Mark Hilton, Paul Romania - Managerul care-i invata pe romani l'art de vivre

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 00:00
3687 citiri
Mark Hilton, Paul Romania - Managerul care-i invata pe romani l'art de vivre

Mark Hilton este managerul galez care conduce, din 2010, lantul de brutarii frantuzesti Paul in Romania, o afacere de familie inceputa in anul 1889 de sotii Mayot, in Franta, care a ajuns astazi in tari precum Spania, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Turcia, Grcia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, China, Egipt, SUA si multe altele.

Managerul a reusit sa pastreze legatura cu Francis Holder, stranepotul familiei fondatoare, ai carei reprezentanti chiar au venit recent in Romania, pentru a vedea cele mai noi restaurante ale familiei de aici.

Pe langa cele 10 brutarii Paul pe care le conduce, omul de afaceri este CEO si al KFC, Pizza Hut, PHD, Cinnabon si Hard Rock Cafe in Romania. El este si Advisory Board Member al East European Franchise Association, dar si International Development Director al Popbar Marea Britanie si fondator al companiei de consultanta in domeniul HoReCa Kikkirossi din Marea Britanie.

A facut afaceri in intreaga lume, dar ii place foarte mult in Romania si are planuri foarte mari pentru noi. Pasiunea sa pentru bunatati a contribuit la succesul sau de pana acum si tot pe asta se bazeaza cand vorbeste de viitorul brutariilor sale frantuzesti pe plaiurile mioritice.

"Ce imi place in acest domeniu este pasiunea oamenilor. Si e normal, ai de-a face zi de zi cu doua lucruri care iti ofera cea mai mare satisfactie in viata: oamenii si mancarea. Nu se poate mai bine de atat", spune Mark Hilton, intr-un interviu acordat Business24.

Ce planuri aveti pentru brutariile frantuzesti Paul din Romania?

In primul rand avem in plan continuarea dezvoltarii in Bucuresti. Avem doar trei magazine stradale, asa ca sunt de parere ca e o oportunitate si ar trebui sa profitam de acest activ din acest oras.

Daca numeri mall-urile in care am intrat pana acum, vei realiza ca au mai ramas cateva in care nu am ajuns. Asa ca, din punct de vedere strategic, vom combina magazinele stradale cu cele din centrele comerciale.

De asemenea, avem acele carucioare pe care le puteti vedea in centrele comerciale. Ele sunt extrem de utile, pentru ca iti ofera noi puncte de distributie. Ne bazam si pe asta.

Cred ca asta este prioritatea in urmatorii ani: magazine stradale, magazine in mall-uri si vanzarile mobile.

Apoi cu siguranta vom continua sa ducem brandul si in alte orase, dar nu pot sa spun in ce orase sau cand, pentru ca nu avem astfel de planuri pe termen scurt. In urmatorii ani ne vom concentra asupra Bucurestiului.

Cat ati investit in ultimele magazine lansate in ultimul an in Romania?

Am investit in jur de 1,5 milioane de euro, per total, in magazinul deschis in noiembrie anul trecut, in Paul Romana si Paul Promenada.

Ce cifra de afaceri estimati pentru 2013?

In 2012 am avut o cifra de afaceri de 4,3 milioane de euro, in crestere cu peste o treime fata de cifra din 2011. In ceea ce priveste cifrele pentru anul 2013, daca luam in calcul vanzarile in cadrul acelorasi magazine in 2012 fata de 2013, aici eu vad o crestere. Aceasta este si cea mai buna metoda de a-ti masura evolutia afacerii.

Nu stiu care va fi cifra finala in raport cu cei 4,3 milioane de euro din 2012, dar cu siguranta va fi o crestere.

Spuneti-ne mai multe despre dvs., ca om de afaceri si manager.

Lucrez pe segmentul restaurantelor dintotdeauna. Am vazut Romania pentru prima data in 1997, cand lucram cu restaurantele Yum! - KFC si Pizza Hut. Lucram din Varsovia si eram responsabil de Europa Centrala si am venit in Romania pentru a sustine afacerea KFC si asa am intrat in contact cu Paul, ca franciza in Romania.

