Stranepotul Swarovski, la conducerea afacerii in 2013: A trebuit sa demonstrez ce pot sa fac

Sambata, 25 Mai 2013, ora 00:00
3162 citiri
Stranepotul Swarovski, la conducerea afacerii in 2013: A trebuit sa demonstrez ce pot sa fac

Cristalele Swarovski fac parte din primele optiuni de accesorizare pentru doamnele din intreaga lume, generand o cifra de afaceri de 2,35 de miliarde de euro in 2012 pentru brandul fondat de Daniel Swarovski in 1895. Businessul este acum condus de stranepotul fondatorului, care recunoaste ca luarea deciziilor este cea mai mare provocare la conducerea companiei: ele trebuie sa obtina sprijin deplin din partea intregii familii, de fiecare data.

Tanarul Robert Buschbauer are grija, in 2013, de afacerea inceputa de strabunicul sau in urma cu mai bine 100 de ani, iar pentru a ajunge in aceasta pozitie a trebuit sa le demonstreze tuturor ca are toate aptitudinile necesare. "Nu am avut niciodata o 'cale mai usoara'", spune acesta, si este mandru ca si-a ales singur calea profesionala, fara vreo presiune din partea familiei.

Cea mai noua bijuterie barbateasca prezentata de Swarovski la Basel 2013 a devenit, in scurt timp, si bijuteria sa preferata, spune Robert Buschbauer, intr-un interviu acordat Business24.

Sunteti stranepotul fondatorului companiei Swarovski. Ati simtit vreodata vreo presiune pentru a fi "cel mai bun" (manager si nu numai), datorita apartenentei dumneavoastra la aceasta familie?

Am avut ocazia sa imi aleg calea si am castigat experienta in afara companiei pana sa ma alatur echipei. N-am simtit nicio presiune pentru ca n-am fost influentat niciodata in alegerile profesionale pe care le-am facut in cariera.

Apartenenta la familia Swarovski v-a "deschis" mai multe usi mai usor, sau din contra?

Parintii mei nu au incercat niciodata sa ma influenteze si mi-au permis sa iau decizii singur in ceea ce priveste cariera mea. Dupa cativa ani de experienta in exterior a aparut ocazia de a ma alatura companiei noastre si, pur si simplu, am profitat de ea. Nu am avut niciodata o "cale mai usoara" de a ma alatura companiei. A trebuit sa demonstrez intotdeauna ceea ce pot sa fac.

Ati mostenit si dumneavoastra pasiunea pentru cristale din familie? Va implicati direct la continuitatea creatiei de bijuterii?

Desigur ca da. Pentru mine, combinatia dintre procesul industrial sofisticat si dedicarea maestrilor artizani este secretul care face cristalele Swarovski sa fie asa cum sunt: aritectura geometrica, straturi suprapuse, colorate si "jucause" in dispersia luminii, refractia si relexia. Rezultatul este o emotie pura careia nimeni nu ii poate rezista: bijuterii cu suflet. Desigur, Nathalie Colin, directorul artistic Swarovski inca din 2005, este cea care isi aduce contributia la creatia colectiilor, impreuna cu echipa sa.

Care este accesoriul dumneavoastra preferat de la Swarovski?

Ceasul Octea Abyssal este preferatul meu.

Revenind la businessul dumneavoastra, ati anuntat schimbari la designul magazinelor pana in 2015...

Intr-adevar, noul concept are la baza tema "Padurii de cristale", pentru a sublinia infinitele optiuni pe care cristalele ti le ofera dar si profundul respect al companiei pentru natura.

Designerul japonez Tokujin Yoshioka ne-a prezentat acest concept care se scoate in evidenta imaginea brandului nostru, creand o experienta multisenzoriala in arhitectura magazinelor. Ideea sa imbina elementele multimedia cu lumina si cristale, formand o atmosfera perfect in ton cu identitatea brandului Swarovski.

"Padurea de cristale" sopteste intr-un limbaj propriu si o muzica specifica ei. In plus, ecranele multimedia prezinta clientilor imagini lirice abstracte, dar si informatii concrete. Astfel, poezia si precizia fuzioneaza intr-o armonie deplina.

Lumina este o caracteristica extrem de importanta in noua arhitectura. Intr-un joc captivant de lumini si umbre, sistemele de ilumionare cu LED vor pune in evidenta figurine si bijuterii din mai multe unghiuri, generand, astfel, impresia de "padure" imbaiata in lumini de cristal.

Ati prezentat recent planurile de business Swarovski pana in 2020. Ce cifra de afaceri estimati ca veti avea atunci?

Bijuteria "Fashion" va ramane prioritatea noastra, dar si principalul catalizator al cresterii vanzarilor. Aceasta duce mai departe ambitia Swarovski de a fi lider pe piata globala a bijuteriilor pana in 2020.

Swarovski Consumer Brand Fashion Jewelry intentioneaza sa creasca peste nivelul pietei, influentand astfel dimensiunile sale si puterea sa pentru a deveni liderul pietei de bijuterii "Fashion" premium.

Ce cifra de afaceri ati avut anul trecut?

In 2012, Swarovski a acut o cifra de afaceri de 2,35 de miliarde de euro si a avut 25.000 de angajati in intreaga lume, in diverse divizii: Swarovski Elements, Swarovski Gems, Atelier Swarovski Elements, Swarovski Gems™, Atelier Swarovski, Swarovski Entertainment, Swarovski Kristallwelten, Swarovski Crystallized™, Schonberg Worldwide lighting inc. Doar Swarovski Consumer Goods Business singur a generat 69,7% din aceasta cifra.

In cadrul conferintei de la Basel ati vorbit despre achizitia unui portofoliu consistent de brand-uri cunoscute de bijuterii. Ne puteti oferi cateva exemple de nume de bijuterii care se potrivesc portofoliului Swarovski?

La ora actuala se afla in desfasurare o serie de proiecte concrete, dar nu pot sa fac niciun comentariu legat de numele acestor brand-uri sau alte date privind parteneriatele. Subiectul este unul destul de sensibil.

Care este cea mai mare provocare in a va afla la conducerea unui brand precum Swarovski?

Fiind o companie privata, avem acces limitat la piata financiara, ceea ce ne "forteaza" sa ne asiguram mult-apreciata noastra autonomie financiara. Acesta este, in fapt, un lucru bun. Unul dintre dezavantajele minore este, probabil, faptul ca unele decizii au nevoie de o sustinere larga din partea familiei, iar luarea acestor decizii dureaza mai mult decat in alte companii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#mostenitorul Swarovski, #stranepotul Swarovski, #afaceri Swarovski , #Manageri