Gina Calagiu, fondator AGENIUS: Aceste cinci obiceiuri mi-au ordonat viata

Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 00:00
12937 citiri
Gina Calagiu, fondator AGENIUS: Aceste cinci obiceiuri mi-au ordonat viata
Foto: Gina Calagiu (Arhiva personala)

Gina Calagiu are antreprenoriatul in sange si, ca orice antreprenor, a cautat o modalitate de a gasi un echilibru. Pentru ca nimic nu indeplinea intocmai cerintele sale, a creat "Formula 583", un sistem care i-a influentat direct atat cresterea nivelului de competenta cat si implinirea personala.

Prima companie a inregistrat-o in anul 1994 si a vandut-o cand avea o cifra de afaceri de 1.5 milioane euro. Apoi a experimentat antreprenoriatul in domenii precum oil&gas, HoReCa, consultanta, constructii, contabilitate, organizare de evenimente si alte servicii B2B cu un total de peste 300 de angajati si o cifra de afaceri de peste 25 de milioane de euro.

Acum, insa, vine cu o noua propunere pe piata, acest sistem ce functioneaza deopotriva pentru antreprenori si pentru angajati.

"O formula care sustine cresterea productivitatii indiferent de domeniul in care lucrezi. Ne-am propus sa descoperim cel mai indragit, eficient si usor de pus in practica model pentru indeplinirea dorintelor si a obiectivelor. Asa s-a nascut 'Formula 583'", spune Gina Calagiu.

A investit 340.000 de euro in ideea sa, iar pentru 2015 pregateste "Formula 583 pentru Romania".

Ce inseamna, insa, aceasta formula, cu ce ne este ea de ajutor si cum a testat-o chiar ea pe "propria-i piele", vorbeste Gina Calagiu, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre background-ul dumneavoastra antreprenorial si cum s-a nascut dragostea dumneavoastra pentru antreprenoriat.

Prima mea pasiune a fost matematica si, imediat dupa absolvirea facultatii, visam sa fiu cel putin directoare de scoala, ca sa pot schimba ceva in sistemul de invatamant.

Am descoperit foarte repede ca schimbarea nu putea veni pe aceasta cale si ca pot face mai mult decat atat si am ales antreprenoriatul.

Prima companie am inregistrat-o in anul 1994, asa ca pot afirma ca sunt antreprenor cu acte din 1994, desi credinta mea este ca m-am nascut antreprenor.

Prima afacere dezvoltata avea ca activitate principala distributia de produse parafarmaceutice. Primele produse importate din America au fost prezervativele, intr-o piata in care faceam mai multa educatie decat vanzare.

Am vandut aceasta afacere cand avea o cifra de afaceri de 1.5 milioane euro. Am experimentat antreprenoriatul in domenii precum oil&gas, HoReCa, consultanta, constructii, contabilitate, organizare de evenimente si alte servicii B2B cu un total de peste 300 de angajati si o cifra de afaceri de peste 25 de milioane de euro.

Imi place sa cresc afaceri la fel de mult cat imi place sa invat si sa transmit mai departe ceea ce am invatat si experimentat.

La un moment dat v-ati propus sa creati un instrument special in cadrul unui program de HR. Este vorba despre Formula 583, pe care o propuneti prin intermediul Agenius. Ce este, mai exact, formula 583?

Formula 583 este un produs 100% romanesc, realizat de o echipa de specialisti indragostiti de tara lor, din dorinta de a contribui la transformarea mult asteptata in Romania. Este un program integrat de work life balance si management al performantei in organizatii, care are ca efect cresterea productivitatii, gestionarea eficienta a timpului si a prioritatilor in vederea atingerii obiectivelor si obtinerea rezultatelor dorite.

Efectele secundare ale utilizarii modelului pot fi cresterea increderii in sine, descoperirea punctelor forte sau crestrea motivatiei de a actiona.

Formula 583 este un mecanism complex de modele si instrumente, rezultatul a cinci ani de cercetare si testare realizat de catre o echipa interdisciplinara de experti in management strategic, managementul performantei, dezvoltare personala, comunicare si resurse umane, capabil sa optimizeze timpul, procesele, rezultatele si, totodata, sa mentina un nivel optim de motivatie a echipei.

Cum ii ajuta, concret, pe cei aflati in pozitii de management sau chiar pe antreprenori aceasta formula?

Formula 583 a fost creata in mod special pentru manageri si antreprenori, insa, a fost atat de mult rafinata si simplificata incat poate fi pusa in practica cu rezultate benefice de orice angajat.

