Managerii companiilor vad o crestere a productiei si a preturilor

Vineri, 28 Martie 2008, ora 11:14
1418 citiri
Managerii companiilor vad o crestere a productiei si a preturilor

Managerii companiilor estimeaza, pentru perioada martie-mai 2008, o crestere a productiei in constructii, in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si in servicii, dar si o crestere a preturilor, raportat la cele trei luni anterioare, se arata intr-o ancheta de conjunctura a INS.Managerii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural +33%).


Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, cred 79% din managerii chestionati. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +31%), dar intr-un ritm mai scazut fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +38%).


Conform estimarilor din martie 2008, in constructii, in urmatoarele trei luni, va exista o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +43%), legata de cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +39%). Cresteri semnificative, pentru ambii indicatori, se vor inregistra la firmele cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +60%, respectiv +59%).


Se estimeaza cresterea numarului de angajati pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +25%), dar si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi, in perioada urmatoare, la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +49%).


Managerii mai estimeaza, pentru urmatoarele trei luni ale anului 2008, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +35%). Comenzile de marfuri pentru furnizori vor urca, conform soldului conjunctural de +27%.


In martie, volumul stocurilor de marfuri va raspunde cererii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Si-n acest domeniu, angajatorii prognozeaza o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+10% sold conjunctural). Managerii companiilor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul  vor creste (sold conjunctural +45%).


Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se plaseaza companiile foarte mari (500 de salariati si peste) la care soldul conjunctural inregistrat este de +38%, urmate de firmele mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +13% si intreprinderile mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +9%.


Conform estimarilor din luna martie 2008, cifra de afaceri in domeniul serviciilor va continua sa creasca in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +24%), la fel si numarul de salariati (sold conjunctural +8%), dar si preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor (sold conjunctural +34%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...