Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contract semnat ilegal la Ministerul Sanatatii - Corpul de Control sesizeaza Parchetul

Contract semnat ilegal la Ministerul Sanatatii - Corpul de Control sesizeaza Parchetul


Corpul de Control al Primului Ministru va sesiza Parchetul in legatura cu semnarea unui contract, in mod ilegal, de catre directorul Directiei de Contabilitate si Patrimoniu din cadrul Ministerului Sanatatii, fara acordul ministrului.

Contractul incheiat in mai 2012 avea ca obiect furnizarea de catre societatea comerciala SC.ADI Com Soft SRL a unui program informatic de contabilitate la pretul de 78.120 lei, destinat activitatii proprii a directoarei Georgeta Bumbac, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Licente oferite gratuit

Ulterior, in februarie 2013, in baza contractului de mentenanta, firma a transmis Ministerului Sanatatii o oferta prin care punea la dispozitia institutiei utilizarea gratuita a unui numar de 300 de licente pentru un program informatic de contabilitate destinat institutiilor publice din subordinea ministerului.

Potrivit propunerii, toate aceste institutii urmau sa utlizeze programul, dar in baza unor contracte de mentenanta la 15 februarie 2013, intre minister si furnizorul privat a fost incheiat un protocol prin care institutiilor respective sa le fie pus la dispozitie programul informatic, protocol semnat de catre ministrul de resort, Eugen Nicolaescu. In document nu au fost precizate conditiile concrete in care urmau sa fie utilizate licentele gratuite.

Protocolul, "vinovat"

Firma a propus incheierea unor contracte de mentenanta, dar ministrul nu si-a exprimat acordul, deoarece protocolul nu a cuprins clauze referitoare la incheierea unor astfel de contracte.

Invocand necesitatea aplicarii acestui protocol, directorul Directiei contabilitate si patrimoniu din Ministerul Sanatatii a transmis o adresa in care arata ca ministerul "a luat decizia adoptarii unui sistem unitar de contabilitate la nivel intregii structuri", fapt care nu corespunde insa adevarului, deoarece conducerea ministerului nu luase o decizie in acest sens, ci doar de primire gratuita a licentelor, lasand la latitudinea fiecarei institutii optiunea e a le folosi sau nu.

Prin aceeasi adresam directorul a dispus ca licentele sa fie utilizate in baza unui contract de mentenanta incheiat cu aceasta firma. Acelasi director a transmis in adresa ca intre minister si furnzior s-a decis ca valoarea serviciilor de mentenata sa fie cel mult egala cu valorile platite pentru servicii similare.

Inspectorii considera ca aceasta fapta poate fi una de natura penala, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1952 ori