Investitorii care finanteaza Nabucco ar putea primi 50% din actiunile consortiului

Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 12:04
1591 citiri
Investitorii care finanteaza Nabucco ar putea primi 50% din actiunile consortiului

Consortiul care dezvolta gazoductul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si cu consortiul care exploateaza zacamantul de gaze Sah Deniz pentru finantarea in comun a conductei si ar putea acorda investitorilor jumatate din actiuni.

"Consortiul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potentialii investitori SOCAR, BP, Statoil si Total si consortiul Sah Deniz pentru a finanta in comun costurile de dezvoltare pentru conducta Nabucco Vest pana la luarea unei decizii privind selectia rutei de export catre Europa a gazelor de la Sah Deniz", se arata intr-un comunicat al actionarilor Nabucco.

De asemenea, potentialii investitori vor primi optiuni pentru a prelua 50% din actiunile consortiului Nabucco.

Actionarii Nabucco sunt companiile OMV (Austria), BOTAS (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz Medias, RWE (Germania) si FGSZ (Ungaria).

Selectarea rutei prin care vor fi transportate gazele din zacamantul Sas Deniz, din regiunea Marii Caspice, este asteptata pentru 30 iunie, se mai arata in comunicat.

Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri sustinut de Uniunea Europeana, concureaza cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Sah Deniz care ar putea contine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea sa-si diversifice importurile de gaze naturale.

Consortiul care opereaza zacamantul va selecta in 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zacamintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate sa inceapa in 2017, la o productie prognozata la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decat necesarul de consum al Romaniei, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Nabucco investitori proiect, #Nabucco actionari, #gazoduct Nabucco , #Manageri