Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata in dosarul FNI

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:36
2067 citiri
Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata in dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si instigare la delapidare, in dosarul prabusirii Fondul National de Investitii (FNI).

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cercetarile finalizate in acest dosar au ca fundament de plecare cercetarile efectuate de catre organele judiciare in dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul National de Investitii - FNI, Banca Agricola - BA, Banca de Investitii si Dezvoltare - BID si Banca Romana de Scont.

Probele administrate in cauza au relevat ca, in perioada decembrie 1999 - martie 2000, Sorin Ovidiu Vintu, l-a determinat cu intentie pe Nicolae Popa, care avea calitatea de presedinte-director general la SC Gelsor SA si director executiv la SC Sov Invest SA, sa delapideze din patrimoniul FNI sumele de 11.228.931 lei si diferenta de 2.511.431 lei, rezultata din cresterea in timp, nereala, a valorii unitatii de fond.

Astfel, dupa ce la data de 10 decembrie 1999 in carnetul de investitor al lui Nicolae Popa au fost subscrise 1.758.461 unitati de fond pentru o suma de 117.289.348.700 lei corespunzatoare unei valori a unitatii de fond de 66.700 lei/unitate de fond, in contul acestor subscrieri, s-a depus in numerar suma de 5.000.032.100 lei, echivalentul a 74.963 unitati de fond.

Restul de subscrieri in numar de 1.683.498 unitati de fond, in suma de 112.289.316.546 lei, nu se regasesc ca fiind incasate.

Sumele de bani rascumparate de pe carnetul de investitor respectiv au fost utilizate in intregime de Vintu pentru achizitionare de imobile, retrageri de numerar sau pentru activitatile curente ale societatilor aflate in coordonarea sa, desi acesta cunostea faptul ca nu a subscris sumele necesare pe acest carnet in vederea rascumpararii.

Procurorii vor confisca peste 7 milioane de dolari de la Sorin Ovidiu Vintu

Procurorii urmeaza sa confiste 7.289.406 dolari de la Sorin Ovidiu Vintu, reprezentand suma delapidata de la Fondul National de Investitii, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

Procurorii au stabilit ca activitatile ilicite au fost savarsite prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului Gelsor (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vintu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), detinute si administrate, prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vintu.

Parchetul General arata ca Vintu a actionat cu intentie directa calificata prin scop, sumele de bani delapidate fiind folosite in interesul sau, intentia acestuia rezultand din derularea temporala a faptelor, dar si din actiunile sale.

Pe de alta parte, pentru o perioada de timp, prin actiunile sale comise dupa prabusirea FNI, respectiv pana in luna aprilie 2003, Sorin Ovidiu Vintu a tainuit sumele de bani delapidate de Nicolae Popa, pentru ca apoi sa-l favorizeze, desi cunostea faptul ca acesta fusese condamnat la inchisoare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Sorin Ovidiu Vintu FNI, #acuzatii Vintu FNI, #Sorin Ovidiu Vintu devalizare, #Vintu acuzatii devalizare FNI , #Manageri