MBA in Romania, o investitie sigura

Marti, 14 Februarie 2012, ora 08:39
4341 citiri
MBA in Romania, o investitie sigura
Daniel Micu, director de dezvoltare al programului MBA Romano-Canadian

Scolile de business din intreaga Europa se confrunta cu o suprasaturare a pietei care a dus la scaderea numarului de studenti in 2011, dar in Romania programele MBA sunt inca la mare cautare, spune Daniel Micu, director de dezvoltare al programului MBA Romano-Canadian.

Exista multi absolventi cu diploma MBA in Europa, dar aceasta nu mai este un diferentiator pe piata muncii, ci o "conditie necesara pentru cariera profesionala", a declarat Daniel Micu pentru Business24.

Numarul de inscrieri a scazut cu cu 10% in doua treimi din scolile de business ale Europei, in 2011, chiar inainte ca tarile cu probleme din zona euro sa implementeze masurile de austeritate si ca rata somajului sa creasca la cote record.

Chiar si in tarile cu situatie economica buna, precum Elvetia sau Marea Britanie numarul de studenti a fost in scadere, potivit studiului efectuat de Graduate Management Admission Council din Europa.

"De multe ori pretul este un element al pozitionarii programului MBA pe o anumita piata si multe scoli prefera sa faca profit din marja si nu din volum", explica Daniel Micu situatia din Europa.

"Oricum, marile scoli de afaceri din Europa de Vest si America de Nord se reorienteaza, incercand sa atraga studenti din America de Sud, China, India, Rusia", a spus Micu.

Care a fost situatia numarului de inscrieri la Bucharest School of Management, in 2011 fata de 2010?

Comparativ cu 2010, numarul studentilor Programului MBA Romano-Canadian a crescut anul trecut cu 20%.

Cat de sigura este investitia intr-un MBA in Romania?

O investitie intr-un Program MBA care se desfasoara la un anumit standard este o investitie sigura, atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Absolvirea unui Program MBA nu mai este un diferentiator pe piata muncii, este o conditie necesara pentru progresul in cariera profesionala.

Cati europeni vin in Romania pentru o diploma de MBA?

Numarul studentilor straini (europeni sau nu) care urmeaza un program MBA in Romania este redus. Ei se relocheaza de obicei datorita afacerilor si apoi decid sa urmeze un program MBA.

Ce sanse iti ofera Bucurestiul, respectiv Romania, de a-ti gasi un loc de munca dupa absolvirea unui MBA?

In masura in care exista cerere, sansele sunt mari. Parerea noastra este ca numarul de studenti MBA a scazut nu din cauza lipsei nevoii (cererii) pentru astfel de programe ci din cauza lipsei mijloacelor financiare pentru a putea plati taxele unui astfel de program.

In care tabara se afla Romania: in cea a tarilor cu preturi mari (care te impiedica sa urmezi un MBA) sau cea a tarilor cu probleme privind rata somajului (care te fac sa te gandesti si a doua oara daca merita sa investesti intr-un MBA)?

Nu cred ca se poate vorbi de o segmentare pe astfel de criterii. Daca exista o nevoie si ea este constientizata, piata romaneasca a programelor MBA poate inregistra o traiectorie favorabila.

Ce face Bucharest School of Management pentru a mai atenua din constrangerile financiare care ii impiedica pe unii aspiranti sa aplice pentru un MBA?

Programul MBA Romano-Canadian oferit de Bucharest School of Management a pregatit pentru acest an, la fel ca si anul trecut, locuri fara taxa. Pentru anul universitar 2012-2014 avem un numar de 4 locuri fara taxa sau cu taxa redusa. Campania de recrutare pentru aceste locuri incepe la mijlocul lui Februarie si dureaza pana la finele lui Martie 2012.

In plus, oferim discounturi de volum companiilor care sprijina mai mult de doi angajati sa urmeze cursurile Programului MBA Romano-Canadian. Tot la capitolul discounturi exista discounturile de performanta academica oferite tuturor studentilor. Acestea pot ajunge pana la aproximativ 25% din pretul programului.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#diploma MBA, #MBA Romano Canadian, #MBA Romania, #MBA Europa , #Manageri