Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful Nissan a fost eliberat pe cautiune, dupa 108 zile petrecute in inchisoare

Seful Nissan a fost eliberat pe cautiune, dupa 108 zile petrecute in inchisoare


Carlos Ghosn, acuzat de incalcare a legislatiei financiare si abuz de incredere, a fost eliberat, miercuri, din inchisoare, dupa ce fostul presedinte al Nissan a depus cautiunea in valoare de un miliard de yeni (noua milioane de dolari), transmit Reuters si Kyodo.

In 19 noiembrie, Carlos Ghosn, in varsta de 64 de ani, a fost pus sub acuzare in Japonia pentru ca ar fi omis sa declare autoritatilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, in perioada 2010 - 2015. Daca va fi gasit vinovat de toate acuzatiile, Ghosn ar putea fi sta in inchisoare pana la 15 ani.

Miercuri, o masina a ambasadei Frantei a sosit la centrul de detentie din Tokyo, survolat de elicoptere ale presei. Sute de jurnalisti, fotoreporteri si cameramani sunt in afara cladirii, multi venind inca din cursul noptii pentru a relata despre posibila eliberare din inchisoare a lui Ghosn, care are nationalitate franceza.

Avocatii au dat asigurari ca fostul presedinte al Nissan, Renault si Mitsubishi va ramane in Tokyo, isi va preda pasaportul si va fi de acord cu o supraveghere extinsa.

La intrarile si la iesirile din resedinta sa vor fi camere de luat vederi, iar Ghosn nu va putea folosi internetul, nu va putea trimite sau primi SMS-uri. Nu are voie sa comunice cu partile implicate in proces si nu poate avea acces la computer decat din biroul avocatului sau.

Dar Ghosn va putea lua parte la reuniunile board-ului Nissan, unde a ramas director, daca tribunalul aproba solicitarea.

El a petrecut mai mult de 100 de zile intr-o celula mica, neincalzita, perioada in care a slabit si a incaruntit.

In ianuarie, Ghosn a dezmintit, in cadrul unei audieri publice la Tribunalul din Tokyo, acuzatiile de nereguli financiare si a protestat impotriva detentiei sale prelungite.

"Onorata Curte, sunt nevinovat de acuzatiile care mi se aduc. Am actionat intotdeauna cu integritate. Am fost acuzat pe nedrept", se arata in declaratia scrisa a lui Carlos Ghosn, care a apreciat acuzatiile procurorilor impotriva sa ca fiind "neintemeiate".

Si noul sau avocat, Junichiro Hironaka, a dezmintit in februarie acuzatiile aduse clientului sau, apreciind ca acest caz ar fi o problema interna a Nissan, iar mentinerea lui Ghosn in inchisoare arata ca Japonia este in dezacord cu normele juridice internationale.

Junichiro Hironaka, in varsta de 73 de ani, este celebru pentru ca a castigat cazuri intens mediatizate, inclusiv achitarea politicianului Ichiro Ozawa, acuzat de nereguli financiare.

Carlos Ghosn a beneficiat in mod incorect de o compensatie de 7,8 milioane de euro (noua milioane de dolari) de la societatea mixta dintre Nissan si Mitsubishi, in perioada aprilie - noiembrie 2018, au anuntat cei doi producatori auto niponi.

In urma derularii unei investigatii interne comune, s-a descoperit ca Ghosn a fost recompensat de o societate mixta, cu sediul in Olanda, fara ca vreun membru al Consiliilor de Administratie sa fie informat, au aratat directorii generali ai Nissan - Hiroto Saikawa si Mitsubishi - Osamu Masuko.

Nissan este actionarul principal al Mitsubishi Motors.

Cei doi producatori auto niponi au precizat ca iau in considerare modalitati de a recupera suma de noua milioane de dolari de la Ghosn.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan, extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producator mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unitati mai mult decat Volkswagen si Toyota.

In prezent, alianta regrupeaza zece marci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariati si 122 de uzine pe toate continentele.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1020 ori