Am plecat de la Yum! cand proprietarul US Food and American Restaurants m-a rugat sa vin aici, sa conduc operatiunile Paul din Romania. Ne cunosteam deja de foarte mult timp. Afacerea are mai multe branduri in portofoliu, iar eu conduc acum operatiunile KFC, Pizza Hut, Hard Rock Cafe, Cinnabon si Paul. Din fericire am noroc de o echipa extraordinara care imi face munca mult mai usoara. Ma simt foarte onorat sa fiu aici.

Pozitiile de conducere pe care le ocupati va impun o multime de deplasari in inters de serviciu. Cum vi se pare Romania, in comparatie cu alte tari in care v-ati desfasurat activitatea?

Eu sunt din Marea Britanie, dar sunt, de fapt, galez. Am avut norocul sa calatoresc in acest context in toate colturile lumii. Am locuit in Varsovia, cand conduceam operatiunile pe Europa Centrala ale Yum!.

Cand am ajuns in Romania ('97-'98 - n.red.), din Polonia, am intalnit un mare contrast: oamenii sunt foarte zambitori, e un sentiment placut. Am intalnit o atmosfera foarte placuta in acest oras (Bucuresti - n. red.).

Acum, ca ma aflu din nou de ceva timp in Romania si ma ocup de aceasta afacere, impresia pe care mi-am facut-o in '97-'98 nu s-a schimbat. Ma simt foarte norocos sa ma aflu aici.

Ce va place mai mult in Romania?

Am calatorit in toata tara, am fost in restaurante, m-am obisnuit si cu drumurile din Romania. E minunata aceasta tara. Imi plac muntii din jurul Brasovului, imi place Constanta, Delta.

Vi se pare dificil sa faceti afaceri in Romania?

Nu e mai dificil decat in alte tari. Am stat de vorba cu oameni din diferite tari si fiecare sustine ca tara lui e diferita. Sigur ca exista diferente, insa in mare parte lucrurile sunt la fel.

Si in Romania oamenii vor sa munceasca, sa castige bani, sa primeasca servicii de calitate, cand se duc la in restaurant. Nu e nicio diferenta din acest punct de vedere fata Marea Britanie, America sau tarile asiatice.

Unul dintre lucrurile pe care Paul le face foarte bine si de care sunt mandru este faptul ca incercam sa le oferim clientilor calitate in fiecare zi.

Revenind la afacerea Paul, recunoscuta pentru istoria sa: ati avut ocazia sa il cunoasteti pe Francis Holder, stranepotul fondatorului Paul?

Desigur, am cunoscut familia fondatorului. Avem o relatie foarte apropiata cu familia care a fondat Paul, ca o companie, vorbim cu ei tot timpul, chiar au venit aici si au vazut acest magazin (Paul Romana - n. red.) pe care il considera extraordinar.

Deschiderea acestui magazin a fost, in egala masura, rezultatul echipei din Romania, al designerilor si arhitectilor, dar si al contributiei aduse de francizori.

Aveti o pasiune pentru bunatatile de lux sau a fost o pura intamplare faptul ca sunteti antrepreneor si manager de atatia ani in aceasta industrie?

In mod sigur am, iar sotia mea poate confirma. Cred ca produsele Paul sunt extraordinare si imi place la nebunie brandul. Imi place painea de aici si, din nefericire, si prajiturile.

Imi place foarte mult aceasta industrie, tocmai de aceea mi-am si aprofundat studiile in segmentul HoReCa. Ce imi place in acest domeniu este pasiunea oamenilor care lucreaza in restaurante. Si e normal, ai de-a face zi de zi cu doua lucruri care iti ofera cea mai mare satisfactie in viata: lucrezi cu oameni si cu mancare. Nu se poate mai bine de atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#manager Paul Romania, #patiserie Paul Romana, #patierie Paul Promenada, #patiserie frantuzeasca, #istoria brutariei Paul , #Manageri