Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Campanie mediatica scumpa pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana

Campanie mediatica scumpa pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana
Firma canadiana Gabriel Resources a demarat in Romania si in toata lumea o campanie mediatica in valoiare de mai multe milioane de dolari in favoarea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana. Investitia din zona Carpatilor Occidentali din Romania ar fi cea mai mare mina deschisa care ar utiliza bazine de decantare si care ar periclita fauna Tisei si Dunarii cu multe mii de tone de cianuri.

Insistenta si determinarea investitorului canadian sunt demonstrate si de faptul ca a inchiriat pentru 24 ianuarie sediul National Geographic de la Washington, unde intentioneaza sa prezinte filmul de propaganda "Mine Your Own Business" (Ocupa-te de mina ta proprie).

Filmul ii pune fata in fata pe ecologistii care ii distrug pe oameni cu intreprinderile miniere carefac totul pentru fericirea populatiei. In opinia deputatului european Gyula Hegyi, Rosia Montana si imprejurimile sale, care dispun de traditii foarte vechi ar putea profita mult mai mult de pe urma mineritului traditional si a ecoturismului, decat de deschiderea minei. In acest din urma caz, o firma canadiana ar exploata aurul intr-o perioada de 16 ani, ar lua cu ea profitul si ar distruge pentru totdeauna mediul natural unic al Rosiei Montana. Potrivit deputatului, deschiderea exploatarii aurifere ar contraveni mai multor reglementari ale UE. De aceea, Hegyi lanseaza un apel la adresa Romaniei, devenita deja membru al UE, ca sa nu dea curs acestei investitii care pune in pericol mediul si contravine reglementarilor. Deputatul a semnalat toate acestea atat presei romanesti, cat si comisarului pentru mediul inconjurator Stavros Dimas. In scrisoare sa de raspuns, acesta a mentionat ca se va exercita si in continuare o presiune din partea Comisiei Europene asupra Romaniei, pentru ca la studierea cererii aceasta sa respecte in toate conditiile regulile referitoare la protectia mediului inconjurator.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1276 ori