Dr. Laura Dracea, despre clinica Gynera: Am riscat, dar a fost o alegere vizionara

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 00:00
15905 citiri
Dr. Laura Dracea, despre clinica Gynera: Am riscat, dar a fost o alegere vizionara

Doctorul Laura Dracea a pus bazele uneia dintre cele mai performante clinici de fertilizare in vitro din lume, chiar in Bucuresti. Desi nu a privit proiectul ca pe un business, compania sa a fost recompensata atat pe plan local cat si international, la New York.

"Am riscat, dar a fost o alegere vizionara", isi aminteste acesta inceputurile proiectului sau.

Dupa castigarea timp de doi ani consecutiv a locului 1 in Topul firmelor din Romania, premii acordate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in 2012 si 2013 (Premiul National si primul loc in Topul Firmelor din Romania, la categoria servicii de asistenta medicala), urmate de premiile acordate dr. Laura Dracea de catre IBC Cambridge, UK si revista "Business Women", Clinica Gynera a obtinut si recunoastere internationala.

In mai 2014, clinica a castigat "International Quality Award", categoria Gold, trofeu care i-a fost decernat la sfarsitul lunii mai in cadrul unei ceremonii prestigioase desfasurata la New York.

"In acest moment, pot afirma cu convingere ca, cel putin in domeniul nostru, al reproducerii asistate, avem cea mai avansata tehnologie si servicii personalizate, la standarde atinse in putine clinici din lume", spune managerul medical, intr-un interviu acordat Business24.

Care sunt, insa, impedimentele in calea "tursimului medical" spre Romania, cum s-a nascut acest proiect ambitios si care au fost riscurile cu care s-a confruntat in fiecare pas, vorbeste Laura Dracea, in randurile care urmeaza.

Spuneti-ne cate ceva despre clinica dumneavoastra. Cum s-a nascut cea mai performanta clinica de fertilizare in vitro tocmai in Romania?

Clinica Gynera a avut la baza un proiect ambitios, nu o idee de afacere. Toate eforturile si resursele au fost concentrate pentru a concretiza o viziune intr-un domeniu nou in Romania, in care am avut sansa sa ma specializez.

In momentul in care am depasit etapa de pionierat si am acumulat suficienta experienta, mi-am dorit mai mult: performanta, un mediu prietenos si dedicat, posibilitatea de a introduce imediat in practica toate inovatiile domeniului. Sistemul medical public este, din pacate, afectat de limitari bugetare, o anumita mentalitate, imposibilitatea de a alege oamenii cu care lucrezi.

In strainatate situatia poate parea diferita, dar si acolo exista constrangeri si divergente de scop sau strategie. Am crezut in posibilitatea de a construi in tara o clinica si o echipa asa cum si-ar dori un profesionist, motivate de o viziune si nu neaparat de profit. Sincera sa fiu, nu credeam ca exista in Romania suficienti oameni care sa-si permita tratamentele, astfel incat o clinica specializata exclusiv in acest domeniu sa devina profitabila imediat.

Poate aceasta a fost cheia succesului, faptul ca am tintit calitatea si nu recuperarea rapida a investitiei. Dupa ce am format o echipa cu adevarat speciala si am introdus tehnologii noi, rezultatele au inceput sa se vada si reputatia sa se contureze. In prezent, ne mandrim cu multe realizari si am crescut suficient de mult pentru a mentine un ritm accelerat al investitiilor si inovatiei.

De-a lungul carierei ati avut ocazia sa profesati si in tari precum SUA, Franta sau Israel. Nu v-a tentat sa deschideti o clinica intr-o astfel de tara?

Nu mi-am dorit sa plec din tara, ci sa aduc standardele internationale intr-o clinica romaneasca. Necesitatea unui centru performant era foarte mare in Romania, iar potentialul de dezvoltare incomparabil fata de alte zone cu piata matura si in mare parte acoperita.

Ne puteti spune cate ceva despre investitiile facute in aceasta clinica?

Investitia initiala nu a fost foarte mare, pentru ca am inceput cu pasi mici. Am mizat pe specialisti, echipamente si consumabile din gama de varf si o tehnologie complet noua, diferita de cea cu care lucrasem pana atunci. Am riscat, dar a fost o alegere vizionara.

