Dr. Wargha Enayati: Pe urmele Reginei Maria, in Romania

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 00:00
5362 citiri
Dr. Wargha Enayati: Pe urmele Reginei Maria, in Romania
Foto: Dr. Wargha Enayati, Președintele Fundației Policlinici Sociale Regina Maria (Arhiva personala)

Dr. Wargha Enayati este medic, fondator si director al Retelei Private de Sanatate Regina Maria, iar in 2015 a pus bazele celei de-a doua Policlinici Sociale Regina Maria din Romania, cu o investitie de 900.000 de euro, pe care si-a propus sa o sustina prin fundraising.

Are alaturi de el oameni care cred in maretia proiectelor sale si il sprijina, pentru ca "oamenii dau bani atunci cand stiu ca banii lor vor fi folositi cum si acolo unde este nevoie", explica el.

Astfel a reusit sa creeze in Romania doua policlinici sociale care ofera servicii medicale pentru o suma modica persoanelor si familiilor cu venituri mici ale caror nevoi medicale depasesc pachetul garantat de asigurarile de stat sau care nu au posibilitatea de a apela la clinici private.

"Oricine afla despre aceasta policlinica este uimit, dar, din pacate, inca multi nu stiu despre existenta acestor servicii medicale de calitate si accesibile", spune Dr. Wargha Enayati, intr-un interviu acordat Business24.

A fost crescut intr-o familie baha'i, unde a invatat ca trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru ca toti locuitorii pamantului sa aiba o viata decenta.

Dincolo de implicarea sa in viata sociala si in afaceri, pana la varsta de 20 de ani a strabatut aproape tot globul pamantesc si nu prea mai exista locuri unde sa nu fi fost.

Dr. Wargha Enayati are acum doua obiective: sa participe la deschiderea oficiala a unei noi Case de Adoratie baha'i in Santiago, Chile, "un lacas spiritual pentru continentul sud-american" si sa puna pe picioare un centru rezidential pentru varstnici in Bucuresti.

Povestea venirii dumneavoastra in Romania este cu adevarat impresionanta. O puteti spune pe scurt si pentru publicul nostru?

M-am nascut intr-o familie baha'i si am aflat de mic copil despre povestea Reginei Maria a Romaniei care a imbratisat aceasta credinta din convingerea ca este cea mai recenta indrumare de la Dumnezeu pentru o viata trainica.

Desi am fost primit la studiu la cea mai buna facultate de medicina din Germania, Universitatea din Regensburg, ma inscrisesem, printre altele, la Facultatea de Medicina din Romania care mi-a trimis acceptul.

Sa aleg sa studiez in Romania insemna sa renunt la tot ce mi-era cunoscut, sa plec de langa familie, sa petrec un an invatand o noua limba si sa optez sa traiesc intr-o tara comunista, cu multele ei incercari pe care urma sa le inteleg abia dupa sosirea in tara.

Desi poate parea pentru cititori o alegere stranie, am simtit ca asa trebuie sa fac si consider ca a fost o hotarare inteleapta din toate punctele de vedere.

Am terminat Facultatea de Medicina la Cluj-Napoca, apoi m-am mutat la Bucuresti sa fac rezidentiatul la Fundeni si mi s-a parut o decizie buna sa raman in Romania unde erau multe oportunitati interesante dupa revolutie.

In loc sa plecati, cum au facut multi romani atunci si multi medici chiar si acum, ati ales sa ramaneti in tara dupa Revolutie si sa faceti ceva pentru oamenii de aici. Desigur, ati avut porniri de business in mai multe domenii, insa intr-un final tot cea medicala a fost mai puternica. Spuneti-ne cateva cuvinte si despe acesti pasi.

Inainte de a lucra in domeniul medical am inceput in afaceri imobiliare, desigur profitabile din punct de vedere financiar, dar nesatisfacatoare din punct de vedere profesional si a unei dorinte puternice de a ajuta semenii mei in aceasta tara.

