Afacere verde: gradina casei costa intre 1.500 si 450.000 euro

Luni, 04 Septembrie 2006, ora 04:50
1386 citiri

Proiectari si amenajari gradini - o afacere ce 'a prins viata', in Romania, dupa anul 1998. La ora actuala, aceasta afacere este profitabila, iar numarul firmelor din domeniu continua sa creasca. Numai in Bucuresti, exista peste 100 de societati comerciale care desfasoara activitati de proiectari si amenajari gradini.In ultima perioada, cele mai multe cereri pentru realizarea "gradinilor de vis' au venitde la clientii din zonele Baneasa, Snagov, Corbeanca, Ghencea-Domnesti, Popesti Leordeni-Frumusani.

Pentru a porni la drum, in prezent, este nevoie de cel putin 30.000-40.000 de euro. Cel care doreste sa-si deschida o firma de proiectari si amenajari gradini are nevoie, in primul rand, de masini si unelte de gradinarit. O asemenea firma are nevoie de cel putin noua-zece angajati.

Pentru a satisface pe deplin cererile si pretentiile clientilor, firmele din domeniu trebuie sa aiba pregatiti specialisti pentru a oferi consultanta, pentru a realiza proiectari, pentru a amenaja si intretine gradinile. "O firma de proiectari si amenajari gradini ofera, in primul rand, consultanta clientului. Trebuie discutat cu acesta despre suprafata gradinii si despre modul in care si-ar dori sa arate gradina.

Aici, clientul trebuie sa ne spuna daca doreste sa amenajam si locuri de joaca pentru copii sau spatii speciale pentru animale. De asemenea, este bine sa stim de la inceput pe unde trec diverse conducte, pentru a nu fi nevoiti, in momentul amenajarii gradinii, sa realizam schimbari in peisaj. Totodata, ii putem arata clientului, daca doreste, si cateva fotografii cu gradini amenajate. Pe baza discutiilor cu clientul, inginerul peisagist va realiza proiectul, schita de lucru", ne-a explicat Marcela Badea, reprezentant al firmei de proiectari si amenajari gradini "Pro Jardin".

Comisioane pentru inginerul peisagist

Majoritatea firmelor din domeniu ofera consultanta gratuit, putine fiind cele care pentru acest serviciu percep intre 50 si 100 de euro. "Din pacate, in goana nebuna dupa clienti, majoritatea firmelor ofera consultanta gratuit. Astfel, in cazul in care o firma ar percepe taxa pentru consultanta, din start ar porni cu un handicap", a precizat Badea.

In ceea ce priveste proiectarea, se realizeaza un plan clasic pe hartie de calc, pentru "a avea baza de lucru cand mergi sa amenajezi gradina. Pe calculator ii poti prezenta clientului modul in care vor arata plantele si gradina. In realizarea schitei, inginerul peisagist tine cont si de doleantele clientului. Poate acesta vrea sa aiba in gradina flori care exceleaza prin frumusetea fie a tulpinii sau florilor, fie prin cea a frunzelor.

Dupa consultanta si proiectare, urmatorul pas il reprezinta intocmirea devizului estimativ al costurilor, in care intra costul plantelor si manopera. "In cazul in care clientului i se pare prea scumpa amenajarea gradinii, putem inlocui plantele mai scumpe cu altele mai ieftine, insa trebuie realizata o noua schita de lucru. Aici trebuie precizat faptul ca un anumit procent din valoarea devizului revine inginerului peisagist, pe langa salariul fix. Astfel, daca devizul este de mai putin de 3.000 de euro, inginerul peisagist va primi trei la suta din valoarea acestuia, daca este cuprins intre 3.000 si 9.000 de euro va primi cinci la suta din valoare, iar daca este de peste 9.000 de euro va primi sapte la suta din valoarea devizului. Aceste procente sunt negociabile", a spus Marcela Badea. Obligatia inginerului peisagist mai este de a urmari punerea in practica a schitei de lucru.

Costuri ridicate la plante

In ceea ce priveste costul unei plante, acesta poate depasi si 100 de milioane de lei. "Pot alege plante pentru client, de la furnizori, mai scumpe sau mai ieftine. Spre exemplu, pretul unui fir de petunie variaza intre 15.000 si 40.000 de lei, un brad de patru-cinci metri costa peste 100 de milioane de lei, in timp ce tisa are un pret de cateva zeci de milioane de lei. Noi nu practicam adaos la plante. In Romania, in majoritatea cazurilor, preturile plantelor sunt ridicate din cauza ca, la noi, nu sunt pepiniere, deci nu avem productie interna", a adaugat Badea.

Manopera reprezinta 30 la suta din valoarea devizului

Referitor la manopera, reprezentantul firmei "Pro Jardin" a afirmat ca 'aceasta reprezinta 30 la suta din valoarea devizului. Amenajarea propriu-zisa a gradinii este efectuata de catre gradinari.

"In 80 la suta dintre cazuri trebuie pregatit solul, avand in vedere ca inaintea noastra au fost constructorii imobilului si spatiul pentru viitoarea gradina arata ca dupa razboi. Plantarea este mai ieftina primavara si toamna deoarece luam plante din pepiniera, deci nu mai avem nevoie de ghivece si conservare. Vara, insa, folosim plante containerizate, in ghivece", a explicat reprezentantul firmei "Pro Jardin'. Clientii cu resedinte private platesc pentru o gradina amenajata intre 1.500 si 450.000 de euro. Numai o fantana "decorativa" are preturi cuprinse intre 5.000 si 6.000 de euro.

"In momentul in care cumparam plantele pentru clienti primim o garantie de un an. Si noi oferim aceasta garantie clientilor. Din pacate, multi clienti ne cheama cand planta este moarta.

In plus, in functie de anotimp plantele trebuie stropite cu diverse solutii, trebuie tunse sau pregatite pentru iarna. De aceea, ii sfatuim sa apeleze si la serviciile de intretinere a gradinii. Spre exemplu, pentru intretinerea unei gradini cu o suprafata de 500 de metri patrati pe care se afla conifere, plante anuale si perene, copacei si gazon, percepem, lunar, 150 de euro.

In situatia in care clientul nu apeleaza la serviciile de intretinere, il invatam ce sa faca si ii dam o lista cu sfaturi", a precizat Marcela Badea.

Iarna, firmele din domeniu nu au profit

"Afacerea" ingheata peste iarna: "Din luna decembrie si pana cand solul nu mai ingheata nu mai prestam niciun fel de servicii. Aceasta inseamna patru sau cinci luni libere, timp in care trebuie platite salariile angajatilor si taxele la stat. Intr-adevar, este o afacere profitabila primavara, vara si toamna, insa iarna nu se inregistreaza profit".

In domeniul proiectarii si amenajarii gradinilor isi desfasoara activitatea firme precum Ecohorticultura, Ozon, Garden Services, Hortiserv.

Gabriela Vlasceanu

Curierul National

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...