru cultivarea tutunului, agricultorul beneficiaza atat de sprijin din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat.

Subventia, mai mare decat pretul


Cultivatorii vand tutunul catre un prim procesator la un pret de 1 euro pe kilogram.

La aceasta suma se adauga sprijinul primit de la stat. Pentru acest an, sprijinul acordat din fonduri europene, respectiv prin schema de plata pe suprafata, este de 191,52 Euro
/ha.

In plus, cultivatorul de tutun primeste si o subventie de 2 euro pe kilogram, prin plata complementara directa, cuplata de productia realizata si livrata conform contractelor incheiate cu prim-procesatorii autorizati.
Banii pentru aceasta subventie provin de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Productie estimata de 3.000 de tone


In ceea ce priveste productia de tutun realizata de cultivatorii romani anul acesta, Paula Craioveanu estimeaza ca aceasta se va ridica la aproximativ 3.000 de tone, dintr-o suprafata cultivata de aproximativ 1.600 de hectare.

Cu toate acestea, in Romania se cultiva putin tutun fata de cantitatea necesara.

Necesar de 30.000 de tone

“Necesarul de tutun pentru procesatorii romani este de aproximativ 30.000 de tone. Diferenta de cantitate, de aproximativ 27.000 de tone, provine din import, in cea mai mare parte din regiuni din Africa sau Asia “, a precizat reprezentanta Ministerului Agriculturii.

Si asta in ciuda faptului ca, pretul tutunului de import este aproximativ egal cu cel al producatorilor autohtoni.

Calitatea tutunului importat


In ceea ce priveste calitatea, tutunul Burley, cultivat in Romania se ridica la standardele internationale, fiind cautat si pe piata internationala.

“Nimeni nu poate face afirmatia ca tutunul romanesc este inferior din punct de vedere calitativ tutunului din import. Tehnologia de cultivare si uscare sunt elementele determinante pentru realizarea unui tutun de calitate“, sustine Craioveanu.

In ceea ce priveste tutunul importat, reprezentanta MADR spune ca nu exista garantia unui tutun de calitate, iar importurile ar trebui supuse unui control
care sa vizeze regulile de siguranta alimentara, la fel ca toate produsele destinate consumului uman.

In Romania, zonele prielnice acestei culture sunt pentru varietatea soiurilor Burley zona Muresului, Bistrita, Cluj, Alba, Satu Mare, dar si Sudul tarii si zona Moldovei, iar pentru soiurile Virginia, cu prioritate zona Doljului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#tutun, #cultivare, #criza , #Profit