Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Managerii estimeaza declin in constructii - 29 Noiembrie 2010

Managerii estimeaza declin in constructii - 29 Noiembrie 2010

Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada noiembrie 2010-ianuarie 2011 o relativa stabilitate a activitatii in servicii, scadere moderata in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul si scadere accentuata in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare, transmite Mediafax.

Potrivit INS, industria prelucratoare si comertul cu amanuntul vor scadea moderat pana in ianuarie.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica, directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o scadere moderata a productiei pana in ianuarie, soldul conjunctural fiind de -7%.

Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -11%), mai ales in cazul intreprinderilor mari, cu cel putin 500 de salariati (-15%).

Cele mai afectate domenii ar urma sa fie fabricarea altor mijloace de transport, metalurgie, precum si repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor (solduri conjuncturale -34%, -32% si respectiv -29%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Directorii firmelor au ramas destul de pesimisti cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o scadere accentuata a productiei (sold conjunctural -46%), dar si o scadere a comenzilor (sold conjunctural -44%).

Si in acest sector disponibilizarile vor continua (sold -35%), in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector mizeaza pe o scadere moderata a activitatii economice pana in ianuarie (sold conjunctural -9%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-15%) si comenzilor (sold conjunctural -12%).

Totusi, directorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +30%).

In servicii, managerii se asteapta la o relativa stabilitate a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind +1%.

De asemenea, companiile estimeaza o scadere a numarului de angajati (sold conjunctural -12%), mai ales intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate (sold conjunctural +4%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de +/- 5%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1643 ori
Citeste mai multe desprecompanii constructii manageri scadere servicii