Pentru ca nivelul de dezvoltare al unei afaceri este influentat direct de nivelul de dezvoltare al angajatilor sai, indiferent de pozitia pe care o ocupa in organizatie.

Conceptele care stau la baza modelului sunt imprumutate din management si dezvoltare personala si au fost special integrate pentru a determina deprinderea in mod simplu, firesc, a celor 5 obiceiuri care cresc nivelul de competenta al celor aflati in pozitii de management: planificare, prioritizare, monitorizare actiuni, masurare progres si feedback pozitiv.

In esenta, Formula 583 functioneaza pe baza a 5 minute alocate zilnic, 8 intrebari esentiale in demersul de indeplinire al obiectivelor si 3 instrumente cu rol de asistenta, ghid si antrenor care mentin ritmul in aplicarea formulei. Prin utilizarea zilnica si in joaca a instrumentelor, comportamente specifice gandirii strategice sau managementului performantei devin naturale si firesti pentru orice angajat.

Modul de implementare al Formulei 583 este simplu, persoanele care se inscriu in program - manageri, antreprenori, angajati - sunt impartite in grupe care, asistate de un facilitator Agenius, se sustin in indeplinirea obiectivelor propuse. Un orizont mediu de timp pentru acest program este de 3 luni, cu intalniri bilunare.

Cum v-ati dat seama ca exista o astfel de necesitate in piata?

Una din activitatile pe care le fac cu foarte mare placere este consultanta strategica. Asa incat am avut ocazia sa interactionez cu mai multi manageri si antreprenori care aveau o nevoie comuna si anume aceea de a creste capacitatea de indeplinire a obiectivelor a echipelor cu care lucreaza. Un alt semnal a fost acela ca tot mai multe afaceri inregistrau pierderi si tot mai multi angajati erau nemultumiti si demotivati.

Cum s-a nascut ideea?

Totul a inceput in anul 2008, cand nu reuseam sa aleg intre doua proiecte care reprezentau o adevarata provocare pentru mine. Nu intelegeam ce imi doresc mai mult: sa descopar o formula magica care creste performanta companiilor sau sa dezvolt un program care sa aiba un impact benefic semnificativ asupra calitatii vietii oamenilor.

Am mare incredere in viitorul acestei tari si stiu ca motoarele unei societati sunt oamenii cu nivel ridicat de competenta si afacerile performante. Insa afacerile performante au nevoie in primul rand de oameni impliniti, care isi cunosc talentele si punctele forte si le pun valoare intr-un loc si un rol potrivit in organizatie. Asa am decis sa pun impreuna cele doua proiecte si sa gasesc un raspuns la urmatoarea provocare:

"Cum poti sa influentezi simultan cresterea calitatii vietii oamenilor si cresterea performantei companiilor?"

Nu a fost usor sa gasim o solutie care sa raspunda la doua nevoi atat de diferite, care la prima vedere ar putea parea chiar antagoniste.

Am format o echipa multidisciplinara de specialisti, am combinat concepte si metodologii specifice managementului strategic cu cele din domeniul dezvoltarii personale si in urma unei cercetari de peste 5 ani am descoperit ca cele doua nevoi la prima vedere antagoniste au o solutie comuna: cele cinci obiceiuri care influenteaza in mod direct obtinerea rezultatelor dorite, atat la nivel individual cat si la nivel de companie.

Cat ati investit in aceasta idee?

Este foarte greu de estimat investitia reala pentru ca in acest proiect au fost implicate destul de multe resurse in mod voluntar, si aici ma refer in mod deosebit la specialistii romani care si-au oferit serviciile in mod gratuit, fiind incantati de obiectivul proiectului.

Fara sa iau in calcul costul acestor resurse la sfarsitul acestui an, avem aproximativ 340.000 euro investiti in dezvoltarea conceptului, la care se adauga multa recunostinta pentru implicarea si daruirea echipei de voluntari.

Solutia functioneaza deja de doi ani. Cum a fost primita ea pe piata?

Solutia lansata cu doi ani in urma era "Kit-ul Agenius pentru echilibru" care nu a fost primita cu foarte mare entuziasm pe piata. Nevoia de echilibru intre viata personala si viata profesionala este inca o nevoie foarte putin constientizata si perceputa.

Atat angajatii cat si angajatorii au probleme mult mai mari si considera conceptul "work life balance" un "nice to have".

Asa ca am fost nevoiti sa lansam o noua provocare pentru echipa noastra de experti si anume aceea de a gasi cea mai simpla formula pe care poti sa o aplici atunci cand vrei sa obtii rezultatele dorite. O formula care sustine cresterea productivitatii indiferent de domeniul in care lucrezi. Ne-am propus sa descoperim cel mai indragit, eficient si usor de pus in practica model pentru indeplinirea dorintelor si a obiectivelor? Asa s-a nascut "Formula 583".

