Klaus Ohlwein, Continental: Familia alaturi e secretul, pe orice continent!

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 00:00
4507 citiri
Klaus Ohlwein, Continental: Familia alaturi e secretul, pe orice continent!

Klaus Ohlwein a preluat, in 2013, functia de conducere in fruntea companiei Continental si a venit in Romania, la Timisoara, asistand la transformarea acestui oras intr-un centru de excelenta pentru inginerie.

"Continental are o contributie semnificativa in aceasta privinta, fiind un partener pe termen lung pentru Universitatea Politehnica de aici", puncteaza managerul expat.

Inainte de a veni in Romania, Klaus Ohlwein a fost director in Mount Vernon, Statele Unite. Schimbarea pare foarte mare, insa directorul glumeste pe aceasta tema spunand ca "schimbarea cea mai mare a fost cea de fus orar", asta pentru ca la Continental operatiunile si tehnologiile sunt similare in toate unitatile.

Cum a reusit sa faca acest pas urias din Germania peste ocean si inapoi, in Romania? Cu ajutorul familiei, care i-a fost alaturi, spune antreprenorul, intr-un interviu acordat Business24.

Ati declarat, atunci cand l-ati inlocuit pe dl. Pedro Carreira la conducerea fabricii Continental, ca sunteti pregatit sa continuati povestea de succes a companiei in Timisoara. Daca ar trebui sa spuneti aceasta poveste de succes, cum ar suna ea?

Continental a demarat operatiunile in Romania in urma cu aproximativ 15 ani, atunci cand grupul a inceput productia de anvelope in Timisoara.

Din acel moment, cresterea fabricii a fost naturala, in linie cu cerintele pietei. Datorita unei echipe de conducere foarte bune, unei strategii de afaceri solide, sprijinita de corporatie si de munca angajatilor, Continental Anvelope Timisoara a avut o crestere constanta. Unitatea a reusit sa-si extinda productia odata cu portofoliul de produse si cu numarul de angajati.

Continental a inceput productia la Timisoara cu 200 de angajati, iar acum, in urma unor investitii care depasesc 350 de milioane de euro, fabrica noastra produce o gama variata de anvelope, cu dimensiuni cuprinse intre 13 toli si 20 de toli, in conformitate cu cerintele pietei, inclusiv o versiune inovatoare de anvelope destinate masinilor electrice, precum si anvelope pentru vehiculele comerciale usoare (VAN).

De asemenea, oferim stagii de instruire profesionala pentru angajatii nostri, care, apoi, au sansa de a transmite cunostintele lor, mai departe, colegilor din cadrul Grupului.

Sunt bucuros sa constat ca Timisoara devine un centru de excelenta pentru inginerie, iar Continental are o contributie semnificativa in aceasta privinta, fiind un partener pe termen lung pentru Universitatea Politehnica de aici.

Daca ar trebui sa descriu Continental Anvelope Timisoara in cateva cuvinte, acestea ar fi "potential de a deveni cea mai buna unitate din grup" si "angajament". Acestea sunt elementele-cheie ale povestii de succes.

Din momentul in care am preluat functia de conducere a fabricii Continental Anvelope din Timisoara, impreuna cu colegii mei, am reusit sa continuam, dar si sa finalizam o serie importanta de proiecte pentru compania noastra si pentru comunitatea locala.

Un semn al continuarii performantei, recent, echipa noastra a primit cea mai inalta recunoastere din partea companiei Ford, unul dintre partenerii nostri traditionali, distinctia Q1.

Cum a continuat povestea, din 2013 in 2015 - de cand sunteti la conducerea Companiei? Spuneti-ne despre investitii si alte reusite din aceasta perioada.

Atunci cand mi-am inceput mandatul aici, la Timisoara, am gasit o fabrica foarte buna si moderna, precum si o echipa de ingineri talentati.

Obiectivele mele, inca de la inceput, au fost foarte clare: mi-am dorit sa continui sa cresc eficienta operatiunilor noastre prin pastrarea unei colaborari apropiate cu colegii mei si sa consolidez si sa extind programele pentru comunitatea locala.

Sunt incantat ca am ocazia sa lucrez si sa schimb idei cu echipa din Timisoara, care, de cand a inceput munca aici, in anul 2000, a obtinut performante deosebite, fabricand peste 150 de milioane de anvelope.

Avem parteneriate pe termen lung, in Romania, cu Dacia Renault si Ford, si dorim si sa ne axam productia si pe anvelopele cu valoare adaugata mare, pe care, la Continental, le numim UHP (Ultra High Performance), destinate vehiculelor din clasa premium.

Pentru aceasta folosim echipamente si tehnologii foarte moderne, precum si sesiuni speciale de instruire pentru operatori.

Ne consideram parte din comunitatea din Timisoara si de aceea dorim sa continuam sa pastram un dialog constant cu reprezentantii si membrii sai.