Ati ajuns, in 2015, sa puneti bazele celei de-a doua Policlinici Sociale Regina Maria din Romania, cu o investitie de 900.000 de euro si pe care v-ati propus sa o sustineti prin fundraising, in mare parte. Functioneaza fundraising-ul in Romania?

Fundraising-ul este un lucru care se bazeaza pe incredere si oamenii dau bani atunci cand stiu ca banii lor vor fi folositi cum si acolo unde este nevoie.

Ce planuri aveti pentru aceasta policlinica in 2015?

In 2015 vom aduna un bagaj de experiente despre cum poate sa functioneze o policlinica cu plati reduse, dupa experienta de patru ani cu Policlinica Sociala nr. 1 din Baba Novac.

Dorim sa o dezvoltam cu ajutorul medicilor voluntari si sa oferim demnitate si servicii medicale de calitate si accesibile.

Cum functioneaza ea si care este diferenta intre o clinica de stat si aceasta Policlinica Sociala pentru pacientii cu venituri mici?

Noua noastra policlinica ofera servicii medicale pentru o suma modica persoanelor si familiilor cu venituri mici ale caror nevoi medicale depasesc pachetul garantat de asigurarile de stat sau care nu au posibilitatea de a apela la clinici private.

Ce feedback aveti din piata din experienta primei policlinici sociale?

Oricine afla despre aceasta policlinica este uimit, dar, din pacate, inca multi nu stiu despre existenta acestor servicii medicale de calitate si accesibile.

Spuneati ca pentru dumneavoastra cel mai important este sa-i slujiti pe cei din jur. De unde s-a nascut aceasta valoare in sufletul dumneavoastra?

Asa cum am spus la inceput am fost crescut intr-o familie baha'i si aceasta credinta, ca si toate credintele divine de altfel, ne invata ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru ca toti locuitorii pamantului sa aiba o viata decenta.

Se spune de obicei ca au succes doar cei care risca foarte mult, stiu sa-si urmareasca interesele indiferent de situatie si sunt egoisti. Dumneavoastra ati demonstrat din plin contrariul. Va considerati un model pentru cei care-si doresc sa faca ceva pentru Romania, dar le e teama sa intre in lumea aceasta grea a afacerilor?

Da, intr-adevar sunt convins ca pot fi considerat un om care a reusit si ca este important intotdeauna sa fim cat mai corecti si sa ne ajutam semenii.

Cei care nu cred acest lucru sunt lasi sau cauta o scuza.

Ce sfaturi aveti pentru acestia?

Problema este ca atat angajatului, cat si angajatorului le este frica sa promoveze partea umana si spirituala intr-o afacere, uneori nestiind cum.

Ce lipseste este sa fim constienti de latura noastra spirituala, sa avem curajul si intelepciune si cunoasterea sa o punem in practica.

Sunteti medic, fondator al Retelei Private de Sanatate Regina Maria, directorul sau si va implicati si in aceste actiuni caritabile demarate prin intermediul Fundatiei. Cum va gasiti timp pentru toate acestea si cat timp va mai ramane si pentru familie?

Sigur cand vrei sa faci de toate timpul este scurt si totul este mai greu. In germana exista o expresie "Ohne Fleiss kein Preiss" care inseamna ca daca nu faci un efort nu ai nicio recompensa.

Va place sa calatoriti? Care este destinatia dumneavoastra preferata?

Pana la varsta de 20 de ani am strabatut aproape tot globul pamantesc si nu prea mai exista locuri unde nu am fost.

Dar imi doresc sa particip in curand la deschiderea oficiala a unei noi Case de Adoratie baha'i in Santiago, Chile, un lacas spiritual pentru continentul sud-american.

Sunteti inca tanar, insa v-ati gandit vreodata ce v-ar placea sa faceti dupa ce va incheiati cariera medicala?

Urmatorul meu proiect va fi un centru rezidential pentru varstnici in Bucuresti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dr Wargha Enayati, #Pre edintele Funda iei Policlinici Sociale , #Manageri