Ce obiective v-ati stabilit pentru anul 2015? Ce planuri de business aveti?

Ne dorim ca "Formula 583" sa devina cel mai indragit, eficient si usor de pus in practica model pentru indeplinirea dorintelor si obiectivelor. Un model utilizat de toti cei care vor sa obtina rezultate.

Atunci cand ne vom recapata curajul de a visa si increderea ca putem sa obtinem ceea ce ne dorim, tara noastra va deveni un loc in care tinerii talentati pot alege sa traiasca sanatosi, fericiti si prosperi alaturi de familia si prietenii lor.

Din acest motiv, in anul 2015 ne pregatim sa lansam un proiect la nivel national care se va numi "Formula 583 pentru Romania".

Planul nostru pentru urmatoarea perioada este sa facem sa functioneze aceasta formula in cat mai multe companii, pentru cat mai multi oameni, pentru ca asta va determina cresterea productivitatii. Iar un om productiv este mai implinit si mai prosper.

Abia dupa ce vom trece de aceasta etapa, vom defini o strategie de business si recuperare a investitiei. Formula 583 este in primul rand un proiect social.

Cunoasteti in mod direct vreun caz de manager/antreprenor a carui viata sa se fi schimbat datorita adoptarii acestui instrument?

Da, cunosc atat manageri cat si antreprenori care au pus in practica modelul si au obtinut rezultatele dorite. Si cred cu tarie ca, daca vom lansa un proiect la nivel national si vom avea sute de mii de utilizatori ai modelului, Romania va deveni o tara in care tinerii talentati isi vor dori sa traiasca.

Spuneati, pe o pagina de prezentare, despre dumneavoastra ca sunteti un antreprenor innascut, consultant si manager, mama si prieten, profesor si invatacel pe viata. In primul rand, as dori sa stiu cum faceti fata atator responsabilitati?

Eu consider ca fac cateva lucruri foarte usor de pus in practica si accesibile pentru fiecare. Primul lucru pe care il fac, este sa clarific in fiecare an ce este important pentru mine si ce am de facut pentru a ma indrepta in directia dorita de mine.

Apoi, am cateva obiceiuri care ma ajuta sa pastrez un echilibru intre cerintele primite din exterior si ceea ce imi doresc eu pentru sufletul meu. Traducerea acestor obiceiuri in limbaj corporate este: planificare, prioritizare, monitorizare actiuni, masurare progres si feedback pozitiv. In viata personala eu le-am redefinit astfel:

1. Obiceiul de a planifica pentru a ramane conectat cu ceea ce este important pentru tine;

2. Obiceiul de a prioritiza si a incepe ziua cu cea mai valoroasa activitate pentru tine;

3. Obiceiul de a monitoriza si a te bucura saptamanal de realizarile personale;

4. Obiceiul de a masura si a sarbatori lunar progresul personal;

5. Obiceiul de a-ti exprima zilnic aprecierea si recunostinta.

Aceste cinci obiceiuri mi-au ordonat viata si mi-au eliberat suficient de mult timp pe care pot sa-l dedic multiplelor roluri pe care imi place sa le indeplinesc.

Asadar, ati apelat si dumneavoasta personal la acest instrument pentru a va atinge un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Eu folosesc acest model de foarte multi ani si pot spune ca a influentat in mod direct atat cresterea nivelului de competenta cat si implinirea personala. Recunosc ca nu stiu cum ar arata viata mea daca nu as avea "broscuta" care sa imi amintesca zilnic sa bifez o activitate valoroasa pentru mine si sa ma bucur in tihna de o placere, sau fisa M&M pe care o folosesc ori de cate ori imi doresc sa obtin un rezultat specific si masurabil sau vreau sa adaug un obicei benefic in ritualul meu zilnic.

Cum alegeti sa va relaxati in weekenduri, vacante sau de Sarbatori?

In ciuda numeroaselor provocari pe care mi le ofera activitatea profesionala, imi rezerv destul de mult timp pentru vacante. In fiecare an, de sarbatori, plecam impreuna cu familia si prietenii la schi, primavara alegem un loc exotic si ne bucuram de soare si apa cristalina a oceanului, vara organizam o vacanta cu prietenii intr-un loc in care putem savura luxul si rafinamentul, iar toamna vizitam diferite orase in excursii mici de weekend.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#formula 583, #echilibru personal profesional, #Gina Calagiu antreprenor , #Manageri