Marius Ursache, romanul care a inventat eternitatea virtuala

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 00:00
5960 citiri
Marius Ursache, romanul care a inventat eternitatea virtuala

Marius Ursache a uimit Statele Unite cu un proiect antreprenorial inedit: avatarul care poate simula interactiunea unei persoane cu ceilalti, chiar si dupa moarte. "Fiecare stranepot poate avea o alta intrebare sau nelamurire, Eterni.me va oferi accesul la un volum foarte mare de astfel de informatii", explica managerul roman.

Desi vine cu un subiect controversat, contestat de unii oameni, Marius Ursache este un antreprenor cu o viata profesionala plina de succese dar si una personala extrem de echilibrata.

"(...) munca si relaxarea nu sunt lucruri diferite pentru mine. Cand am timp, lucrez la alte proiecte personale, gatesc pentru prieteni, cant la chitara, mai scriu la prima carte pe care vreau sa o public sau ma joc cu cainele meu, Hiro", spune Marius Ursache, intr-un interviu acordat Business24.

Ai lansat impreuna cu o echipa de antreprenori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), start-up-ul Eterni.me. Cum s-a nascut ideea de a crea aceasta platforma revolutionara?

Eterni.me incearca sa rezolve intr-un mod diferit o problema frecventa-odata ce murim, se pierde o mare parte din ceea ce am gandit sau creat in timpul vietii. Prin aceasta platforma, ne propunem sa pastram cat mai mult din ceea ce este fiecare si sa oferim generatiilor urmatoare posibilitatea de a accesa aceste informatii intr-un mod cat mai autentic.

Ideea nu este una noua - multe carti science-fiction sau seriale de televiziune ("Black Mirror") au tratat teme asemanatoare. Chiar Ray Kurzweil a avut o idee similara, cand a vrut sa recreeze structura neurologica a creierului uman la Google. Ma gandisem la o astfel de platforma de mai mult timp, insa ea a devenit posibila acum, cu ajutorul feedback-ului, eforturilor si expertizei colegilor de echipa si specialistilor din cadrul MIT.

Ce au spus cei apropiati la auzul acestei idei?

Au fost entuziasmati de idee, am primit mult feedback pozitiv. De asemenea, am avut foarte multi oameni de la MIT (profesori, investitori) care s-au oferit sa ne sprijine (si care deja au facut-o); multi utilizatori s-au abonat la platforma si s-au oferit sa ne dea acces la toate datele personale.

Ati incercat sa obtineti finantare pentru acest proiect? Din ce zone ati primit feedback pozitiv?Au existat voci din mediul de business care au respins vehement aceasta idee?

Nu am avut reactii de respingere din zona de business, ci de la persoane private, dintre care majoritatea nu au avut nici macar curajul sa isi dezvaluie identitatea. Stim ca e un subiect controversatsi ca multi vad in aceasta initiativa o blasfemie sau un atac la umanitate, insa aceasta tehnologie va deveni realitate, mai devreme sau mai tarziu, -nimeni nu se indoieste de asta.

Cum va genera aceasta platforma bani? Care este planul?

Dupa lansarea primei versiuni (care va avea loc probabil in 2016), serviciul va functiona pe baza unui abonament lunar. Estimarile si datele financiare sunt confidentiale, din pacate.

Cum vezi Eterni.me la zece ani de la infiintare?

Un serviciu cu 1 miliard de utilizatori, care isi vor putea pastra o mare parte din informatiile personale pentru a fi accesibile generatiilor urmatoare (si chiar si actuale). O retea in care avatarul unei persoane va putea oferi informatii (publice) despre acea persoana catre mii de utilizatori simultan.

Practic, prin Eterni.me oamenii vor putea avea un avatar care sa transmita generatiilor ulterioare informatii despre ei. Care ar fi invataturile si sfaturile pe care ai vrea ca avatarul tau Eterni.me sa le transmita nepotilor si stranepotilor?

Daca ar fi fost vorba de sfaturi si invataturi care sa poata fi sumarizate intr-un paragraf, nu am mai fi avut nevoie de Eterni.me. Fiecare stranepot poate avea o alta intrebare sau nelamurire, Eterni.me va oferi accesul la un volum foarte mare de astfel de informatii.

Te-ai gandit vreodata ca vei ajunge atat de departe la capitolul inovatie? Sau a fost un obiectiv atins?

Nu, nu m-am gandit. Insa obiectivul personal este ca, prin ceea ce fac,sa aduc o contributie majora in imbunatatirea (sau prelungirea) vietii oamenilor. Eterni.me este oarecum in linie cu acest obiectiv.

Daca intrebarea poate fi reformulata ca Este Eterni.me rezultatul unui plan personal cu obiective si "milestones"?, raspunsul este "Nu". Este doar una dintre ideile pe care vreau sa le pun in aplicare. Nu e, insa, nici prima si nu va fi nici ultima.

Care este proiectul tau antreprenorial de suflet?

Grapefruit, agentia de digital product development, careia i-am dedicat ultimii 14 ani din viata, si care m-a invatat cel mai mult din tot ceea ce stiu.

Dupa experienta antreprenoriala din Statele Unite, ce te determina sa te intorci in Romania si chiar sa fii speaker la World Information Architecture Day, an de an?

Poate parea surprinzator, insa locuiesc in Romania de 36 de ani (cu mici incursiuni prin lume) si cred ca poti face lucruri interesante oriunde ai trai, daca iti lasi mintea sa exploreze.

Spune-ne si cateva lucruri despre tine: ce pasiuni ai? Cum alegi sa te relaxezi?

Reusesc destul de bine sa am un echilibru in viata-pentru ca imi place ceea ce fac; munca si relaxarea nu sunt lucruri diferite pentru mine.

Cand am timp, lucrez la alte proiecte personale, gatesc pentru prieteni, cant la chitara, mai scriu la prima carte pe care vreau sa o public sau ma joc cu cainele meu, Hiro.

Marius Ursache, antreprenor roman, co-fondator al agentiei Grapefruit, a lansat impreuna cu o echipa de antreprenori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), start-up-ul Eterni.me, o platforma digitala revolutionara.

Bazata pe inteligenta artificiala, platforma Eterni.me va colecta toate datele generate de o persoana in cursul vietii si va genera un avatar, care poate simula interactiunea unei persoane cu ceilalti, chiar si dupa moartea sa.

Platforma Eterni.me a fost deja accesata de 55.000 de utilizatori in doar patru zile de la lansarea site-ului, iar numarul celor inscrisi pentru etapa de testare se ridica la 3.000 dupa doar o saptamana. Romanul este cel care conduce echipa de programatori, ingineri software si designeri care a realizat acest proiect.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Marius Ursache Eterni me, #avatar Eterni me, #eternitatea virtuala, #Marius Ursache Grapefruit , #Manageri