Implementarea sistemelor de management anti mita - Interviu Gabriel Bouaru, manager general ISOGOLD Consult

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 11:59
2835 citiri
Implementarea sistemelor de management anti mita - Interviu Gabriel Bouaru, manager general ISOGOLD Consult

In 2016, Fondul Monetar International a estimat ca nivelul coruptiei a ajuns la aproximativ 2% din economia globala - intre 1.5 si 2 trilioane de dolari. Coruptia este la o scara atat de mare in prezent, incat in India, o tara cu 1.3 miliarde de locuitori a raportat ca sapte din 10 locuitori au recunoscut ca au oferit mita pentru a obtine acces la servicii publice de baza, precum scoli, spitale, documente si utilitati, conform Transparency International.

In ciuda multor legi anticoruptie si demersuri neincetate de intarire si inasprire ale acestor legi, mita in special continua sa infloreasca si sa coste afacerile si economiile locale milioane, sau chiar miliarde de euro in fiecare an.

Din moment ce masurile legislative nu sunt de ajuns, eforturile anti coruptie au nevoie de un alt ajutor din partea sectorului privat. Afacerile trebuie sa joace un rol foarte important in suportul practicilor responsabile prin toate aspectele operationilor efectuate de catre acestea.

Pana la urma, toti cei care se regasesc in scandaluri de coruptie, de exemplu, suporta nenumarate consecinte, precum inchiderea afacerilor, declinuri financiare, costuri legale dar mai important, este afectat brand-ul si reputatia lor.

In acest scop, vine sistemul de management anti mita (standardul ISO 37001) despre care ne va spune mai multe Gabriel Bouaru, manager general ISOGOLD CONSULT.

Care este scopul ISO 37001?

ISO 37001 este conceput pentru a ajuta orice tip de organizatie sa stabileasca, sa implementeze, sa intretina si sa imbunatateasca un sistem de gestionare a luptelor anti-mita, in conformitate cu legislatia si practicile cele mai bune.

Ce incearca sa combata acest standard anti mita?

Standardul se adreseaza numai luarii de mita si nu altor forme de coruptie, cum ar fi frauda sau spalarea de bani, desi organizatiile pot alege sa includa acest lucru in domeniul de aplicare al sistemului lor de management.

In special se aplica in cazurile de luare de mita de catre organizatie sau de catre personalul acesteia sau asociatii de afaceri care actioneaza in numele organizatiei sau in beneficiul acesteia.

Cum ajuta acest sistem de management companiile?

Gestionarea riscurilor asociate luarii de mita si a altor forme de coruptie este vitala pentru organizatii pentru a reusi comercial intr-o societate durabila. Certificarea ISO 37001 poate fi un instrument eficient pentru a asigura partile interesate ca luati masurile anti mita necesare. Natura certificarii ISO va va ajuta sa va asigurati ca lucrati pentru a va imbunatati continuu eforturile."

Care sunt cerintele pentru certificarea ISO 37001?

Standardul prevede ca organizatiile sa implementeze o serie de masuri si controale intr-o maniera rezonabila si proportionala pentru a ajuta la prevenirea, detectarea si tratarea mita. Aceste masuri includ:

● Politica anti-mita

● Conducere, angajament si responsabilitate in management

● Controlul si instruirea personalului

● Evaluari ale riscurilor

● Diligenta cuvenita pentru proiecte si asociati de afaceri

● Controale financiare, comerciale si contractuale

● Raportare, monitorizare, investigatie si revizuire

● Actiune corectiva si imbunatatire continua

Certificarea ISO 37001 poate sprijini efortul impotriva luarii de mita verificand daca sunt abordate cerintele de mai sus."

Cu toate acestea, certificarea ISO 37001 nu este o garantie ca mita nu va avea loc in organizatia dumneavoastra. Acesta verifica daca aveti un sistem de gestionare anti-mita pentru a preveni astfel de situatii.

Asadar, este extrem de important ca standardul ISO 37001 sa fie adoptat de cat mai multe companii pentru combaterea coruptiei. Intre timp, pe masura ce companiile folosesc standardul si isi impartasesc experientele, cu atat mai mult pot contribui la reducerea puterii practicilor corupte asupra afacerilor din intreaga lume.

ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
ChatGPT, la un an de la lansare: Aplicația a fost instalată de 110 milioane de utilizatori și a încasat aproape 30 de milioane de dolari
OpenAI aniversează un an de când a lansat ChatGPT şi a dat startul a ceea ce mulţi numesc o revoluţie care va schimba radical multe domenii, inclusiv existenţa oamenilor. ChatGPT a fost...
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
2024 în predicțiile experților despre evoluția economiei globale, alegerile din Marea Britanie și SUA și deznodământul războiului din Ucraina
Pentru 2024, specialiștii în prognoză economică și geo-politică se așteaptă la alegeri care vor favoriza Partidul Laburist în Marea Britanie, o rezoluție a războiului din Ucraina care nu...
#certificare ISO, #certificare anti mita , #Manageri