Managerii estimeaza declin in constructii - 28 Decembrie 2010

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:56
1563 citiri
Managerii estimeaza declin in constructii - 28 Decembrie 2010

Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca in perioada decembrie-februarie se va inregistra o relativa stabilitate a activitatii in servicii, in vreme ce constructiile vor scadea accentuat comparativ cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica, potrivit NewsIn.

Potrivit INS, industria prelucratoare si comertul cu amanuntul vor scadea moderat pana in februarie.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica, directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o scadere moderata a productiei pana in februarie, soldul conjunctural fiind de -11%.

Companiile
din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -11%), mai ales in cazul intreprinderilor mari, cu cel putin 500 de salariati (-15%).

Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, metalurgie, precum si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39%, respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Directorii firmelor au ramas destul de pesimisti cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o scadere accentuata a productiei (sold conjunctural -50%), dar si o scadere a comenzilor (sold conjunctural -47%).

Si in acest sector disponibilizarile vor continua (sold -37%), in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati.

Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector mizeaza pe o scadere moderata a activitatii economice pana in februarie (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-14%) si comenzilor (sold conjunctural -11%). 

Totusi, directorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -4%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +33%).

In servicii, managerii se asteapta la o relativa stabilitate a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind +1%.

De asemenea, companiile estimeaza o scadere a numarului de angajati (sold conjunctural -12%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate (sold conjunctural +5%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#manageri, #servicii, #constructii, #sta , #Manageri