Copiii sirienilor refugiati in Turcia, exploatati in fabrici care produc haine de firma pentru Europa

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 14:11
5768 citiri
Copiii sirienilor refugiati in Turcia, exploatati in fabrici care produc haine de firma pentru Europa
Foto: Global Rights

Marile fabrici de confectii din Turcia profita din plin de forta de munca ieftina reprezentata de refugiatii sirieni si mai ales de copiii acestora, care ajung sa munceasca si cate 12 ore pe zi, "la negru", pentru salarii de mizerie, arata o ancheta BBC.

Reporterii britanicii au investigat in secret folosirea refugiatilor minori in fabricile din Turcia, un fenomen care nu este reflectat in documentele oficiale si este negat de marile branduri din industria hainelor.

Rezultatele anchetei sub acoperire arata ca Mark and Spencer, Zara, Mango si Asos sunt doar cateva dintre marile nume ale industriei de profil care beneficiaza de pe urma exploatarii copiilor fugiti in Turcia din calea conflictului din Siria.

Reprezentantii firmelor mentionate sustin ca monitorizeaza permanent lantul de furnizori si nu tolereaza exploatarea refugiatilor sau a minorilor.

Potrivit oficialilor brandului Mark and Spencer, inspectiile derulate in fabricile partenerilor din Turcia nu au scos la iveala nereguli in aceasta privinta, in acestea neexistand forta de munca recrutata din randul refugiatilor sirieni.

Cu toate acestea, reporterii BBC au stat de vorba cu mai multi copii sirieni care lucreaza in conditii mizere in fabricile care furnizeaza marfa pentru firma britanica.

Unul dintre refugiati abia a implinit 15 ani, dar lucreaza mai bine de 12 ore pe zi calcand hainele care sunt expediate apoi in magazinele firmei britanice.

Refugiatii sunt platiti cu putin peste 1 euro pentru fiecare ora de munca, mult sub nivelul salariului minim din Turcia.

Ancheta jurnalistica efectuata de reporterii BBC a starnit ingrijorare in birourile conducerii Mark and Spencer, reprezentantii firmei sustinand ca nu stiau nimic despre aceste abateri si ca le vor oferi contracte de munca permanente sirienilor din aceste fabrici.

Cu toate acestea, activistii pentru drepturile omului sustin ca retailerii nu fac suficiente eforturi pentru a preveni aceste abuzuri.

"Nu este de ajuns sa spui ca nu ai avut cunostinta despre asemenea lucruri si sa afirmi ca nu este vina ta", sustine Danielle McMullan, reprezentanta Business & Human Rights Resource Centre.

"Aceste firme au responsabilitatea de a monitoriza si a intelege unde si in ce conditii sunt fabricate marfurile produse sub brandul lor", mai spune McMullan.

De unde vin hainele ieftine

Turcia reprezinta o destinatie preferata de marii retaileri de confectii, pretul fortei de munca fiind redus, iar apropierea de Europa permitand preluarea rapida a unor comenzi de ultima ora.

Insa in spatele povestilor de succes din industria textila a Turciei se ascund si dramele unor scalvi moderni, fortati sa lucreze in conditii improprii si pe salarii mizere.

Emisiunea Panorma, pe care postul TV britanic urmeaza sa o difuzeze pe 24 octombrie, arata cum refugiatii sirieni, impreuna cu copiii de 10-12 ani ai unora dintre ei, presteaza diverse munci in fabricile de confectii din Turcia, care furnizeaza marfa pentru brandurile Asos, Zara, Mango, Next sau Mark and Spencer.

Intr-o fabrica in care refugiatii croiesc jeansi pentru Mango, reporterii au descoperit ca acestia sunt expusi direct la efectele unor substante toxice folosite in procesul de productie, fara a beneficia de o minima protectie.

Reprezentantii firmei Mango afirma insa ca fabrica este condusa de un subcontractor local, iar inspectiile derulate in aceasta unitate nu au descoperit niciun fel de abatere de la normele de securitate in munca.

Inditex, compania din spatele brandului Zara, sustine ca a observat unele nereguli la fabricile din Turcia, dar a dat un termen de sase luni pentru remedierea problemelor, acesta urmand sa expire in luna decembrie a acestui an.

Retailerul Asos a fost de asemenea nevoit sa constate ca furnizorul sau de imbracaminte a folosit ilegal forta de munca din randul refugiatilor sirieni, inclusiv minori cu varste sub 16 ani.

Firma sustine totusi ca nu este vorba despre un partener agreat, ci de o comanda preluata de fabrica in cauza de la un alt furnizor, care nu a putut face fata volumului de marfa solicitat.

Asos a acceptat sa plateasca pentru reintegrarea copiilor in mediul scolar, iar adultii sirieni angajati "la negru" in fabrica respectiva vor fi salarizati corespunzator pana la angajarea lor cu forme legale.

"Am implementat aceste programe de remediere, chiar daca fabrica respectiva nu figureaza in randul furnizorilor Asos", a explicat un purtator de cuvant al companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#ilegalitati Turcia, #forta munca Turcia, #munca minori, #industria modei, #retaileri fashion , #Profit