Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii care finanteaza Nabucco ar putea primi 50% din actiunile consortiului

Investitorii care finanteaza Nabucco ar putea primi 50% din actiunile consortiului


Consortiul care dezvolta gazoductul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si cu consortiul care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz pentru finantarea in comun a conductei si ar putea acorda investitorilor jumatate din actiuni.

"Consortiul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si consortiul Sah Deniz pentru a finanta in comun costurile de dezvoltare pentru conducta Nabucco Vest pana la luarea unei decizii privind selectia rutei de export catre Europa a gazelor de la Sah Deniz", se arata intr-un comunicat al actionarilor Nabucco.

De asemenea, potentialii investitori vor primi optiuni pentru a prelua 50% din actiunile consortiului Nabucco.

Actionarii Nabucco sunt companiile OMV (Austria), BOTAS (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz Medias, RWE (Germania) si FGSZ (Ungaria).

Selectarea rutei prin care vor fi transportate gazele din zacamantul Sas Deniz, din regiunea Marii Caspice, este asteptata pentru 30 iunie, se mai arata in comunicat.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Sah Deniz care ar putea contine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea sa-si diversifice importurile de gaze naturale.

Consortiul care opereaza zacamantul va selecta in 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zacamintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate sa inceapa in 2017, la o productie prognozata la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decat necesarul de consum al Romaniei, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1419 ori