Femeile detin doar 37.000 din totalul de 695.500 de firme romanesti, adica aproximativ 5%. Proportia semnaleaza prejudecatile, lipsa de educatie de business, dar si problemele sociale in dezvoltarea antreprenoriatului din Romania.
"Uniunea Europeana face eforturi uriase, si financiare si organizationale, pentru sustinerea antreprenoriatului feminin. De ce? Este simplu, pentru prevenirea abuzurilor, pentru a avea independenta financiara, a evita diverse probleme sociale, pentru a incuraja femeile sa isi faca un drum in viata fara a depinde de locuri de munca unde sunt discriminate.
In Romania nu sunt programe de stimulare a femeilor, din pacate, ceea ce le face cu mult mai vulnerabile comparativ cu femeile europene, unde initiativele de acest gen sunt mult mai sustinute", a declarat vineri Cristina Chiriac, ambasadoare a Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin in Romania, potrivit Agerpres.
Aceasta a precizat ca antreprenoriatul feminin constituie o prioritate in viziunea UE, care face eforturi importante pentru sustinerea cresterii implicarii femeilor in afaceri, lucru ce poate fi constatat si prin prezenta mult mai activa a femeilor in business, dar si prin faptul ca acestea detin procentual mult mai multe firme comparativ cu Romania.
In Romania, conform INS, un numar de 37.086 de femei aveau statutul de patron, la finalul trimestrului trei al anului trecut, mult sub media europeana, tinand cont ca in tara noastra exista peste 695.500 de firme.
Procentul de femei din Uniunea Europeana care au propriul business sau se sustin singure din punct de vedere financiar este de circa 34,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) si ale Comisiei Europene.
"In comparatie cu celelalte state nu stam foarte bine, la noi sunt sume destul de mici alocate pentru sustinerea initiativelor private feminine sau a unor programe mai generale in aceasta directie.
E un procent foarte mic, poate ca exista o lipsa de curaj, de educatie, femeia este privita intr-un anumit mod, iar pe langa acest lucru femeia trebuie sa tina si familia, si atunci daca nu pleaca pe picioare proprii, ramane in sistemul public de unde este greu sa plece", a spus Nicoleta Munteanu, antreprenor si unul dintre cele 14 ambasadoare ale Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin in Romania.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.