Sistemul medical, favorizat de noua grila a salarizarii

Sambata, 28 August 2010, ora 01:01
8022 citiri
Sistemul medical, favorizat de noua grila a salarizarii

Sistemul de sanatate este sectorul care a beneficiat cel mai mult de majorari in noua grila a salarizarii aflata in prezent in dezbatere, in ciuda nemultumirilor exprimate de catre reprezentanti ai cadrelor sanitare, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, potrivit Mediafax.

"Zona de sanatate e o zona care a beneficiat, probabil, cel mai mult de majorari stabilite in urma acestor evaluari. Evaluatorii, specialistii in acest domeniu, au stabilit ca in Legea 330 functiile din zona medicala nu erau retribuite in mod corespunzator, ma refer la stabilirea nivelului coeficientilor", a declarat Mocanu.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" este nemultumita de proiectul legii unice de salarizare, aratand ca pentru angajatii din sanatate coeficientii s-au redus cu mult sub cei stabiliti de comisia de experti din Ministerul Muncii, si cere mentinerea grilei cu 12 coeficienti, fata de 15 propusi in noua varianta.

Potrivit reprezentantilor Federatiei "Solidaritatea Sanitara", prin noul proiect de lege a salarizarii personalul din sanatate "pierde locul in ierarhia ideala", din cauza rearanjarii grilei de salarizare fata de studiul comisiei de experti, scaderea fiind cu doi coeficienti.

Acestia sustin ca medicul primar de la un spital clinic ar trebui sa aiba coeficientul 8,75, dar prin proiect va avea doar 5,75, in timp ce asistentul medical principal din acelasi tip de unitate sanitara va avea coeficient de doar 3,04, in loc de 5.

Totodata, sindicalistii sustin ca personalul din sanatate pierde concret la salariul avut in prima parte a anului 2010, din cauza prevederilor articolului 3 din Legea de aplicare in 2011 a Legii cadru de salarizare unitara, care limiteaza de fapt majorarile la maxim 20 la suta, cresterea medie pe sectorul sanitar fiind de 12 la suta, la nivelul salariilor stabilit dupa diminuarea cu 25 la suta.

In aceste conditii, federatia cere aplicarea grilelor care au rezultat din activitatea comisiei de experti din cadrul Ministerului Muncii, prin extinderea acestora la toate functiile din sistem.

"Deoarece grila cu 15 coeficienti conduce la cresterea diferentei dintre salariul minim si cel maxim, scazand gradul de coeziune sociala, cerem mentinerea grilei cu 12 coeficienti.

Consideram necesar de asemenea ca salarizarea bugetarilor in 2011 sa se faca in functie de ierarhia stabilita de aceasta comisie, fara a se mai raporta la salariul avut in 2010", solicita Federatia "Solidaritatea Sanitara".

Potrivit proiectului de Lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cele mai mari salarii de baza pentru functii de conducere din unitati sanitare, de asistenta sociala si asistenta medico-sociala revin managerilor si managerilor generali, iar cele mai mici, infirmierilor si brancardierilor, spalatoreselor si ingrijitoarelor.

Astfel, pentru un manager al unui spital cu peste 400 de paturi sunt prevazuti coeficienti cuprinsi intre 8,57 si 9, pentru managerul unui spital cu mai putin de 400 de paturi coeficientul minim este 8,36, iar cel maxim 8,57, in timp ce managerii serviciilor de ambulanta pot avea cel putin 8,57 salarii minime si cel mult 9.

Cel mai mic coeficient stabilit pentru un director medical este 7,96, iar cel mai mare - 8,78.

Un medic sef dintr-un ambulator de specialitate poate pleca de la un coficient minim de 7,96 si poate ajunge pana la cel mult 8,16, in timp ce un medic primar poate primi cel putin 4,86 salarii minime daca lucreaza in unitati sanitare, cu exceptia celor cuprinse in unitati clinice, si unitati de asistenta medico-sociala si cel mult 11,53 salarii minime, daca isi desfasoara activitatea in anatomia patologica si medicina legala.

Cel mai mic coeficient din sistemul sanitar - 1,25, este atribuit infirmierei. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sistem medical, #grila, #salarizare , #Manageri