Dan Cutui, antreprenorul care a crezut in software-ul auto inca de acum 20 de ani

Sambata, 01 August 2015, ora 00:00
6237 citiri
Dan Cutui, antreprenorul care a crezut in software-ul auto inca de acum 20 de ani
Foto: Dan Cuțui (Arhiva personala)

Dan Cutui este un antreprenor pasionat de electronica si masini, care in urma cu 20 de ani hotara sa exploreze aceasta lume prin propria afacere. Prima companie mare care si-a lasat flota auto pe mana sa a fost Coca-Cola, iar in 2015 este deja un partener de incredere Dacia - Renault.

Printre produsele pe care le propune clientilor sa se numara si dronele, produse de securitate pentru masini sau camerele de mers inapoi, toate fiind un fel de "jucarii" interconectate pentru oameni mari.

De fapt, "cea mai importanta directie la acest moment este data de 'connected cars', masinile interconectate", explica Dan Cutui, fondatorul Falcon Electronics, intr-un interviu acordat Business24.

Pe acestea se bazeaza si cand vine vorba despre estimari privind cifra de afaceri, pe care o evalueaza ca fiind "undeva in jurul a 5 milioane de euro" la sfarsitul acestui an.

Povestea firmei Falcon Electronics a inceput in 1996, intr-un garaj. Ce v-a determinat sa porniti pe cont propriu in aceasta lume a afacerilor?

Am fost mereu o natura curioasa si intreprinzatoare. Demararea unei afaceri era pentru mine cel mai potrivit lucru la momentul respectiv. Am inceput in comert, dar apoi am decis sa imi urmez pasiunea pentru electronica si am infiintat Falcon Electronics.

Am profitat de nevoile existente pe piata si am inceput sa import si sa instalez sisteme de securitate pentru autoturisme, pe care le aduceam din Marea Britanie. Aveam 32 de ani.

Care a fost investitia initiala?

Pe vremea aceea, banii aveau alta valoare decat acum, iar suma ar parea foarte mica. As spune ca am inceput cu echivalentul a 10 salarii bune.

Momentul care v-a propulsat in aceasta lume a fost cel in care i-ati convins pe cei de la Coca Cola sa le echipati 10 masini cu o alarma importata din Marea Britanie. Cum ati reusit sa-i convingeti?

Aveam cu echipa de atunci de la Coca Cola o relatie mai veche, de incredere, deoarece tot noi adaptasem diverse sisteme audio si dispozitive de navigatie pentru masinile lor.

Practic, le oferisem personalizari de echipamente electronice, iar acest lucru ne-a permis sa le propunem trecerea la un sistem de securitate deosebit.

Iata ca de la import de alarme auto v-ati extins afacerea, adaptandu-va la o piata in continua miscare. Astazi sunteti si importator oficial in Romania pentru sistemele de securitate Viper, statiile walkie-talkie si CB radio de la Cobra, detectoarele Escort, Beltronics, Whistler si Cobra, car kit-urile si dronele Parrot, dispozitivele de navigatie Navon, car kit-urile Bury, sistemele de sonorizare Kicker, dar si cele audio de la Sony si JVC. Cum se traduce aceasta dezvoltare in cifra de afaceri pentru 2014?

Cifra de afaceri a Falcon a fost constanta in ultimii ani, cu o usoara crestere. In 2014, am reusit sa ajungem la 4,5 milioane de euro.

Ce estimari aveti pentru 2015?

Ne asteptam la o crestere totala de 10%, de aceea probabil ca cifra de afaceri la sfarsitul acestui an va fi undeva in jurul a 5 milioane de euro.

V-ati gandit, atunci la inceput, cat de mult vor evolua masinile si cum se va schimba situatia in 20 de ani?

Banuiam ca electonica va juca un rol important in viata noastra, dar mai ales ma gandeam ca automatizarea si software-ul vor juca un rol tot mai important la bordul automobilelor. Ce s-a intamplat a depasit cu mult orice asteptari.

Practic, astazi nu se mai fabrica niciun model de autovehicul care sa nu se bazeze pe retele digitale si computere. Iar fara ele nu pot functiona.

Ce tendinte prevedeti pentru acest an? La ce sa ne asteptam in urmatorii ani sa gasim pe masinile pe care le cumparam?

Cea mai importanta directie la acest moment este data de connected cars - masinile interconectate.

Se pune foarte mult accentul pe functii automate, mergand pana la deja celebrele self-driving cars.

Un alt trend este cel al integrarii telefoanelor smartphone in sistemul multimedia al masinii prin aplicatii specifice.

Car Play pentru iOS sau Android Auto duplica pe ecranul multimedia al masinii toate functiile, aplicatiile si personalizarile existente pe smartphone.

Astfel, fiecare unitate de bord multimedia devine o extensie a smartphone-ului, ceea ce inseamna ca aceste dispozitive nu se mai perimeaza la fel de repede si profita de viteza extrem de mare de dezvoltare a smartphone-urilor.

Distribuiti, printre altele, si dronele Parrot. Ce ne puteti spune legat de aceasta noua "senzatie" in lumea electronicelor? Se vand in Romania?

Dronele sunt jucarii pentru oamenii mari. Acestea asigura entertainment, dar si servicii specifice.

De la aparitia lor, s-a schimbat modul in care filmam evenimente sau modul in care asiguram supravegherea video pentru anumite obiective.

Fiind niste "jucarii conectate" nu sunt foarte scumpe, pornind in cazul mini-dronelor de la 490 de lei.

Ce planuri de business aveti in continuare?

Lucram la extinderea diviziei de produse originale cu montaj din fabrica, cu tot ceea ce inseamna acest lucru: intensificarea colaborarii cu partenerii nostri traditionali precum Dacia - Renault si atragerea de noi parteneri.

Mizam pe produse de securitate pentru masini, dar si pentru produse mai noi precum camerele de mers inapoi.

Va mai ramane timp si pentru planurile personale? Cum stati la capitolul work/life balance?

Consider ca duc o viata echilibrata. Delegarea sarcinilor este cheia acestui echilibru, iar eu stiu ca am o echipa pe care ma pot baza.

Ce pasiuni aveti?

Imi plac sporturile outdoor, cu precadere ciclismul si alergarea. Si, bineinteles, masinile raman in continuare una dintre pasiunile mele.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dan Cu ui Falcon Electronics , #Manageri