Statul nu cunoaste ce patrimoniu public detine

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 19:05
1836 citiri
Statul nu cunoaste ce patrimoniu public detine

Statul nu cunoaste situatia reala a patrimoniul si valoarea acestuia, actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public facandu-se cu o intarziere si de 3-8 ani, arata Ministerul Finantelor Publice, care propune modificarea legislatiei si sanctionarea autoritatilor responsabile, potrivit Mediafax.

Finantele arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern ca in urma actelor normative emise in al doilea trimestru din acest an nu s-a realizat nicio actualizare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

In afara de faptul ca statul nu cunoaste care este valoarea la zi a patrimoniului, Finantele reclama cazuri flagrante, dand ca exemplu inscrierea in inventar a unor bunuri care au fost retrocedate, sau regasirea in patrimoniu a unor bunuri care nu se incadreaza in categoria domeniului public.

"Totodata, datorita neactualizarii inventarului bunurilor din domeniul public al statului de catre ordonatorii principali, acestia nu au putut accesa fonduri europene", se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de HG, cea mai mare sanctiune, de 50.000 de lei (aproape 12.000 de euro) va fi aplicata pentru darea in folosinta gratuita, sau inchirierea, fara respectarea procedurilor prevazute de actele normative in vigoare, sau nerespectarea destinatiei pentru care au fost date in administrare bunurile din domeniul public al statului.

Amenda se aplica pentru fiecare bun in parte. MFP propune ca modificarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate in administrarea autoritatilor administratiei publice locale sa se realizeze prin Ministerul Administratiei si Internelor.

De asemenea, in proiectul de HG se mentioneaza ca operarea modificarilor in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se face prin sistemul securizat al Ministerului Finantelor de catre ordonatorii principali, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actelor normative, prin personal de specialitate agreat de MFP.

Nerespectarea acesutui termen constituie contraventie iar personalul responsabil va fi amendat cu 25 de lei pentru fiecare zi de intarziere.

"Anual, pana in data de 15 martie, ordonatorii principali, vor supune spre adoptare actele normative de modificare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflat in administrarea acestora sau a institutiilor publice si a regiilor autonome aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora precum si in administrarea autoritatilor administratiei publice locale, ca urmare a constatarii unor diferente cu ocazia inventarierilor anuale efectuate", se mai spune in proiectul de act normativ.

In acest caz sanctiunile sunt mai mari in cazul nerespectarii termenelor, respectiv 50 de lei pentru fiecare zi de intarziere. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#stat, #patrimoniu, #puhlic, #finante , #Patrimoniu