Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Borza: Nu va iluzionati cu managerii privati in companiile de stat

Borza: Nu va iluzionati cu managerii privati in companiile de stat


Managerii privati nu pot face curatenie la companiile de stat, pentru ca acolo sunt contracte a caror reziliere ar fi prea costisitoare, astfel ca singura solutie este insolventa, a declarat luni, Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Toate societatile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei. Nu va iluzionati cu managementul privat. Niciun manager, fie ca il aduci de la Londra sau de la Washington, nu poate sa faca curatenie intr-o societate cu capital de stat. De ce? Pentru ca gaseste aceleasi contracte impovaratoare pe care nu poate sa le denunte.

Sau daca le denunta, plateste sute de milioane de euro penalitati. Acele contracte au fost facute de avocati destepti ai unor baieti destepti si care s-au securizat din perspectiva unei rezilieri unilaterale, ca acea firma a statului sa ramana captiva pe toata perioada contractului. Doar administratorul judiciar poate sa denunte orice contract comercial", a declarat Remus Borza.

El a explicat ca rezilierea unui contract la o companie de stat poate avea drept consecinta plata unor penalizari, astfel ca un manager privat ar putea alege mai bine sa nu schimbe nimic.

"Se va trezi acel manager, care poate sa ia si un milion de euro pe luna, cu contracte colective de munca in care trebuie sa plateasca 70 de indemnizatii si in care, daca va vrea sa dea portarul sau femeia de serviciu afara, va trebui sa le dea 48 de salarii compensatorii.

Daca luati salariu mediu pe Hidroelectrica de 1.643 de euro pe salariat si inmultiti cu 48, indiferent care ar fi acel manager, se va gandi de doua ori si se va razgandi, si nu va pe nimeni afara, si nu va putea sa restructureze, deci nu va putea sa eficientizeze. Nu sunt un partizan al managementului privat in societatile de stat, sunt doar bani aruncati pe fereastra", a spus Borza.

De asemenea, el se declara impotriva privatizarii Hidroelectrica si spune ca aceasta este o companie strategica ce ar trebui sa ramana in portofoliul statului.

"Hidroelectrica e o societatea strategica pentru Romania, am secatuit destul Romania de resurse, mai urmeaza sa vindem si resursele minerale. Toate razboaiele secolului 21 se duc pe resurse de hrana si pe resurse minerale.

Noi nu mai avem nimic de vandut, am vandut tot. Nu sunt un adept al privatizarii, pentru ca Hidroelectrica poate sa functioneze foarte bine si ramanand in portofoliul statului. Hidroelectrica este oricum partial privatizata. Are 20% din capitalul social tranferat la Fondul Proprietatea, dar sigur ca aceasta este o decizie politica, iar eu, ca simplu cetatean, imi dau cu parerea", a mai spus Borza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1844 ori