Dan Lazarescu: Australia-Romania, in interes de afaceri

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 00:00
3620 citiri
Dan Lazarescu: Australia-Romania, in interes de afaceri

Dan Lazarescu s-a intors in '94 din Australia in Romania pentru a pune bazele afacerii TotalSoft si Medicover. Decizia de a se intoarce a fost in egala masura una de familie si de business, explica acesta.

In 2013, la sase ani dupa ce si-a facut exit-ul din aceste doua afaceri, Lazarescu vorbeste deschis despre Canah, noua sa afacere asupra careia se concentreaza exhaustiv: a investit 80.000-100.000 de euro in marketing, si recunoaste ca s-a lasat acaparat in totalitate de ea.

Anul acesta a ajuns pe profit, dar si in punctul in care este dispus sa vanda afacerea, in stilul sau caracteristic: "(...) eu ma ocup foarte intens de business-urile astea. Si asta inseamna consum, atat financiar cat si la nivel de stres. Si la un moment dat realizez ca asta trebuie sa fac (sa vand - n. red)."

Nu este tipul de antreprenor care se ataseaza excesiv de afacerea sa, construieste afaceri pentru a le vinde, si asta tocmai pentru ca-si recunoaste limita, dupa cum chiar el explica.

Spune ca Romania este un mediu bun de afaceri, daca ar fi reglementat asa cum trebuie, dar ar alege Australia pentru relaxare, oricand. Si, daca vorbim de relaxare, pentru Dan Lazarescu relaxarea inseamna oricand o plimbare in larg cu barca cu vele.

De ce o afacere cu canepa?

In ceea ce priveste ideea afacerii cu fabrica de canepa, "au fost trei vectori care au actionat simultan: unul a fost exit-ul recent din TotalSoft si Medicover, doi: fondurile SAPARD, si trei: ideea de produse naturiste, la care ma gandeam foarte mult in toti anii de Medicover. S-au strans si am zis 'hai s-o-ncercam si pe asta'", spune Dan Lazarescu despre Canah, intr-un interviu acordat Business24.

Promovarea a inceput abia acum, in 2013, desi Canah se afla pe piata din 2008, pentru ca "a trebuit sa facem bani intai ca sa putem plati promovarea", explica omul de afaceri.

Acesta nu s-a gandit niciodata sa se transforme pe el insusi intr-un "brand ambasador" al acestei afaceri. A ales, in schimb, sa colaboreze cu vedeta de televiziune Carmen Bruma, care sa se ocupe de acest aspect.

"Nu am in plan sa apar in presa, e invers. Daca lumea vrea sa intrebe, sunt deschis. Dar nu ma duc eu sa ma promovez", spune Dan Lazarescu.

In ceea ce priveste vanzarea Medicover si TotalSoft, nu regreta deciziile de business pe care le-a luat, subliniaza omul de afaceri.

Ce tip de antreprenor sunteti? Va incadrati in tiparul antreprenorului care creeaza pentru a vinde?

In general cam asa am facut: am pornit, l-am crescut, pana in punctul in care am realizat ca eu nu pot sa duc mai departe, din mai multe puncte de vedere. Imi recunosc limita, intr-un fel. Si atunci il dau mai departe.

La fel ganditi si raportat la businessul actual si la oricare alt business de acum incolo?

Bineinteles. Pentru ca eu ma ocup foarte intens de business-urile astea. Si asta inseamna consumuri si financiare si stresul si la un moment dat realizez ca asta trebuie sa fac.

Probabil ca business-ul in care am stat cel mai mult a fost Medicover, pentru ca asta era si regula. La varf ajunsesem la 700 de angajati, dar a fost un business extrem de interesant.

Aceasta dedicare asupra afacerilor tinde sa va acapareze?

Categoric.

Vanzarea afacerii va ajuta sa va echilibrati?

Faptul ca incepe sa mearga aduce satisfactii deosebite. In ceea ce priveste "work life-balance", cred ca fiecare are echilibrul lui.

Ati inceput aceasta afacere dupa ce ati citit aceasta o despre canepa. V-a influentat si in deciziile personale?

Nu, consum aceste produse dar nu mi-a schimbat viata. A fost mai mult un impuls de business.

Au fost trei vectori care au actionat simultan: unul a fost exit-ul recent din TotalSoft si Medicover, doi: fondurile SAPARD, si trei: ce ma gandeam foarte mult in toti anii de Medicover, chestiunea cu produsele naturiste. S-au strans si am zis "hai s-o-ncercam si pe asta".

Daca ar fi sa vindeti afacerea, unde ati continua? In Romania sau in afara?

Nu stiu in acest moment.

Care credeti ca este cea mai potrivita tara pentru a face afaceri.

Daca in Romania cateva lucururi s-ar pune la punct, sa se stabilizeze - de exemplu legea fiscalitatii, care nu mai stii in ce parte s-o iei de cat se schimba- Romania continua sa fie un mediu de afaceri foarte bun. Sunt oportunitati foarte multe mai ales in agricultura si industriile aferente agriculturii: procesare, produse alimentare, etc.

Daca Romania este cea mai buna tara pentru afaceri, care este tara la care va ganditi prima cand vine vorba de relaxare?

Australia. Am trait in Australia. Mi-au placut oamenii, atmosfera, mentalitatea...

De ce v-ati intors in Romania?

A fost o decizie a familiei. Am plecat impreuna cu familia din Romania in '77 si a fost o decizie a familiei sa facem business inapoi in Romania. Si eu m-am oferit sa incep, sa vin aici.

Canah este numai a dumneavoastra?

Nu, am doi parteneri. Oana Suciu, managing partner, si Radu Piciu.

Cum va place sa va relaxati?

Cu cativa ani in urma un foarte bun amic m-a plimbat cu barca cu vele. Cand mai am ocazia, ma duc cu barca. Asta e ceva foarte relaxant.

Este asta o pasiune pentru dumneavoastra?

Nu, nu prea am pasiuni. Am trecut de faza pasiunilor. Nici afacerea (nu e o pasiune - n.red.), ea e un mod de a-ti duce traiul, e ca o meserie.

Imediat dupa ce a plecat din Medicover, Dan Lazarescu a avut ideea procesarii canepii, cu totul intamplator, prin prisma unei carti pe care a citit-o - Totul despre canepa. Astfel a ajuns sa cunoasca utilizarile multiple ale acesteia: textile, materiale de constructii, hartie, surse regenerabile de energie si, bineinteles, medicina alternativa si alimente cu valori nutritionale deosebite.

In anul 2005, toate aceste idei s-au concretizat intr-un studiu de fezabilitate facut de "Nova Institut" din Berlin, iar posibilitatea de a accesa fonduri SAPARD a reprezentat argumentul final care a dus la concretizarea proiectului.

Fabrica s-a deschis in 2007, iar acum produce sub brandul Canah toate produsele derivate din aceste seminte, devenind in scurt timp "caneparul" Europei si dezvoltand o piata cu potential pe care joaca singuri.

Pentru perioada urmatoare, actionarii Canah International au in vedere dezvoltarea unor noi produse, atat in ceea ce priveste gama batoanelor, cat si a noilor pudre proteice destinate sportivilor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Dan Lazarescu Medicover, #Dan Lazarescu TotalSoft, #Dan Lazarescu Canah, #Dan Lazarescu afaceri canepa , #Manageri