Seful Rosneft devine cel mai bogat din Rusia

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:50
1408 citiri
Seful Rosneft devine cel mai bogat din Rusia

Averea miliardarului rus Viktor Vekselberg a crescut cu 1,5 miliarde de dolari, la 18 miliarde de dolari, dupa ce grupul de stat Rosneft a acceptat sa plateasca 54,8 miliarde de dolari pentru preluarea companiei petroliere TNK-BP, la care Vekselberg detine actiuni prin consortiul AAR.

Vekselberg, 55 de ani, a ajuns la o avere cu peste 700 de milioane de dolari mai mare decat miliardarul Alisher Usmanov, cel mai bogat din Rusia pana la anuntarea acestei tranzactii, potrivit Indicelui Miliardarilor, calculat de Bloomberg.

"Aceasta megatranzactie este sfarsitul logic al istoriei de 15 ani a TNK", a declarat un purtator de cuvant al lui Vekselberg, adaugand ca miliardarul se va concentra in viitor pe investitii in tehnologie.

Rosneft a anuntat, luni, ca va achizitiona participatia de 50% detinuta de grupul britanic BP pentru 26,8 miliarde de dolari, incluzand si actiuni.

Rosneft are si un acord preliminar pentru preluarea, cu 28 miliarde de dolari, a restului de 50% din actiunile TNK-BP, in prezent in proprietatea Alfa-Access- Renova (AAR), un consortiu al miliardarilor Vekselberg, Mihail Fridman, German Khan, Alexei Kuzmicev si Len Blavatnik.

Averea lui Fridman a urcat cu 1,2 miliarde de dolari, la 15,1 miliarde, iar miliardarul este acum al cincilea cel mai bogat om din Rusia.

Blavatnik, un cetatean american nascut in Rusia si fost coleg cu Vekselberg la Institutul pentru Ingineria Transporturilor pe Caile Ferate din Mosvova, a inregistrat o crestere a averii de 1,5 miliarde de dolari, la 15,4 miliarde de dolari.

Khan, 50 de ani, are o avere de 10,3 miliarde de dolari, iar Kuzmicev de 8 miliarde de dolari.

Achizitia TNK-BP pune capat unei relatii tumultoase de opt ani intre BP si AAR in cadrul companiei mixte TNK-BP. Anul trecut, cei cinci miliardari au blocat planurile BP de a incheia un acord cu Rosneft privind cautarea de petrol in zona arctica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#miliardar rus, #avere miliardar rus, #Vekselberg miliardar, #avere Viktor Vekselberg , #Manageri