Criza a readus in prim plan competenta si performanta - Interviu HR Manager, TNT Romania

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:00
4003 citiri
Criza a readus in prim plan competenta si performanta - Interviu HR Manager, TNT Romania

Piata muncii din Romania a trecut prin transformari majore odata cu aparitia crizei economice, iar presiunea de a rezista pe o piata aflata in declin si-a lasat amprenta atat asupra managementului companiilor, cat si in randul angajatilor obisnuiti.

Despre modul in care a influentat criza sectorul resurselor umane din Romania si despre perspectivele acestuia pe viitor, vorbeste Ana Glavce, intr-un interviu acordat Business24.

Ana Glavce este HR Manager in cadrul TNT Romania din anul 2000. Cariera ei a debutat insa in mediul academic (Universitatea Bucuresti), pentru ca ulterior sa lucreze in sectorul neguvernamental (initial ca Project Manager, apoi Trainer si ulterior HR Manager).

Raportul dintre cerere si oferta de pe piata muncii s-a schimbat semnificativ odata cu aparitia crizei economice. Ce au invatat angajatorii cu aceasta ocazie? Dar angajatii?

Cred ca un lucru esential pe care angajatorii l-au invatat in ultimii ani este cum sa foloseasca mai bine instrumentele de motivare nefinanciara.

Angajatii cred ca au invatat ca, pentru a gasi si pastra un loc de munca, este nevoie de competente si performanta - lucruri care inaintea perioadei de criza, desi stiute, erau mai putin bagate in seama datorita cererii mult mai mari de forta de munca.

Romania primeste adesea critici in legatura cu productivitatea muncii. Cum ar putea sa fie aceasta imbunatatita?

Nu am date referitoare la productivitatea muncii, deci mi-ar fi greu sa raspund in cunostinta de cauza. Ceea ce stiu sigur este ca sectorul privat sta mult mai bine la acest capitol decat cel bugetar.

Esentiala este construirea unei culturi bazate pe performanta. Expertiza in domeniul eficientizarii proceselor este si ea extrem de necesara. Adeseori acest tip de expertiza lipseste.

Cum a evoluat modul in care este privita in Romania functia de resurse umane de catre managementul companiilor?

Sper ca se trece incetul cu incetul la intelegerea importantei strategice (si nu doar operationale) pe care o are functia de resurse umane.

Pentru ca acest lucru sa se intample, este insa nevoie nu numai ca managementul general al firmelor sa inteleaga acest lucru, ci si ca profesionistii in resurse umane sa fie intr-adevar performanti si constienti de rolul lor.

Care sunt perspectivele sectorului de resurse umane pe termen mediu?

Este un sector in care este inca mult loc pentru profesionisti talentati si bine pregatiti. Criza nu a redus nevoia unui management performant de resurse umane. Dimpotriva.

Pentru TNT, care sunt prioritatile departamentului de resurse umane pentru perioada urmatoare?

Retentia si dezvoltarea talentelor si angajatilor cu performanta deosebita.

Ne-ati putea spune care considerati ca vor fi cele mai cautate calitati de catre angajatori atunci cand vor recruta pentru pozitii de entry-level in urmatorii doi ani?

In cazul pozitiilor de entry-level esentiale sunt abilitatile cerute de post (cunoasterea unor limbi straine, operare pe calculator etc), precum si atitudinea (o atitudine deschisa, voluntara, disponibilitatea de a invata etc).

Si in cazul unor pozitii de middle management, respectiv de top management?

Pentru middle si top management, experienta anterioara si performantele inregistrate conteaza si vor conta. Leadership-ul si gandirea strategica sunt, cred eu, cele mai cautate calitati pentru pozitiile de top.

Ana Glavce va fi speaker in cadrul Business Days 2012. Evenimentul va avea loc intre 12 si 13 decembrie 2012 la hotelul Howard Johnson Grand Plaza - Bucuresti.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#interviu Ana Glavce TNT, #angajatori Romania, #piata muncii romania, #angajati Romania, #tendinte resurse umane Romania, #perspective resurse umane Romania , #Manageri