Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurodeputatii analizeaza reguli mai dure privind bonusurile bancherilor

Eurodeputatii analizeaza reguli mai dure privind bonusurile bancherilor


Parlamentul European intentioneaza sa interzica bonusurile bancherilor care depasesc salariile, dupa ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a constatat inconsecvente in calculele recompenselor in raport cu riscurile asumate, noteaza EurActiv.

"Incercam sa stabilim o limita" a valorii bonusurilor in comparatie cu salariile fixe, a declarat raportorul PE in acest dosar, austriacul Othmar Karas, in cursul unei reuniuni a Comisiei de afaceri economice si monetare a PE (ECON). Aceasta limita ar trebui sa fie de 100%, ceea ce inseamna ca bonusul nu poate depasi salariul unui bancher.

Un recent raport al ABE evidentiaza "tehnicile invechite" pe care bancile le folosesc pentru a calcula bonusurile angajatilor, care nu sunt aliniate la riscurile pe care si le asuma. Astfel de politici submineaza eforturile autoritatilor de reglementare in domeniul bancar de a ameliora practicile de remunerare si influenteaza eforturile de diminuare a riscurilor aparitiei unei noi crize financiare, avertizeaza raportul ABE. De asemenea, studiul a identificat diferente mari intre aceste bonusuri in statele membre.

Karas a adaugat ca incearca sa ajunga ajunga la un compromis asupra acestui proiect legislativ. Anterior, el sugerase ca bonusurile celor care lucreaza in sectorul financiar sa fie limitate la cel mult dublul salariului de baza.

Unii bancheri primesc bonusuri de 10 ori mai mari decat salariul lor de baza, potrivit studiului ABE. Mai mult, "criteriile pe baza carora institutiile decid practic raportul dintre bonusuri si salarii nu sunt intotdeauna clare".

Comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier si-a exprimat deja sustinerea pentru un raport fix intre bonusurile si salariile bancherilor.

Totusi, unii eurodeputati, precum ecologistul belgian Philippe Lamberts, au afirmat in urma cu cateva saptamani ca nu exista nicio dovada ca structurile salariale existente in institutii ca Deutsche Bank sau Societe Generale "corespund vreunei valori reale create".

"Salariul variabil nu poate depasi salariul fix. Nu imi spuneti ca aveti de nevoie de un salariu variabil de doua, de trei sau de cinci ori mai mare pentru a va face bine treaba. Acest lucru este fals", a subliniat Lamberts.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 864 ori