Russu, Baumix: Sunt in permanenta conectat prin laptop, telefon sau tableta

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 00:00
2535 citiri
Russu, Baumix: Sunt in permanenta conectat prin laptop, telefon sau tableta

Augustin Russu, proprietarul Baumix, este pasionat de tehnologie si este posesorul unei masini de epoca, un Mercedes din 1972. O alta pasiune a sa este motocicleta, care defineste ideea de vacanta relaxanta, pe doua roti, pentru el.

Afacerea Baumix a venit pentru el ca o provocare, in cadrul careia a fost mereu cu un pas inaintea evolutiei pietei, lucru care l-a ajutat sa treaca mai usor peste perioada de criza.

Faptul ca businessul sau este intr-un domeniu sezonier il ajuta in managementul timpului: "Important este sa existe un echilibru intre perioadele aglomerate la munca si cele in care pot dedica timp famililiei, prietenilor si hobby-urilor mele", a declarat acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Cum s-a nascut ideea de a infiinta Baumix?

Infiintarea Baumix a pornit ca o provocare pe care mi-am setat-o singur - aceea de a construi o companie de la zero, pe principiile proprii de afaceri, asumandu-mi toate riscurile potentiale. Nu eram la prima experienta de a construi o companie de la zero, insa diferenta era ca nu mai vorbeam despre o multinationala care ajungea si in Romania, ci despre o campanie la inceput de drum, cu capital 100% romanesc.

Care a fost cea mai mare provocare profesionala cu care v-ati confruntat de cand sunteti la conducerea Baumix?

Cea mai mare provocare a fost in 2004 cand, intr-un timp extrem de scurt, am fost nevoiti sa mutam fabrica din Bucuresti in Ploiesti cu tot ceea ce implica o astfel de mutare - obtinerea de finantare, ridicarea costructiei, repornirea productiei. Pe termen lung s-a dovedit a fi o miscare pozitiva, data fiind dezvoltarea ulterioara a orasului si toate investitiile pe care a reusit sa le atraga.

Dar cea mai mare implinire?

Cea mai mare implinire a fost aceea ca, inca din 2006, am anticipat mutarea pietei dinspre retail (proiecte de amploare realizate de firme de constructii) catre magazinele de bricolaj, fapt pentru care criza ne-a prins pregatiti. Atunci am lansat gama Primus, adresata micilor meseriasi si clientilor directi, care acum genereaza cea mai mare parte a vanzarilor. A fi tot timpul cu un pas inaintea evolutiei pietei si a anticipa ceea ce va urma cred ca reprezinta unul dintre secretele de succes ale unui business solid.

Cum a fost anul 2012 pentru afacerile Baumix?

Anul 2012 a fost un an de stabilitate pentru companie, in care ne-am focusat foarte mult pe consolidarea afacerii si pe profitabilitate, in defavoarea cresterii in volum, data fiind lipsa cererii de pe piata. A fost un an in care am incercat sa contracaram invazia produselor de slaba calitate care nu respecta standardele si sa explicam clientilor beneficiile pe termen lung ale alegerii unor produse de calitate. Probabil si anul viitor lupta se va da la nivel de pret, dar suntem pregatiti sa continuam eforturile de educare a publicului in vederea alegerii produselor care respecta standardele de calitate.

Ce planuri de dezvoltare aveti pentru 2013?

In 2013, investitiile se vor indrepta in continuare spre showroom-urile de prezentare, dar si spre modernizarea liniilor de productie de la Ploiesti. Vom miza pe categoriile de produse profitabile precum adezivii de inalta performanta, chiturile de rosturi, hidroizolatiile si tencuiala minerala de baza de marmura - suntem singurii producatori din Europa al acestui tip de material de constructii, acesta fiind unul dintre diferentiatorii nostri pe piata.

Cum reusiti, in acest context, sa va pastrati echilibrul dintre planurile profesionale si cele personale?

Cred ca un management foarte bun al timpului poate asigura mentinerea unui echilibru intre cele doua. Pe de alta parte, activam intr-un domeniu sezonier, in care avem perioade in care fabrica lucreaza la capacitate maxima, dar si perioade in care cererea de materiale de constructii scade semnificativ. Important este sa existe un echilibru intre perioadele aglomerate la munca si cele in care pot dedica timp famililiei, prietenilor si hobby-urilor mele.

Ce pasiuni aveti?

Nu sunt pasionat de gadgeturi din punct de vedere lifestyle, cat mai mult de tehnologie. Cred ca indiferent de domeniul de activitate, un manager trebuie sa fie la curent cu tot ce apare la nivel de tehnologie, pentru a-si eficientiza propria activitate si pe cea a echipei.

Asadar, sunt in permanenta conectat prin laptop, telefon sau tableta, insa le folosesc in special pentru aplicatiile de business, care ma ajuta in activitatea de zi cu zi.

Sunt pasionat si de masini, sunt detinatorul printre altele a unei masini de epoca, un Mercedes din 1972.

Nu in ultimul rand, o mare pasiune este reprezentata de motociclete. Imi place sa le conduc inclusiv pe distante lungi, pentru adevarate mini vacante pe doua roti.

Cat investiti in pasiunile dumneavoastra?

Cred ca de cele mai multe ori cea mai importanta investitie este cea de timp. Traim intr-o perioada in care intr-adevar timpul devine una dintre cele mai importante resurse, fapt care de multe ori duce la sacrificiul unor pasiuni. La nivel financiar, sunt o persoana extrem de calculata, care nu face abuzuri, indiferent de pasiunea la care ne referim.

Care credeti ca este reteta perfecta pentru o relaxare de weekend, astfel incat sa incepi o noua saptamana cu forte noi?

Reteta pentru o relaxare de weekend implica fara indoiala un drum lung cu motocicleta alaturi de prieteni. Este modul ideal de a te decupla de la activitatea de zi cu zi, dar si de a-ti dezvolta capacitatea de autocontrol.

Care a fost cel mai reusit concediu? De ce?

Cel mai reusit concediu l-am petrecut relaxandu-ma intr-un complex balnear din Iordania, situat la ceva departare de Petra, intr-un spatiu de meditare.

Care ar fi destinatia de vacanta unde tineti neaparat sa ajungeti? De ce?

Cel mai important criteriu in alegerea unei destinatii de vacanta este reprezentat de atmosfera de relaxare pe care o ofera. Pentru vacante in general prefer locuri linistite, in care ma pot decupla complet de activitatea de zi cu zi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afaceri Augustin Russu, #afaceri BauMix, #pasiuni Augustin Russu , #Manageri