Managerii: Activitatea scade in toate domeniile, preturile cresc

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:11
1184 citiri
Managerii: Activitatea scade in toate domeniile, preturile cresc

Managerii firmelor romanesti estimeaza ca productia si numarul de angajati din industrie, constructii, comert si servicii vor inregistra scaderi in perioada februarie-aprilie 2009, desi preturile ar urma sa creasca, potrivit anchetei de conjunctura publicate, vineri, de Statistica.

Trei din zece (31%) manageri din industria prelucratoare preconizeaza ca volumul productiei va scadea in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%), pe fondul diminuarii contractelor si comenzilor din trimestrul anterior, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

otodata, managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -33% pe total industrie prelucratoare, in timp ce pentru preturile produselor industriale acestia prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

In constructii, managerii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -15%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural -26%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +14%).

Scaderi importante in comert si servicii

Pentru perioada februarie - aprilie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au asteptari pesimiste privind evolutia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic international, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de -35% in februarie fata de +7% cat inregistra in ianuarie, iar volumul total al vanzarilor de marfuri si-ar putea inversa tendinta din luna anterioara (sold conjunctural -29% in februarie fata de un sold conjuctural de +26% in ianuarie).

Corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de unitatile comerciale va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -28%), potrivit INS. Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o reducere a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -17%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +37%). Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere, la un sold conjunctural de -14%. Conform estimarilor din luna februarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului conform opiniilor exprimate de 59% dintre respondenti.

Managerii estimeaza, de asemenea, ca in urmatoarele trei luni, va scadea numarul de salariati (sold conjunctural -15%). Aceasta tendinta de scadere este data in special de firmele mijlocii (50-249 salariati), care inregistreaza un sold conjunctural de -23% si cele mari (250-499 salariati), cu un sold conjunctural de -17% . In schimb, ei sunt de parere ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Soldul conjunctural exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta si este calculat ca diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere). "Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.599 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.156) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se precizeaza in comunicatul Statisticii.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#activitate, #criza, #manager, #preturi, #scadere , #Manageri