Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banci: profitul din Q3, de 6,5 ori mai mare decat in Q1

Banci: profitul din Q3, de 6,5 ori mai mare decat in Q1

Sistemul bancar a obtinut la noua luni un profit de 679,9 milioane de lei, castigul inregistrat in trimestrul al treilea fiind de 6,5 ori mai mare decat rezultatul din primul semestru, cand bancile au raportat un profit de 90 milioane lei, potrivit datelor transmise bancii centrale.

Astfel, sistemul bancar din Romania a inregistrat in trimestrul al treilea un profit de 589,9 milioane de lei.

Castigul obtinut de banci in primele noua luni a fost insa de aprope 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut, cand rezultatul a fost sustinut in mod semnificativ de vanzarea participatiilor detinute de mai multe banci la Asiban.

Valoarea provizioanelor constituite de banci in primele noua luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de suma de la jumatatea anului si cu aproape 70% fata de decembrie 2008.

Rata de solvabilitate a sistemului bancar romanesc a fost de 13,73% dupa primele noua luni, situandu-se aproape la acelasi nivel ca la finele anului tecut, de 13,77%.

Totodata, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut in primele noua luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

In primul semestru, sistemul bancar a reusit sa inchida cu un profit net de 90 milioane lei, dupa ce a raportat o pierdere de 228 milioane lei la finele lunii mai, dar castigul a fost de peste 21 de ori mai mic decat rezultatul din primele sase luni din 2008.

Sistemul bancar a obtinut anul trecut un profit net de 4,4 miliarde lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1203 ori
Citeste mai multe desprebanci sistem bancar profit provizioane