Melania Hancila, Volksbank: Despre bugetul personal, vacante si politica

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 00:00
3512 citiri
Melania Hancila, Volksbank: Despre bugetul personal, vacante si politica

Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, vorbeste despre intentiile de a-si deschide o afacere si domeniul pe care l-ar alege. Crede ca Romania are nevoie de lideri politici cu viziune si spune ca nu intra in politica, pentru ca inca nu a gasit partidul potrivit.

Melania Hancila vorbeste despre hobby-uri si pasiuni, calatorii si despre modul in care profesia de economist a ajutat-o sa gestioneze bugetul personal, intr-un interviu acordat Business24

Domeniul bancar este cel care a resimtit cel mai acut efectele crizei financiare. Cand estimati ca vor "respira usurate" bancile?

Sistemul bancar a fost printre sectoarele economiei care au resimtit cel mai acut efectele crizei financiare, alaturi de sectorul constructiilor si piata imobiliara, si probabil ca isi vor reveni ultimele, abia dupa ce economia va incepe sa inregistreze cresteri apropiate potentialului unei economii emergente.

Astfel, rate de crestere modica de pana in 2% pe an nu vor avea efecte notabile, nici imbunatatirii nivelului de trai al populatiei, si nici asupra sectorului bancar sau al constructiilor care sunt puternic corelate cu evolutia cererii interne si a perceptiei investitorilor fata de Romania.

Din pacate, avand in vedere tergiversarea reformelor structurale, supradimensionarea administratiei publice si deteriorarea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei, este posibil ca stagnarea economica sa persiste si in anii urmatori.

Cum s-a adaptat piata bancara din Romania la conditiile economice actuale?

Sistemul bancar a trecut printr-un proces amplu de restructurare, care este posibil sa continue si in perioada urmatoare, mai ales ca bancile obtin tot mai greu lichiditati, datorita fenomenului de dezintermediere financiara, precum si posibilitatilor reduse de economisire interna ale romanilor.

Ca orice domeniu care a suferit un soc puternic, necesita o perioada de acomodare cu noile realitati economice si sociale, precum si cu restrangerea intrarilor de capitaluri care au afectat in principal economiile emergente.

Credeti ca piata bancara din Romania este un domeniu care atrage tinerii finantisti?

Am impresia ca, dupa avantul de care s-a bucurat piata bancara in perioada de boom economic, acum presiunile de pe piata bancara a muncii nu ofera prea multe oportunitati tinerilor economisti, iar acum este mai mare nevoie de ingineri, doctori sau informaticeni.

Ce parere aveti de ce se intampla la ora actuala pe scena politica?

Este foarte ingrijoratoare evolutia lucrurilor de pe scena politica autohtona si pare sa cimenteze ideea ca in Romania totul este posibil si ca legile se modifica dupa necesitatile partidelor politice si stimuleaza hazardul moral.

Noi romanii suntem destul de familiarizati cu asemenea schimbari, insa clasa politica trebuie sa inteleaga ca acum suntem o tara membra a Uniunii Europene si trebuie sa respectam anumite legi si cutume europene si ca trebuie sa fim mai atenti cu mesajele pe care le transmitem in exterior, deoarece in functie de nota pe care o primim din exterior vine si finantarea si integrarea.

Cel mai mult ma dezamageste faptul ca autoritatile nu pare sa fie preocupate de repornirea motoarelor economiei natioanale si luptele politice pentru putere primeaza.

V-ati gandit vreodata sa intrati in politica?

Cu siguranta o sa intru in afaceri, mi-am fixat termen limita varsta de 40 ani, deoarece consider ca am fler si aptitudinile necesare pentru a reusi in afaceri, si imi place sentimentul de independenta. Recunosc ca m-am gandit si la varianta de a intra in politica, dar inca nu a venit momentul sau partidul potrivit si nu sunt convinsa ca va aparea vreodata.

Oricum, deocamdata nu mi se pare pregatit electoratul pentru genul de politician care mi-as dori sa fiu, pentru ca sunt impotriva pomenilor electorale si as vrea ca voturile sa se acorde pe merite reale si dorinta de a remodela tara pentru o dezvoltare economica si sociala durabila.

Cred ca problema noastra de baza este ca luam decizii in functie de avantajele pe termen scurt si nu stim sa privim pe termen lung, asemenea nemtilor sau asiaticilor, traim doar clipa si nu ne intereseaza viitorul. Cred ca avem nevoie de lideri politici cu viziune, cu principii morale puternice si democratice si care sa incurajeze capitalismul si investitiile in educatie si cercetare.

Daca ar fi sa va deschideti propriul business, care ar fi acesta?

Dezvoltarea unui business propriu este unul dintre obiectivele mele de viitor, deoarece imi place sa nu depind de nimeni decat de propria persoana si este o provocare care inca nu mi-am asumat-o, insa nu planuiesc sa fac acest pas in urmatorul an.