Rezultatele ne-au permis extinderea si continuarea investitiilor. Dupa doi ani, cererea a crescut mult si am apelat la finantare pentru a sustine investitiile. In prezent, avem un nou sediu de aproape 1000 mp in centrul capitalei si o echipa de 30 de persoane. In fiecare an profitul a fost integral reinvestit, astfel ca investitia totala a devenit intre timp substantiala.

Cea mai mare provocare a fost investitia in personal. Ne-am creat un mod unic si personalizat de abordare a pacientilor, care ne diferentiaza si ne confera o identitate proprie. Aceasta implica din partea echipei nu numai performanta profesionala ci si un anumit profil psihologic si moral.

Am cautat profesionisti dedicati, cu aptitudini speciale de comunicare, care sa ofere nu numai sanse maxime de succes, ci si sprijinul atat de necesar pacientilor. A fost un proces lung si costisitor, dar a meritat. Echipa este cea care face cu adevarat diferenta intre clinica noastra si alte centre.

Ce planuri de dezvoltare aveti pentru clinica Gynera ca business?

In prezent am ajuns in acea etapa in care serviciile medicale nu mai sunt de ajuns. Avem un cuvant important in domeniu si vrem sa il valorificam cu raspundere, implicandu-ne in actiuni sociale si de educare.

In urma cu un an am lansat campania "Fertility Friday" prin care am dorit sa informam publicul tanar referitor la consecintele pe care le are stilul de viata asupra fertilitatii si sa ii oferim sansa de a beneficia de teste si consiliere cu costuri reduse.

Anul acesta am lansat o noua campanie, "Infertilitatea doare", prin care dorim sa sensibilizam societatea la problemele cu care se confrunta cuplurile infertile si sa o motivam sa ia o atitudine constructiva.

Nu in ultimul rand, am lansat programul "EmbryOne", prin care clinica acopera cate 1200 euro din costul procedurii de fertilizare in vitro, pentru cuplurile cu posibilitati financiare reduse. Poate ca toate aceste planuri ar parea mai potrivite unei organizatii umanitare dar realitatea este ca, nici in prezent, Clinica Gynera nu este o companie tipica, orientata catre profit.

Gynera ramane un proiect de suflet care reuseste sa faca performanta, sa aduca satisfactie profesionala echipei sale si sa contribuie la educarea societatii si sprijinirea celor care au nevoie de tratament.

Legat de investitii, vom continua sa aducem tehnologiile avansate ale domeniului si sa pastram spiritul inovator. Suntem pregatiti sa facem fata unei cereri in crestere, dar nu am luat in calcul o dezvoltare foarte rapida.

Sincer, m-ar ingrijora o extindere mult mai mare, pentru ca nu stiu in ce masura ar afecta calitatea si caracterul personalizat al tratamentelor, relatia personala si apropiata pe care o dezvoltam cu pacientii nostri.

Ati obtinut, doi ani la rand, primul loc in Topul Firmelor din Romania, la categoria servicii de asistenta medicala. V-ati gandit vreodata la vanzarea acestei afaceri?

Recunosc faptul ca am reflectat in mai multe ocazii la ideea vanzarii afacerii. Prima data a fost vorba de o oferta concreta primita din strainatate, dar momentul nu era cel potrivit. Clinica nu ajunsese la nivelul pe care il doream si simteam ca mai avem inca multe de facut pentru a impune o anumita linie si strategie.

Mai recent, am luat din nou in calcul posibilitatea vanzarii, atunci cand dezvoltarea a devenit rapida si a depasit un prag critic. Peste un anumit nivel, este nevoie de o alta abordare, o echipa manageriala specializata si investitii pe masura potentialului de crestere.

Ramane de vazut ce va aduce viitorul, daca putem gasi o solutie benefica, mentinand in acelasi timp directia si personalitatea clinicii.

Gynera este singura clinica de fertilizare in vitro din Romania premiata cu Aur la New York Quality Summit Award, in mai 2014. Spuneti-ne cateva despre acest premiu si ce inseamna el pentru dumneavoastra si pentru clientii romani.

Orice premiu national sau international ne bucura si ne onoreaza. Suntem foarte mandri de premiile acordate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, de aprecierile din presa, si nu in ultimul rand de mesajele de multumire pe care le primim constant de la pacienti.

