Poveste de succes: De la primul pas in management la siguranta unui antreprenor

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 00:00
2590 citiri
Poveste de succes: De la primul pas in management la siguranta unui antreprenor

O pozitie de management aduce cu sine numeroase beneficii, dar si schimbari pe care le poti accepta mai usor sau mai dificil, in functie de situatie. Brusc responsabilitatile cresc, relatia cu cei din jur se schimba si, adeseori, schimbarea se simte si dincolo de ziua petrecuta la birou.

Ce e de facut, totusi, in aceste momente?

Denisa Berbec, manager de vanzari in industria IT, iti impartaseste experienta ei, de la prima zi ca manager si pana astazi, cand increderea dobandita in propria persoana ar fi suficient de puternica pentru a porni chiar si pe cont propriu, ca antreprenor.

"Cred ca cel mai greu in preluarea responsabilitatilor de manager a fost sa fac schimbarea dintre nivelul de executie si cel de management si decizie deoarece veneam dintr-o zona de confort, in care aveam experienta si usurinta in munca, si paseam intr-o zona necunoscuta, despre care citisem doar din carti si cu care cochetasem in proiecte anterioare.

Alte schimbari care au survenit au fost legate de faptul ca nu mai eram responsabila doar de munca si rezultatele mele, ci de ale intregii echipe, deci trebuia sa gandesc in ansamblu si sa ma preocup de nevoile fiecarui membru in parte, astfel incat sa ajungem sa functionam impreuna, fara sa afectam starea de bine a fiecaruia, si sa producem si rezultate. Un fel de 'sa muncim distrandu-ne'", explica managerul.

Comunicarea, cea mai mare problema

Desi recunoaste ca in societatea romaneasca femeile se afirma mai greu ca lideri, mai ales in zona de IT, n-a privit niciodata lucrurile din aceasta perspectiva. "M-am gandit la mine ca la un profesionist, dincolo de orice judecati legate de sex, si m-am comportat firesc si natural in interactiunile de business lucru care a facut efectiv sa nu existe aceasta 'problema'", explica Denisa Berbec.

Orice schimbare, insa, aduce si momente dificile. Si in cazul Denisei, relatiile s-au tensionat iar asta a accentuat nesiguranta si a stirbit din increderea in valoarea propriei persoane.

Cum treci peste problemele de comunicare

La invitatia companiei sale, a acceptat sa participe la un program de dezvoltare personala si, implicit, sprijinul unui coach. "A fost ca o gura de aer proaspat pe care o asteptam de ceva vreme, menita sa ma extraga din niste tipare", spune Denisa Berbec.

"Prima intalnire cu coach-ul a fost una extrem de placuta si deschisa. Am simtit de pe atunci ca avea sa se produca o schimbare cu mine. Cred ca pur si simplu simti care sunt oamenii care o sa contribuie in procesul tau de dezvoltare", mai spune aceasta.

Teama de coaching, o inchipuire?

Unii ar putea privi aceasta miscare ca echivalenta cu momentul in care cer sprijinul unui psiholog, si majoritatea se teme sa admita ca ar avea nevoie de sprijin.

E un cerc vicios, in care un rol important il joaca chiar mintea noastra, recunoaste acum managerul.

"In primul rand, teama este doar in mintea noastra: teama de a fi luat in ras, teama de esec, teama de refuz si multe altele si ca sa vrei sa faci un astfel de pas, trebuie in primul rand sa-ti constientizezi blocajul/ problema sau nevoia si apoi sa fii dispus sa faci ceva. Altfel, vei ramane blocat intr-un cerc vicios care nu-ti va asigura cu niciun chip confort emotional", sustine Denisa Berbec.

Chiar si psihologul ar putea fi o alegere buna, crede aceasta:

"Din punctul meu de vedere, nici a merge la psiholog nu este o rusine sau dovada unui caracter slab, ci, pur si simplu, un semn de putere. In momentul in care oamenii se expun in intreaga lor vulnerabilitate, sunt cei mai puternici, in special daca cer ajutor si sunt dispusi sa treaca la pasul urmator. Eu le-as spune sa se rupa putin de agitatia in care traiesc, sa se relaxeze si apoi sa ia o decizie cu mintea calma si linistita".

Care este rezultatul concret al colaborarii cu un specialist

Una dintre realizarile profesionale ale Denisei Berbec a fost faptul ca nu a mai luat lucrurile personal si ca si-a schimbat atitudinea fata de echipa sa, devenind mai deschisa si mai flexibila. "O alta schimbare a venit din cresterea nivelului de claritate si de coordonare in activitatea mea", spune aceasta.

Desigur, nici deciziile nu mai sunt atat de dificil de luat acum.

"Sunt o persoana destul de analitica, de multe ori ma erijez in rolul de observator in anumite situatii de comunicare, lucru care poate sa insemne un proces de decizie mai complex si de lunga durata, tocmai pentru ca tine cont de multe variabile. Cu toate acestea am remarcat ca, desi anterior, eram usor ezitanta in anumite situatii, acum deciziile mele au devenit mai ferme, mai calme, mai pline de siguranta", spune managerul IT.

Mai mult decat atat, in viata personala a devenit mai "asezata", mai "adunata", mai "centrata", recunoaste Denisa Berbec.

Ai nevoie de "dorinta de schimbare"

Cu toate acestea, factorul intrinsec fara de care efortul coach-ului si al celui "antrenat" nu poate avea rezultate palpabile se regaseste tot in mainile tale, crede managerul.

"In cazul meu a fost constientizarea faptului ca am nevoie de ajutor si ghidare, dar si dorinta mea de schimbare", spune aceasta.

Acum, odata atins nivelul maxim de incredere in fortele proprii si avand suficienta experienta in management, ar avea curaj inclusiv sa porneasca pe cont propriu cu o afacere.

"Daca ar fi sa pornesc singura pe cont propriu as porni un business intr-un alt domeniu de activitate, mergand pe principiul rezonantei, colaborarii si asocierii", spune Denisa Berbec, pentru Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#poveste succes manager, #coaching manageri, #rezultate coaching , #Manageri