In concordanta cu strategia corporatiei, programele noastre se axeaza pe proiecte de sanatate, mediu, educatie si cultura. Astfel, in 2014, am sprijinit o serie de proiecte sustinute de acesti piloni.

Continental Anvelope Timisoara a demarat un program proactiv, investind aproximativ 11 milioane de euro pentru scaderea perceptiei mirosului in perimetrul fabricii. Tehnologia utilizata pentru acest proiect este o noutate la nivelul Grupului Continental.

De asemenea, anul trecut, dupa ce presa locala a prezentat cazul unui tata care a renovat singur un salon din sectia de pediatrie, dintr-un spital din Timisoara, Continental Anvelope a decis sa sprijine renovarea completa pentru intreaga sectie.

Acest proiect este foarte important pentru noi, deoarece avem si angajati care participa voluntar la lucrarile de renovare si modernizare.

Cati angajati aveti acum?

Continental Anvelope Timisoara are peste 2.300 de angajati si dorim sa continuam sa crestem echipa cu ingineri talentati. De aceea, vom colabora, in continuare, cu Universitatea Politehnica din Timisoara.

Lucrati in cadrul companiei Continental de peste 20 de ani. Ce v-a facut sa ramaneti alaturi de companie pentru o perioada atat de lunga?

In opinia mea, increderea, munca in echipa, libertatea de a actiona, pasiunea de a castiga, initiativa si devotamentul reprezinta elemente-cheie pentru atingerea performantelor.

Experienta din cadrul Grupului Continental m-a ajutat sa ma pregatesc pentru actuala pozitie de conducere.

La Continental am avut ocazia sa cresc profesional, intr-un ritm constant, iar in fiecare functie pe care am coordonat-o am gasit valorile cele mai importante ale companiei.

Inainte sa veniti in Romania, ati fost director in Mount Vernon, Statele Unite. Schimbarea pare foarte mare, de fapt, ati traversat oceanul. Cum a fost aceasta schimbare pentru dvs. si pentru familie?

Imi place sa glumesc si sa spun ca schimbarea cea mai mare a fost cea de fus orar, asta pentru ca la Continental operatiunile si tehnologiile sunt similare in toate unitatile.

Timisoara este un oras multicultural, asa ca ne-am adaptat repede aici, atat eu, cat si familia mea.

Fiica mea s-a adaptat foarte repede la scoala atat in Statele Unite cat si in Timisoara, unde se bucura de noi prietenii, iar sotia mea s-a integrat in comunitatea de aici, fiind instructor de yoga in Timisoara.

Suntem bucurosi ca am cunoscut multi oameni extraordinari.

Sunteti obisnuit cu acest gen de schimbari? Ati facut multe in viata profesionala? Exista o "tehnica de supravietuire" in acest caz?

In cariera mea am avut ocazia sa preiau responsabilitati din diverse functii. Munca din Statele Unite a fost un pas important in cariera mea.

Desigur, la momentul respectiv, a fost foarte important faptul ca am fost alaturi de familie.

Unul dintre elementele cheie este deschiderea catre cunoasterea unei culturi noi.

Ce parere aveti despre Romania, despre mediul nostru de afaceri si despre romani in general?

Atunci cand mi-am inceput mandatul aici, in Timisoara, am avut placuta surpriza sa cunosc oameni tineri si talentati, care muncesc mult pentru a-si atinge performantele si pentru a-si realiza obiectivele.

Comparativ cu prima mea vizita in Timisoara, in 2007, pot observa multe schimbari remarcabile.

De asemenea, piata din regiune are potential de crestere, iar grupul a vazut acest potential si a decis sa investeasca aici constant.

V-ati gandit vreodata sa va intoarceti in America? Sau poate in orasul natal?

Consider ca munca mea este un drum, care ma transforma si ma ajuta sa devin un manager mai bun. Lucrez intr-un grup international, interactionez cu profesionisti entuziasmati si am ocazia sa descopar noi obiceiuri si culturi.

Apoi, pentru ca familia este alaturi de mine, sunt fericit ca ma sustin.

De asemenea, avand la dispozitie o serie de oportunitati de comunicare si calatorie, pastram legatura cu familia si prietenii din Germania si din Statele Unite.

Cum va petreceti sfarsitul de saptamana si timpul liber in Romania?

Petrec majoritatea timpului liber cu familia. Desi ei m-au urmat la Timisoara, petrec mult timp la birou, asa ca la sfarsit de saptamana imi place sa compensez plecand in mici excursii sau activitati in aer liber.

De asemenea, la Continental avem o serie de activitati unde angajatii pot petrece timpul liber cu familia si colegii lor, in cadrul unor evenimente speciale. Astfel, putem socializa si putem interactiona intr-un mediu mai relaxat.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#afaceri Continental Anvelope, #Continental Anvelope Romania, #Klaus Ohlwein Continental , #Manageri