In momentul in care am inceput sa primim premii si invitatii la diferite evenimente internationale, am realizat ca am trecut la o alta etapa. Premiul obtinut la New York reprezinta o recunoastere a calitatii si performantei, precum si pozitionarea noastra in elita mondiala, alaturi de companii prestigioase.

Speram sa dea un mesaj de incredere romanilor care s-au obisnuit sa considere ca pentru servicii medicale de calitate trebuie sa plece in strainatate.

In acest moment, pot afirma cu convingere ca, cel putin in domeniul nostru, al reproducerii asistate, avem cea mai avansata tehnologie si servicii personalizate, la standarde atinse in putine clinici din lume.

Va asteptati la o crestere a numarului de pacienti straini, odata cu acest premiu?

Avem deja pacienti straini si este posibil sa constatam o crestere a numarului lor, pe masura ce ne consolidam o reputatie internationala.

Ne lipsesc insa cateva parghii importante pentru a deveni atractivi prin prisma turismului medical. Motivatia principala a strainilor pentru a cauta tratamente reproductive in alte tari este legata de anumite diferente legislative, iar acestea deocamdata nu ne favorizeaza.

Revenind la inceputuri, de ce ati ales tocmai acest domeniu pentru specializare?

Din momentul in care am terminat facultatea si am ales ca specialitate obstetrica si ginecologia, am facut-o pentru sentimentul de nedescris pe care il traiesc si retraiesc de fiecare data cand contribui la venirea pe lume a unui copil. Sa participi la cea mai mare implinire si fericire din viata unei familii este un privilegiu pe care putini il au.

Dupa cativa ani, cand am descoperit miracolul numit fertilizare in vitro, am realizat ca stiinta poate face mult mai mult.

Am avut ocazia sa aprofundez acest domeniu fascinant atunci cand in Romania nu existau specialisti. Pe langa frumusetea domeniului, m-a atras in mod deosebit si sansa de a face pionierat, pentru ca implica automat ideea de progres si inovatie.

Sunteti Director Medical al Clinicii Gynera, Lector Obstetrica Ginecologie la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, medic si, nu in ultimul rand, femeie. Cand aveti timp pentru toate acestea? Cum alegeti sa va petreceti putinul timp liber ramas?

As vrea sa spun ca am timp pentru toate acestea, dar inca nu pot. A trebuit sa renunt la multe pentru a ajunge aici si cred ca a venit momentul sa ii las si pe altii sa preia o parte dintre responsabilitati.

Incerc sa petrec mai mult timp cu familia, iar cand mai ramane timp, vad filme sau citesc. Obisnuiam intr-o vreme sa merg sa inot si sper sa imi fac timp sa revin la acest obicei.

Ce pasiuni aveti?

Imi plac foarte mult calatoriile si nu ratez nicio ocazie sa merg in locuri cat mai indepartate. Din fericire, este o pasiune a intregii familii si, de cativa ani, de cand au crescut copiii, reusim sa facem calatorii lungi impreuna.

Ma pasioneaza dansul, muzica si, in ultimul timp, am descoperit tehnicile de control mental si dezvoltare spirituala.

In publicul nostru exista o multime de oameni care muncesc foarte mult pentru realizarile profesionale, se dedica afacerilor lor si isi sacrifica timpul alocat familiei pentru a-si indeplini obiectivele pe plan profesional. Ce sfaturi aveti pentru acestia si ce le puteti spune pentru a-i convinge cat de important este sa se gandeasca si la familia lor?

Incercand sa rezolve problemele zilnice si stabilind obiective de ordin material, oamenii ajung sa piarda imaginea de ansamblu si sa uite ce este cu adevarat important. Cum problemele nu se termina niciodata, se trezesc la realitate abia atunci cand relatiile se uzeaza sau copiii cresc si pleaca pe drumul lor.

Cred ca, daca din cand in cand poti face un pas inapoi, pentru a-ti evalua viata si stabili prioritatile, exista o sansa destul de mare sa ramai pe directia corecta. Privind dramele celor care nu pot avea copii si fac eforturi inimaginabile pentru a-si implini familia, ajungi sa apreciezi altfel valoarea si responsabilitatea pe care le implica o familie.

Pentru fiecare dintre noi, cursul vietii este consecinta alegerilor personale; important este sa ne stabilim in fiecare etapa prioritatile si sa constientizam ca fiecare decizie va avea urmari.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Laura Dracea Gynera, #clinica fertilizare in vitro , #Manageri