Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creatorii de virusi cauta profit

Creatorii de virusi cauta profit
Atacurile informatice nu mai reprezinta doar dorinta unor tineri de a se face cunoscuti. Specialistii considera ca in prezent multe dintre acestea sint lansate pentru a obtine profituri.
Numarul atacurilor informatice a crescut sensibil in ultimul timp. Noi si noi virusi sint creati.

Ceea ce-i ingrijoreaza pe cei care lucreaza in domeniul securitatii informatice este scopul in care sint create aceste programe care, in cel mai bun caz, ne fac sa ne reinstalam sistemul de operare.

A"Cei care fac virusi acum vor profitA", afirma David Perry, Global Director of Education TrendMicro, in timpul unei prezentari sustinute in Romania.

Prevenirea, mai ieftina

Viermii IT din noua generatie au ca scop furtul de informatii si preluarea controlului asupra computerului. A"Utilizatorul computerului infectat are doar aparent controlul asupra acestuia. In realitate, controlul il are altcinevaA", opineaza David Perry. El considera ca o solutie mult mai ieftina, mai ales in cazul companiilor, este prevenirea infectarii computerului prin utilizarea solutiilor de securitate existente pe piata.

Programele adware si spyware, spam-ul si phishing-ul pot fi stopate cu solutii specifice a caror utilizare e considerata necesara, in conditiile in care atacurile cresc in intensitate in toate colturile lumii: 20% dintre americani au luat contact cu phishing-ul, iar rata infectarii cu virusi a computerelor din China a fost in 2004 de 88%.

A"Am identificat virusi pentru telefoanele mobile. Nu sint insa pericolul principal in conditiile in care pentru aceste dispozitive nu exista un sistem de operare universalA", a mai spus acesta.

Noua tendinta

Un alt specialist al TrendMicro, David Sancho, considera ca actuala tendinta in lumea amenintarilor electronice consta in transformarea viermilor IT in A"botiA" (programe care opereaza ca agenti pentru un utilizator sau pentru un alt program). Conform acestuia, in prezent, toti viermii IT au o structura modulara. Aceasta inseamna ca persoana care a creat viermele poate alege dintre mai multe metode de atac, inclusiv exploatarea vulnerabilitatilor, mass-mailing, propagare peer-to-peer. Timpul de la publicarea unei vulnerabilitati pina la exploatarea ei este din ce in ce mai scurt. Un exemplu este A"viermeleA" Zotob, in acest caz perioada fiind de patru zile.

Cotidianul


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1009 ori