Marius Dosinescu: Floraria digitala se extinde. Timpul se optimizeaza

Sambata, 29 Martie 2014, ora 00:00
2526 citiri
Marius Dosinescu: Floraria digitala se extinde. Timpul se optimizeaza

Marius Dosinescu extinde grupul de firme FlorideLux cu un sistem de francize. Planurile sale incep sa ia deja contur: are deja florarii in Brasov, Cluj, Arad si Pitesti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa atinga un total de minim 10 francize.

Pe termen lung, scopul este infiintarea a 50 de francize pana la mijlocul lui 2016, explica antreprenorul, care recunoaste ca obiectivul sau este ca reteaua de francize sa genereze in viitor peste 50% din totalul business-ului grupului FlorideLux.

Ce impact a avut colaborarea cu Vodafone asupra cifrei de afaceri din 2013, ce idei mai are omul de afaceri si ce s-a schimbat in raportul timp liber/timp dedicat proiectelor, dezvaluie Marius Dosinescu, intr-un interviu acordat Business24.

Pentru 2013 v-ati propus o cifra de afaceri 600.000 de euro, cu 20% mai mult fata de 2012. Ati reusit sa indepliniti acest obiectiv?

Cifra de afaceri a grupului FlorideLux s-a ridicat la circa 750.000 euro anul trecut, fiind cu peste 40% mai mare fata de cea din 2012 si peste estimarile noastre initiale. 2013 a fost unul provocarilor pentru noi, in care am depasit orice obstacol din calea dezvoltarii business-ului.

Ne-am mutat sediul intr-un spatiu de peste 500 mp, care ne permite accesul la toate facilitatile de care avem nevoie, tot in 2013 am deschis si prima florarie FlorideLux in sistem de franciza, la Brasov, pe Str. Zizinului, nr. 3, si am semnat contractul pentru urmatoarea florarie, pe care o vom deschide luna aceasta la Cluj.

Printre tehnicile la care ati apelat se numara si colaborarea cu operatorul de telefonie mobila Vodafone. Cum s-a nascut ideea si ce impact a avut aceasta colaborare?

Initiativa le apartine celor de la Vodafone, ei ne-au abordat si ne-au prezentat ideea unei florarii digitale, care s-a dovedit a avea un success neasteptat.

Campania Vodafone de anul trecut, care a prezentat povestea si oamenii din spatele succesului FlorideLux, a fost si unul din principalii catalizatori ai cifrei de afaceri, generand o crestere imediata a business-ului de peste 30%, fata de cea naturala estimata initial.

Ce cifra de afaceri estimati pentru 2014? Dar profit?

In 2014 ne propunem sa obtinem o cifra de afaceri de pana la 1,2 milioane euro, obiectiv conditionat de puterea de cumparare a consumatorilor si de extinderea in sistem de franciza a florariilor FlorideLux.

Anul acesta depindem foarte mult de puterea de cumparare a romanilor. Astfel, intr-un scenariu pesimist vorbim de afaceri de 900.000 euro, iar in varianta optimista, asteptam afaceri de 1.250.000 euro, care includ si veniturile generate de extinderea retelei de florarii FlorideLux.

Nu vorbim de profitabilitate inca. Este un an al investitiilor si dezvoltarilor, practic nu ne finantam de la banci iar tot profitul este reinvestit.

Ati anuntat deschiderea francizei FloriDeLux Cluj, e prima franciza FloriDeLux? In ce alte orase aveti in plan sa deschideti franciza?

FlorideLux Cluj este a doua florarie offline pe care o deschidem in tara, dupa cea de la Brasov, deschisa in 2013, pe Str. Zizinului nr. 3. In prezent avem in plina derulare o campanie ampla si intensiva de francizare prin care cautam parteneri pentru dezvoltarea retelei de florarii in majoritatea capitalelor de judet.

Anul acesta ne-am propus minim 10 francize, din care am atins deja 4 -Brasov, Cluj, Arad, Pitesti. Pana la finalul lui 2015 - mijlocul lui 2016 ne dorim sa deschidem pana la 50 de francize.

Ce trebuie sa faca o persoana interesata sa devina francizat al FloriDeLux? Dupa ce criterii va alegeti colaboratorii?

