Zuckerberg, mai bogat decat fondatorii Google

Vineri, 18 Mai 2012, ora 12:16
1845 citiri
Zuckerberg, mai bogat decat fondatorii Google

Oferta Publica Initiala a Facebook de 16 milioane de dolari l-a facut pe antreprenorul de 28 de ani, Mark Zuckerberg al 29 cel mai bogat om din lume.

Facebook, cea mai populara retea de socializare din lume a vandut 421,2 milioane de actiuni pentru 38 de dolari fiecare. La acest pret, cele 503,6 milioane de actiuni pe care le detine Zuckerberg sunt evaluate la 19,1 milioane de dolari, facandu-l mai bogat decat co-fondatorii Google Sergey Brin sau Larry Page, scrie Bloomberg.

Facebook a incheiat joi cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in industria inaltei tehnologii si internetului, reusind sa plaseze pe piata circa 422 milioane de actiuni la pretul de 38 de dolari pe unitate, plafonul intervalului tintit de companie. Reteaua de socializare a atras astfel 16 miliarde de dolari, a treia mare oferta publica din istoria SUA, dupa Visa si General Motors.

Valoarea ofertei ar putea creste la 18,4 miliarde de dolari daca vor fi exercitate anumite optiuni rezervate de investitorii care au subscris operatiunea, potrivit Reuters.

Facebook va debuta pe piata Nasdaq de la New York sub simbolul "FB" la ora locala 11:00 - in jur de 18:00 ora Romaniei.

Capitalizarea Facebook la debutul sedintei de vineri pe bursa de la New York va fi de 104,2 miliarde de dolari, depasind nume grele precum Amazon.com, Hewlett-Packard, Starbucks sau Dell.

Investitorii se asteapta la cresteri puternice ale actiunilor Facebook in sedinta de vineri pe piata Nasdaq, estimarile aparute in presa internationala variind de la plus 15-20% la 50%.

"O crestere de 15-20% este posibila, tinand cont ca deja au crescut pretul tintit si volumul actiunilor scoase pe piata", comenteaza pentru Reuters Tim Loughran, profesor de finante la Universitatea Notre Dame.

Facebook a majorat in ultimele zile, pe ultima suta de metri, intervalul de pret tintit in cadrul ofertei de la 28-34 dolari pe actiune la 34-38 dolari, iar numarul actiunilor scoase pe piata a fost ridicat cu 25%, la aproape 422 milioane de unitati.

In final, oferta s-a derulat la pretul maxim vizat de companie, de 38 de dolari pe actiune.

Unii investitori cred ca actiunile retelei de socializare vor creste vineri cu peste 30%, in pofida temerilor privind potentialul de monetizare pe termen lung a afacerii. Media estimarilor analistilor Morningstar indica un pret de inchidere de 50 de dolari.

Zuckerberg, mai bogat decat co-fondatorii Google

Compania, fondata de un tanar de 19 ani intr-o camera de camin din campusul Universitatii Harvard, are in prezent peste 900 de milioane de utilizatori (care se logheaza cel putin o data pe luna) si a generat venituri de 3,7 miliarde de dolari in 2011.

Zuckerberg a vandut 30,2 milioane de actiuni pentru 1,15 miliarde de dolari in timpul ofertei. Cea mai mare parte din incasari vor fi folosite pentru a plati taxele asociate celor 60 de milioane de actiuni.

Co-fondatorii Facebook, imbogatiti peste noapte

Pe langa Zuckerberg, Facebook i-a imbogatit si pe celalti trei co-fondatori. Dustin Moskovitz, in varsta de 27 de ani, colegul lui Zuckerberg de camera la Harvard are o avere estimata la 5,1 miliarde de dolari. El detine 133,7 milioane de actiuni clasa B si va vinde 7,5 milioane.

Moskovitz, primul manager al companiei, a plecat de la Facebook in 2008. Alaturi de un al coleg cu care a colaborat si la reteaua de socializare, Moskovitz pus bazele unei noi companii, Asana Inc.

Firma a primit o infuzie de capital de 9 milioane de dolari de la companii cu care a colaborat si din pozitia ocupata la Facebook.

Un alt manager care s-a rotunjit veniturile a fost Eduardo Saverin. In varsta de 30 de ani, co-fondatorul Facebook are o avere de 2,7 miliarde de dolari. El a detinut aproape 4 procente din actiunile companiei. Pentru a evita taxe in valoare de 67 de milioane de dolari, Saverin a renuntat la America si si-a acerut cetatenia in Singapore.

Co-fondatorul Christopher Hughes, in varsta de 28 de ani detine 22 de milioane de actiuni in cadrul retelei de socializare. Daca pretul per actiune este de 38 de dolari, suma pe care ar acesta ar putea sa o obtina este de 836 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Facebook listare Bursa, #Facebook bogati, #facebook milionari, #Facebook fondatori, #Facebook afacere , #Manageri