Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria prelucratoare si comertul vor inregistra o crestere moderata in primul trimestru din 2007

Industria prelucratoare si comertul vor inregistra o crestere moderata in primul trimestru din 2007

Industria prelucratoare si comertul cu amanuntul vor inregistra o crestere moderata in primul trimestru, potrivit estimarilor managerilor societatilor comerciale, informeaza Institutul National de Statistica /INS/.

Tendinta pozitiva inregistrata in ultimul trimestru din 2006 se va mentine in primele trei luni ale anului in curs, iar in sectorul constructiilor se pastreaza tendinta de scadere caracteristica lunilor de iarna. Managerii estimeaza pentru primele trei luni ale anului 2007 mentinerea unei tendinte moderat pozitive, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare cat si pentru stocul de contracte si comenzi. De asemenea, pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv.

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de usoara scadere. Scaderea va fi mai accentuata in ramurile metalurgie, articole de imbracaminte, fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere, dar redusa ca intensitate fata de luna anterioara.

Potrivit opiniilor managerilor exprimate in ancheta efectuata in luna ianuarie 2007, pentru primul trimestru al anului se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii, dar mult diminuata fata de prognoza lunii anterioare. Stocul de contracte si comenzi va avea o tendinta de stabilitate.

Reducerea numarului de salariati, va fi in urmatoarele trei luni mai putin intensa decat cea preconizata in luna decembrie 2006, iar preturile lucrarilor de constructii vor creste in continuare.

Managerii societatilor comerciale apreciaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007 o majorare a vanzarilor de marfuri. Conform previziunilor celor intervievati, comenzile de marfuri adresate furnizorilor vor inregistra o evolutie ascendenta. Nivelul stocurilor de marfuri se va mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul.

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul. Preturile de vanzare cu amanuntul vor creste, dar ritmul de majorare va fi mai mic.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. a

Cei mai optimisti in legatura cu imbunaratirea activitatii sunt, in continuare, managerii intreprinderilor mijlocii, urmati de cei ai intreprinderilor mici (1- 49 salariati).

Cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent. De asemenea, in sectorul de servicii se estimeaza o stabilitate a numarului de salariati in urmatoarele trei luni.

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1022 ori