Pe langa deschiderea propriu zisa, franciza presupune un amplu proces de pregatire a francizatului si a angajatilor acestuia, care trebuie pregatiti si instruiti in spiritul FlorideLux.ro.

Vorbim de un concept de florarie de top unde calitatea experientei cumparatorului este pusa la loc de cinste, respectul pentru acesta este la cote maxime,iar implicarea managerului (francizatului) este un factor foarte important in asigurarea succesului. Toate informatiile despre franciza FlorideLux se gasesc pe http://www.floridelux.ro/franciza

Ce alte proiecte aveti in plan pentru 2014?

Momentan ne concentram pe francize. Obiectivul nostru este ca reteaua de francize FlorideLux sa genereze in viitor peste 50% din totalul business-ului grupului FlorideLux.

In mediul online ne dorim recapatarea pozitiilor preferentiale in motoare de cautare si in acelasi timp dezvoltarea permanenta a website-ului avand in centru clientul si experienta acestuia pe website si interactiunea cat mai usoara atat cu noi cat si cu francizele FlorideLux.

Ati facut vreo analiza a cumparatorului roman de flori de lux? Ce preferinte are? Cine apeleaza la dumneavoastra - clientul persoana care ofera un cadou cuiva drag sau clientul corporate, ce cauta cadouri business to business?

Romanii sunt clienti fideli de flori, le cumpara si le ofera constant, fie pentru diverse ocazii, evenimente din viata celor dragi, pentru a face o bucurie sau pentru a intoarce un favor.

Din ce observam, trandafirii conduc detasat in topul preferintelor, insa si florile proaspete, precum lalele, zambile, narcisele, frezii sau orhidee se vand din ce in ce mai bine.

Bineinteles, perioada cu cele mai mari vanzari este luna decembrie, cand toata lumea se pregateste de sarbatorile de iarna, insa inregistram varfuri de vanzari si in februarie - martie, cu ocazia Valentine's Day, Dragobete si 1-8 Martie.

Avem atat clienti persoane fizice, cat si corporate, insa majoritatea comenzilor din perioadele aglomerate, circa 80%, provin din mediul corporate.

Cand ati intrat pe piata cu ideea unei florarii online, ideea a prins foarte bine la public. Acum ar mai fi momentul pentru o astfel de investitie? Ati mai porni de la zero acum?

Sincer, da. Insa lucrurile ar fi facute altfel, pornind de la alte principii si cu alta strategie, poate chiar atragerea unui investitor inca de la inceput si respectand multe dintre lucrurile pe care le-am invatat de-a lungul timpului dpdv business dar si floristica.

Mai aveti si alte idei de afaceri online?

Zilnic am sute de idei, insa unul dintre oamenii cu care am interactionat de-a lungul timpului si care a si investit o perioada de timp in FlorideLux, m-a ajutat sa ma focuses pe o idee si sa merg pana epuizez toate solutiile sau obtin succesul pe care il doresc.

Am renuntat la celelalte business-uri pe care le patronam tocmai pentru a ma dedica FlorideLux si a face success intr-un domeniu in care provocarile sunt la tot pasul.

Spuneati, in 2013, ca inca erati intr-o etapa a afacerii in care nu va permiteati prea mult timp liber. S-a mai schimbat raportul timp liber/business in 2014?

Raportul nu s-a schimbat, dar am optimizat timpul. Avand copil, pe masura ce acesta creste necesita mai mult timp, sa te implicit, sa il educi, sa il ajuti.

Nu stiu daca s-a schimbat ci mai degraba am gasit un mod de optimizare a timpilor pentru a castiga timp cu familia. Un antreprenor nu are o viata personala si una profesionala! Din pacate!

Cum va veti relaxa in urmatoarea vacanta?

Anul acesta nu ne permitem o vacanta in strainatate, cel mai probabil vom merge pe litoralul romanesc, in Costinesti, pentru 10 zile. Insa cred ca va fi o vacanta reusita!

Credeti ca veti putea renunta la smartphone/tableta (implicit la supravegherea proiectelor dumneavoastra)?

NU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#Marius Dosinescu Flori de Lux, #Flori de Lux Vodafone, #flori de lux 2014 , #Manageri