Stefan Ponea, Industrial Access: Managementul timpului, marea provocare

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 00:00
4610 citiri
Stefan Ponea, Industrial Access: Managementul timpului, marea provocare
Foto: Businessmagazin.ro

Stefan Ponea, CEO si Managing Partner al Industrial Access, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre business-ul bazat pe inchiriere, despre profit, dar si despre time management si pasiuni.

Acest model de business i-a adus renumele de "cea mai mare companie de inchirieri nacele din Romania", dar si un apogeu in 2011. Anul 2012, desi a adus compania mai aproape de break-even, este putin mai dificil, din cauza deprecierii leului si a instabilitatii economice, spune omul de afaceri.

Stefan Ponea spera sa atinga un exit profitabil in maxim patru ani si promite ca, daca ar fi sa o ia de la zero, ar respecta acelasi principiu de business ca si pana acum.

Pasiunea sa este jobul pe care il are, sustine CEO-ul Industrial Access.

"Imi place ceea ce fac. Daca as avea mai mult timp, insa, mi-ar placea sa calatoresc cu motocicleta si sa vizitez locuri din tara si din strainatate", declara Stefan Ponea, intr-un interviu acordat Business24.

Ati pus bazele unei companii la 28 de ani, o varsta inca frageda pentru

antreprenoriat. De unde a pornit ideea?

Pana in anul 2005, cand am infiintat compania Industrial Acces, am lucrat, timp de 8 ani, pentru un grup de firme ce cunoscuse o dezvoltare spectaculoasa. Cand m-am angajat aici eram 5 angajati iar cand am plecat ajunsesem la 450 si o cifra de afaceri de 30 milioane de euro.

Initial, am lucrat ca sofer in cadrul companiei respective, post de pe care am evoluat, pana la a ajunge sa conduc si sa dezvolt o divizie in cadrul grupului de firme, unde am derulat tranzactii de milioane de euro si unde am inceput sa comercializez echipamente de constructii.

Inchiriere versus achizitie: Ce aleg romanii (pe piata de constructii si nu numai)?

Companiile nu au incetat niciodata sa cumpere nacele, din pacate. Cei care isi cumpara din fonduri proprii astfel de utilaje nu inteleg ca isi blocheaza un important capital de lucru in ce presupune exploatarea unei flote.

In loc sa investeasca in executarea a cat mai multor lucrari, imobilizeaza capital in astfel de investitii. Nu sunt constienti de costurile indirecte ale unei astfel de achizitii (grad de ocupare, mentenanta, depreciere morala).

Ganditi-va cate avantaje ati avea daca ar exista posibilitatea de a inchiria un televizor pe o perioada limitata, de un an - doi, dupa care sa inchiriati un model nou.

Viteza de aparitie a noilor modele, cu noi tehnologii este atat de mare, incat sa cumperi un televizor in valoare de 3000 de euro devine o proasta investitie dupa sase luni. Pe AriRental.org gasiti un rent vs buy calculator care va va oferi multe date comparative.

Cum ati atras atentia fondului de investitii Balkan Accession Fund, care a preluat, in 2007, 90% din compania dumneavoastra?

Nu am atras noi atentia, a fost o conjunctura. Cei trei actionari care au iesit din firma in urma intrarii fondului nu au contribuit financiar la dezvoltarea companiei, conform planului de investitii initial, in plus au solicitat permanent dividente.

Nu am acceptat acest lucru, astfel ca atunci cand fondul s-a aratat interesat de achizitionarea unui procent de actiuni, am fost de acord, cu atat mai mult cu cat a presupus inclusiv preluarea procentelor detinute pana la acel moment de cei 3 partenerii de afaceri.

In urma acestei achizitii, care a insemnat o investitie de 14 milioane de euro, Industrial Access a devenit cea mai mare firma de inchirieri de nacele din Romania. Compania a ajuns de la o cota de piata de 16% in 2008, la 23% in 2011.

Care este modelul de business Industrial Access si de unde se inspira el?

Veniturile companiei sunt realizate in proportie de 95% din inchiriere de utilaje.

Modelul de business este bazat pe inchirierea temporara de echipamente pe care nu renteaza sa le cumperi, pentru ca le folosesti pe o perioada limitata de timp.

Daca ar fi sa o luati de la zero, in business, pe ce segment ati intra?

Nu m-am gandit niciodata. Ceea ce este sigur este ca voi face numai ceea ce imi place, urmand un principiu de business pe care il respect si acum, acela ca nu voi incerca sa vand mai scump decat piata, ci voi incerca sa cumpar mai ieftin.

Anul 2011 a fost unul de succes pentru compania dumneavoastra, in ciuda dezechilibrului de pe piata constructiilor din ultimii ani. Cum arata,

insa anul 2012 pentru Industrial Access?

2012, la jumatatea anului, se afla la acelasi nivel din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cu anul anterior iar din punctul de vedere al profitabilitatii suntem foarte aproape de break-even.

Au fost doua motive majore pentru care evolutia din 2011 a fost imposibila si in acest an: deprecierea monedei nationale si faptul ca, din octombrie 2011, numarul firmelor intrate in insolventa, deci al potentilor clienti, a inceput sa creasca din nou.

Ce planuri aveti pentru afacerile dumneavoastra?

Sper intr-un exit profitabil in doi-patru ani.

Va mai ramane timp si pentru planurile personale? Cat de bine va descurcati la capitolul "time management"?

Inevitabil aloc timp pentru viata de familie, pentru ca am un baietel de 1 an si 7 luni si el este prioritatea mea.

Am facut un curs de management al timpului, din pacate cea mai mare problema acum in industria in care activam este posibilitatea extrem de mica de a face proiectii in viitor, chiar si pe termen scurt.

Nu iti poti face planuri pe termen lung atata vreme cat nivelul de incertitudine este ridicat; trebuie sa iti faci timp in agenda pentru evenimente neprevazute, ceea ce duce la un time management defectuos.

Cu atat mai mult in industria inchirierii de utilaje, unde capacitatea de retentie a clientilor si a proiectelor trebuie sa fie foarte mare pentru a avea asigurat un grad de previziune, ceea ce este foarte greu de atins si cu mult efort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Stefan Ponea Industrial Access, #CEO Industrial Access, #time management CEO , #Manageri