Catalin Mahu, La Mama - Despre bani, timp liber si afaceri

Sambata, 04 August 2012, ora 00:00
3804 citiri
Catalin Mahu, La Mama - Despre bani, timp liber si afaceri

Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama si cafenelelor Cafepedia, a pornit businessul cu un restaurant pentru a inlocui ceea ce i-a lipsit cand lua masa in oras: mancarea gatita "ca la mama acasa". Dupa 13 ani, businessul lui se bucura inca de succes in randul clientilor, insa antreprenorul este modest si rezervat cand vorbeste despre vacante si bani cheltuiti.

Ceea ce isi doreste de la timpul sau liber este un "timp de calitate" cu el insusi, in primul rand, dar si pentru copilul sau. Sustine ca banii nu sunt pentru el decat "un mijloc pentru satisfacerea unor nevoi nu o nevoie in sine" si inca are incredere in oameni, dupa 13 ani de business.

Despre ideea de business "La Mama", despre lectiile pe care mediul de afaceri i le-a oferit si despre timp liber versus timp petrecut muncind, vorbeste Catalin Mahu, intr-un interviu acordat Business24.

E o diferenta mare intre pregatirea profesionala pe care o aveti si industria in care activati. Cum v-ati decis sa faceti trecerea de la Autovehicule Rutiere la restaurante?

In anii de dupa Revolutie foarte multa lume si-a schimbat domeniul de activitate din diverse motive: industriile in care activau au avut o scadere a activitatii, deschiderea posibilitatii de a face afaceri proprii, descoperirea unor noi posibilitati de exprimare a eu-lui creator a fiecaruia, etc... Pe acest fond, evident ca si pentru mine intervenit schimbarea si, dupa ce in 1990 cand m-am inscris la facultate visam sa fac cercetare, cativa ani mai tarziu faceam diverse afaceri proprii si de atunci am ramas un antreprenor.

Dupa cum ati mai declarat in presa, succesul se datoreaza in parte faptului ca ati gasit o nisa neexploatata. De unde v-a venit ideea de mancare ca la mama acasa?

Eu mancam mult in oras in acea perioada ca dealtfel dintotdeauna. Asa cum am mai spus in acea vreme in restaurante se putea manca doar "friptura cu cartofi prajiti" fie dintr-o frica a proprietarilor de restaurante de a incerca alceva fie dintr-o frica a clientilor de a comanda altceva. Mama mea a gatit dintotdeauna foarte bine si eu inca din copilarie am fost obisnuit cu mancaruri gustoase, savuroase...

Acestea imi lipseau asa ca, atunci cand s-a pus problema deschiderii unui restaurant am decis sa se poata manca in el ceea ce mie imi lipsea... Sintagma "ca la mama acasa" a fost baza pe care s-a creat conceptul nostru de restaurant si tot de la ea a plecat si denumirea restaurantului.

Care a fost investitia initiala in restaurantul "La Mama"?

Era o perioada in care puteai sa faci mult cu bani putini: 40.000 dolari, din surse proprii.

Cine sunt clientii La Mama si cine sunt clientii Cafepedia?

Sunt segmente diferite. Clientii "La mama" sunt oameni din middle managementul companiilor si top-ul acestora, profesii liberale gen agenti, avocati, doctori, cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani.

La Cafepedia tineri sau oameni cu sufletul tanar care inlocuiesc biroul cu atmosfera relaxanta din cafenea, dornici de experiente placute atat culinare cat si ca distractie, oameni care apreciaza atat o cafea buna alaturi de un croissant delicios dimineata cat si un pahar de vin servit seara la Casual Wine...

Ce ati invatat despre oameni in cei 13 ani de afaceri in industrie?

Totul si nimic.... Nu cred ca se pot trece intr-un raspuns la intrebarea dumneavoastra sutele chiar miile de experiente avute in contactul zilnic cu oamenii... Cred ca cel mai important lucru pe care il pot spune este ca merita sa ai incredere in oameni...

Ce inseamna sa fii proprietarul unui astfel de lant de restaurante?

O mare responsabilitate. Poate ca astazi munca nu mai este la fel de fizica precum la inceput dar numarul de ore alocate zilnic este acelasi.

Ce comandati cand mancati in restaurantul dumneavoastra?

In 90 % din timp mananc in restaurantele mele si comand la nimereala din meniu ceea ce imi face cu ochiul... Dupa 13 ani inca savurez o ciorba buna sau un fel de mancare "ca la mama acasa".

Cum va petreceti vacanta in acest an?

Ca toata lumea... Mare, munte... Incerc sa petrec timp de calitate cu mine insumi in primul rand... Deasemenea dedic timp copilului.... Este cel mai important.

Pe ce va place sa cheltuiti cel mai mult banii?

Nu am o placere anume in cheltuirea banilor... Acestia sunt un mijloc pentru satisfacerea unor nevoi nu o nevoie in sine.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#afaceri Catalin Mahu, #Catalin Mahu La Mama, #Catalin Mahu Timp Liber , #Manageri