Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Managerii prevad noi concedieri

Managerii prevad noi concedieri

Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca in iulie-septembrie se va inregistra o scadere a activitatii economice in toate domeniile de activitate, care va atrage concedieri si va fi dublata de cresteri de preturi, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS), transmite NewsIn.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o scadere moderata a productiei pana in septembrie, soldul conjunctural fiind de -6%, mai slab decat cel din sondajul din iunie, de +2%.

Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -13%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%).

Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; metalurgie si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -40% si respectiv -32%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%).


Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -10%, fata de -3% in iunie) si o scadere a comenzilor (sold -17%).


Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -17%), in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au inrautatit estimarile, mizand pe o scadere a activitatii economice pana in septembrie (sold conjunctural -24%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-15%) si comenzilor (sold conjunctural -16%).


In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -14%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +51%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -10%, fata de -8% luna trecuta.


Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-16%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati.


Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +13%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen.


Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori
Citeste mai multe despremanageri economie concedieri preturi