Managerii prevad in continuare scaderi de activitate in toate sectoarele pana in martie

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:00
1486 citiri
Managerii prevad in continuare scaderi de activitate in toate sectoarele pana in martie

Managerii firmelor romanesti anticipeaza scaderea moderata a activitatii din industrie in primul trimestru, precum si declinuri in constructii, comert si servicii, iar numarul salariatilor ar urma sa se reduca in toate sectoarele, arata joi o ancheta a Institutului National de Statistica (INS), preluata de NewsIn.

Astfel, potrivit anchetei de conjunctura a INS, directorii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru perioada ianuarie - martie, o scadere "moderata" a productiei, soldul conjunctural fiind de -12%, usor imbunatatit fata de cel din ancheta din decembrie, de -14%.

Companiile din industria prelucratoare iau in calcul in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -17%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -20%).

Cele mai afectate domenii ar putea fi fabricarea altor mijloace de transport, metalurgia, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -48%, -37%, respectiv -33%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit estimarilor din ianuarie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in primele trei luni din acest an, o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -39%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -32%).

Estimarile s-au imbunatatit de la ancheta din decembrie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -53%, respectiv -49%.

Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -39%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa inregistreze o relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%).

Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -19%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul ar urma sa creasca (sold conjunctural +31%).

In sectorul serviciilor, managerii se asteapta la o scadere a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de -26%.

De asemenea, numarul de salariati este asteptat sa se reduca (sold conjunctural -23%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari.

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).

Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#manageri, # scaderi, # activitate, # sectoare , #Manageri