Cred ca pentru a dezvolta propria afacere conditia obligatorie este sa te simti tu pregatit pentru acest lucru, dar trebuie sa ai si o doza mare de curaj sau sa nu ai nimic de pierdut.

Deocamdata imi place jobul meu si gasesc destule provocari in activitatea pe care o desfasor si vreau sa acumulez cat mai multe cunostinte. Cred ca cel mai important lucru este sa iti placa ceea ce faci, sa fi deschis la schimbari profesionale, pentru a acumula experienta cat mai diversa, sa fi convins ca totul se invata daca o faci din tot sufletul.

Este posibil ca business-ul meu sa aiba conexiuni si cu investitiile financiare si cu siguranta voi aplica toate cunostintele acumulate de-a lungul anilor, insa nu exclud posibilitatea de a dezvolta o afacere diferita de domeniul investitiilor financiare, in functie de oportunitatile si de cererea din piata, din momentul in care voi lua decizia sa activez pe cont propriu.

Sunt o persoana flexibila in gandire, nu am idei fixe, am o minte creativa si cred ca totul este posibil daca iti doresti cu adevarat si iti place ceea ce faci, poti gasi in orice domeniu calea spre succes. Cred ca este foarte important sa ai o gandire flexibila, dar principii de viata solide.

Care sunt hobby-urile sau pasiunile care va ocupa timpul liber?

Sunt o persoana dinamica si sociabila, am o viata sociala activa, insa imi place sa alternez si cu activitatile in mijlocul naturii. Am crescut la munte si imi place mult muntele si natura, insa ma simt in largul meu in mijlocul agitatiei si am o viata profesionala destul de agitata, dar cand ajung acasa imi place linistea si am ales sa traiesc departe de valtoarea orasului.

Am multe hobby-uri, printre care: gradinarit, plimbari in natura cu bicicleta, fitness si inot, lectura si chiar planuiesc sa scriu o carte beletristica, sa ma reapuc de pictura, ador muzica, inclusiv cea clasica, filmele.

Care este destinatia dumneavoastra preferata de vacanta? Unde veti merge in acest an?

Nu am stabilit inca unde imi voi petrece vacanta de vara, insa cu siguranta voi alege o locatie pitoreasca la malul marii, deoarece marea imi creeaza o stare de bine si ma ajuta sa ma relaxez cel mai bine.

Deocamdata am plecat in weekenduri prelungite la noi pe litoral, datorita proximitatii si limitarilor de timp. Planuiesc sa merg cateva zile si la munte in Romania, deoarece mai sunt locuri foarte frumoase pe care nu le-am vizitat inca, insa nu mai mult de 3-4 zile, pentru ca sunt obistuita cu o viata alerta si prea multa liniste poate deveni plictisitoare.

Sunteti de profesie bancher. Se reflecta meseria si in viata personala, in modul in care va gestionati banii?

Meseria de economist are influenta si asupra vietii mele personale si mi-a schimbat radical perceptia asupra lucrurilor si modul de a lua decizii in viata personala.

Dupa ce am devenit analist, am constientizat ca oamenii care nu au o cultura investitionala robusta iau decizii care le afecteaza situatia economica pe termen lung in principiu pe baze emotive sau sunt influentati de catre presa sau anturaj.

Acestea pot conduce la decizii paguboase, deoarece pot fi luate la sfarsitul unui trend de crestere, care este urmat de corectii majore, astfel riscand sa inregistreze pierderi substantiale, asemenea investitiilor in piata imobiliara si in bursa din perioada anterioara declansarii crizei economice.

Schimbarea de trend este extrem de greu de sesizat si adesea se constientizeaza prea tarziu si exista tendinta de a pastra activele respective, pentru a nu incasa pierderile, ceea ce conduce in ultima instanta la pierderi si mai mari.

De fiecare data cand iau o decizie personala ma preocupa in primul rand impactul acesteia pe termen lung si costul de oportunitate, precum si profitabilitatea unei investitii.

Ma intereseaza sa discut cu oameni care activeaza in alte domenii decat cel bancar si le adresez numeroase intrebari ori de cate ori am ocazia, deoarece cifrele macroeconomice releva in principal trecutul si cheia evolutiilor viitoare se regaseste adeseori in economia reala.

Ma intereseaza cum gandesc si cum percep realitatile economice si politice atat intelectualii, cat si oamenii simplii, deoarece nu trebuie sa judecam evolutia din prisma perceptiei proprii, ci a majoritatii, iar previziunile mele coroboreaza rezultatele modelarii macroeconomice cu informatiile culese direct de la cei implicati in economia reala.

Cand calatoresc intr-o alta tara, incerc sa aflu cat mai multe despre economia tarii respective, ma intereseaza sa aflu conceptiile poporului respectiv si modul de viata, calitatea vietii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Melania Hancila interviu, #economist Volksbank interviu, #Hancila economist Volksbank , #Manageri