Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Complexul Energetic Hunedoara nu va fi privatizat prin Bursa

Complexul Energetic Hunedoara nu va fi privatizat prin Bursa


Guvernul a avizat inceperea procedurii de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara (CEn Hunedoara), prin vanzarea unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor selectat prin licitatie cu oferta in plic si strigare, precedata de negocieri, si in urma unei majorari de capital.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica un proiect in care se arata ca Guvernul vrea sa dubleze capitalul social al Complexului Energetic Hunedoara printr-o oferta publica la care sa participe companii private, iar dupa aceasta etapa sa vanda pe Bursa intregul pachet de actiuni nou-emise.

La acel moment se sustinea ca avantajele optiunii de privatizare prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social cu oferta publica primara sunt asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investitii, crearea unei structuri a actionariatului diversificata si admiterea la tranzactionare a actiunilor, situatie in care societatea va implementa guvernanta corporatista impusa de cadrul legal incident societatilor comerciale tranzactionabile.

Dupa doar o luna, la finele lunii februarie, si ca efect al ultimelor discutii dintre Guvern si Fondul Monetar International, proiectul strategiei de privatizare a fost insa schimbat cu o noua forma, neprezentata nici pana in prezent in dezbatere publica, in care se arata ca CEn Hunedoara va fi vanduta prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, cu dobandirea de catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al societa?ii in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni. Noile actiuni emise vor fi oferite direct spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social.

Complexul are un capital social de 203,39 milioane de lei si este controlat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Actiunile nu vor mai fi astfel vandute prin intermediul Bursei, pentru "avantajul unei structuri a actionariatului diversificate si a guvernantei corporatiste", ci direct catre un investitor strategic ales prin negocieri si licitatie cu oferta in plic si strigare.

"Selectia investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori", se arata in document.

Elementele si conditiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plata a pretului, vor fi prezentate Guvernului spre aprobare, iar contractul de privatizare va putea fi semnat doar dupa avizul Executivului.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) sa vanda, in mai-iunie, pachetul majoritar de actiuni al CEn Hunedoara.

Scrisoarea de intentie convenita in ianuarie de Guvern cu FMI si obtinuta de MEDIAFAX precizeaza ca decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptata pana la finele lunii februarie, iar in martie va fi angajat un consultant care sa asigure vanzarea companiei imediat dupa preluarea activelor viabile de la Compania Nationala a Huilei.

Daca nu va exista insa niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra in insolventa, releva scrisoarea FMI.

Compania a fost creata anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia de energie a tarii.

Listarea la bursa si privatizarea multor companii de stat, in special din sectoarele energetic si de transport pe calea ferata, se afla pe agenda Guvernului de mai multi ani, insa deocamdata au fost putine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amanate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1784 ori