Marius Ghenea: Imi propun sa lansez o a doua carte pe teme de antreprenoriat, in 2013

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 00:00
4116 citiri
Marius Ghenea: Imi propun sa lansez o a doua carte pe teme de antreprenoriat, in 2013

Omul de afaceri Marius Ghenea isi propune ca in 2013 sa continue toate proiectele de business, sociale si educationale in care este implicat si spera sa poata contribui la relansarea liniei aeriene nationale Tarom in urmatorii ani.

Tot pentru 2013 isi propune sa lanseze o a doua carte pe teme de antreprenoriat, dar, in acelasi timp, sa aiba timpul necesar pentru a fi cat mai aproape de baiatul sau.

Nu crede in superstitii, dar considera ca orice An Nou trebuie sa vina si cu "un set de rezolutii legate de o viata mai buna din toate punctele de vedere in acest an care urmeaza, cu conditia ca aceste rezolutii sa nu fi fost doar o scuza pentru prea multele lucruri care trebuiau adoptate si implementate de mai mult timp, dar au fost amanate pana in anul viitor (si apoi, posibil, si la anul, apoi an dupa an la fel, fara a fi cu adevarat realizate)", sustine acesta, intr-un interviu acordat Business24.

Privind retrospectiv, 2012 a fost un an mai greu sau mai usor decat 2011? Ce realizari ati avut?

2012 a fost un an mai complicat decat 2011, dar nu pot spune ca a fost nici mai greu, nici mai usor. Realizarile pe care le-as enumera in 2012 au fost continuarea extinderii si dezvoltarii tuturor companiilor in care investesc (inclusiv prin dezvoltari cross-border), dar si a proiectelor sociale in care sunt implicat, atat la VentureConnect cat si in alte programe de dezvoltare antreprenoriala la care particip sau pe care le organizez.

Un program educational nou pe care l-am lansat in 2012 pentru manageri si antreprenori este BusinessDrive, un bootcamp intensiv care combina predarea cu simularea de business, si pe care il vad dezvoltandu-se foarte bine si in 2013.

Implicarea in consiliul de administratie al Tarom este un alt reper important al activitatii mele in 2012 si sper sa pot contribui la relansarea liniei aeriene nationale, in urmatorii ani.

Nu in ultimul rand, cartea mea Antreprenoriat, lansata in 2011, a devenit deja anul acesta o referinta semnificativa pentru antreprenorii din Romania dar si pentru studentii care urmeaza cursuri de antreprenoriat, la toate nivelele.

Ce schimbari ati remarcat in mediul de afaceri in 2012?

Schimbarile din mediul de afaceri au fost marcate pe de o parte de acomodarea mai buna a majoritatii business-urilor cu noua paradigma de business (prin abordarea diferita a structurilor de costuri, restructurari, o orientare mai clara pe investitii cu return rapid.

Pe de alta parte, de o deteriorare graduala nivelului de incredere intre oamenii de afaceri si partenerii din ecosistemul de business (finantatori, servicii de suport, etc.), cu efecte negative pentru parteneriatele absolut necesare in orice dezvoltare solida a afacerilor.

Care sunt perspectivele pentru 2013? Ce va propuneti pentru afacerile dumneavoastra pentru 2013?

Perspectivele generale pentru 2013 nu sunt legate de cresteri semnificative ale pietei interne sau ale PIB, dar oportunitati semnificative pot proveni dintr-o abordare mai curajoasa si mai strategica de dezvoltarilor regionale si internationale, acolo unde se pot realiza cresteri semnificative.

In ceea ce ma priveste, eu discut cu toti antreprenorii din companiile in care investesc despre fructificarea acestor oportunitati regionale si, caz cu caz, analizam care sunt cele mai bune directii pentru dezvoltari geografice ale pietei.

Sunteti adeptul schimbarilor in viata personala la inceput de an nou? Un alt regim de viata, mai mult timp cu familia... Credeti ca e un moment bun pentru astfel de schimbari?

Cu siguranta, un final de an este un moment foarte bun de bilant, mai ales ca inclusiv din perspectiva formala, in aceasta perioada business-urile trebuie sa faca o astfel de analiza, pentru a vedea cum au fost atinse obiectivele asumate pentru anul care se incheie, dar si pentru a trasa liniile directoare de strategie si buget pentru anul urmator. Si evident, daca sunt lucruri care nu au mers bine in vechiul an, ele trebuie schimbate cat mai repede prin planul pentru Noul An.

In plan personal, un An Nou e bine in opinia mea sa vina si cu un set de rezolutii legate de o viata mai buna din toate punctele de vedere in acest an care urmeaza, cu conditia ca aceste rezolutii sa nu fi fost doar o scuza pentru prea multele lucruri care trebuiau adoptate si implementate de mai mult timp, dar au fost amanate pana in anul viitor (si apoi, posibil, si la anul, apoi an dupa an la fel, fara a fi cu adevarat realizate).

In plan personal, ce va propuneti pentru 2013?

Imi propun continuarea tuturor proiectelor de business, sociale si educationale in care sunt implicat in prezent, dar si dezvoltarea unor noi proiecte, oportunitatile in acest sens fiind relativ mari: ramane evident de vazut daca vor exista si resursele fizice dar si resursele de timp pentru toate aceste noi proiecte.

Spre exemplu imi propun sa pot lansa o a doua carte pe teme de antreprenoriat in 2013, dar in acelasi timp sa am si in continuare timpul necesar pentru a fi cat mai aproape de baiatul meu.

Credeti in supersitiile de Anul Nou?

Nu cred in general in superstitii, cu atat mai putin in cele de Anul Nou, care este totusi un reper artificial de trecere intre ani si nu are nici macar o determinare astrala majora asa cum au alte zile ale anului (solstitiile, echinoctiile).

In acelasi timp, cred sincer ca, la fel ca alte superstitii, cele de Anul Nou s-au dezvoltat si pe o baza istorica si culturala, dar nu in ultimul timp, de bun-simt popular, asa ca pot fi tratate ca niste anecdote ce au totusi si o semnificatie morala.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interviu Marius Ghenea, #plan business Marius Ghenea, #Ghenea Tarom, #Ghenea proiecte , #Manageri