Biografiile elitelor: Bere, jeansi si pilotaj - programul zilnic al unui director milionar

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 00:00
3616 citiri
Biografiile elitelor: Bere, jeansi si pilotaj - programul zilnic al unui director milionar
Foto: Wikimedia

Carlos Brito este de departe cel mai nonconformist director al unei companii care domina o intreaga industrie. Omul din fruntea gigantului berii AB InBev aplica un principu simplu in gestionarea afacerii, acelasi care da farmec si bauturii pe care o produce: "Totul trebuie sa fie sub presiune!".

Brito este unul dintre protejatii investitorului Jorge Paulo Lemann, al 26-lea in topul miliardarilor lumii, dar nu impartaseste stilul rasat al mentorului sau. Infatisarea directorului AB InBev pare mai degraba inspirata de stilul unui rocker rebel, aminteste Bloomberg.

Sub presiune

Vreme de un deceniu, Brito, un director care este milionar in dolari, dar apare la birou in jeansi, a tinut sub presiune si berea Budweiser pusa in vanzare pe piata americana, dar si personalul din firma.

Stilul sau managerial este una dintre explicatiile privind cresterea marjei de profit din industria berii, iar Carlos Brito a ajuns sa fie mentionat atat de analistii industriei, cat si de profesorii de economie din marile centre universitare.

Nu este de mirare ca actionarii AB InBev au preferat un nonconformist in cea mai mare operatiune derulata pana acum in industria globala a berii, achizitia SAB Miller.

Negocierile si incorporarea rivalilor din Marea Britanie sunt operatiuni pe care Brito, un director ce uraste munca de birou si prefera sa se relaxeze la mansa avionului, le-a supervizat indeaproape.

Un rebel pentru cea mai fulminanta uniune de pe piata globala a berii, cu o valoare de 106 miliarde de dolari si care face ca fiecare a treia bere bauta in lume sa fie produsa de compania pe care o conduce, iar AB InBev sa incaseze 50% din profitul realizat de industria berii.

"Carlos Brito este unul dintre cei mai muncitori si calculati brokeri financiari pe care am avut sansa sa ii urmaresc.

Poate ca nu este tipul care sa te cheme la un meci de baseball ca sa te cinsteasca cu un Budweiser, dar, cand vine vorba de afaceri, putini manageri pot spune ca sunt mai buni ca el", sustine David Williams, seful unei firme de consultanta din sector.

In parte, agitatia lui Brito este justificata si de presiunea pe care directorul AB InBev o resimte in urma stagnarii vanzarilor pe pietele din SUA si Brazilia. Iar fuziunea cu SAB Miller inseamna patrunderea pe pietele din Africa, unde 65 de milioane de noi consumatori sunt asteptati sa apara pana in 2023.

Directori pe faras

In ce priveste stiul managerial, Brito are renumele unui factor de crestere a somajului in randul executivilor, fiecare preluare a unei companii soldandu-se cu un sir enorm de decapitari facute sub comanda directorului cu infatisare rebela.

La Anheuser-Busch, producatorul marcii Budweiser, numarul celor care au zburat din firma a fost de 1.400.

"Directorii din randurile 1 si 2 au plecat din prima zi. Am putut promova oameni noi pe care i-am fidelizat cu aceasta ocazie", a explicat Carlos Brito, cu prilejul unei lectii deschise sustinute la Universitatea Stanford.

Aici, cel putin, Brito pare sa isi fi insusit lectia mentorului sau, Lemann, omul care a platit bursa pentru studiile acestuia la Stanford si l-a sustinut pe tanarul absolvent sa intre in randul executivilor de la Shell si Daimler Benz inainte de a-l aduce pe post de rege al berarilor din lumea intreaga.

Cei doi s-au intalnit in urma cu 30 de ani, pe cand Brito aspira la o diploma de inginer mecanic la Universitatea din Rio de Janeiro. Ulterior, Lemann l-a adus pe tanarul sau discipol in fruntea producatorului brazilian de bere Brahma.

Rasplata a fost si ea pe masura, Brito avand si rolul de co-fondator al firmei cu capital privat 3G Capital, care se afla in spatele AB InBev.

In 2004, compania condusa de Brito dadea lovitura fuzionand cu mult mai celebra firma belgiana Interbrew. In mai putin de doi ani, brazilianul si echipa sa preluau conducerea companiei.

O gasca model

Printre acolitii care au rezistat stilului nebun de a conduce impus de brazilian se numara si directorul economic Felipe Dutra si cel de vanzari Luiz Fernando Edmond.

Cei doi s-au adaptat bine modului excentric de lucru al lui Brito. Biroul lor din sediul firmei din New York se rezuma la o masa de-a lungul careia se schimba rapid pareri, se trag concluzii si se iau deciziile necesare.

Decorul contrasteaza in mod evident cu opulenta altor spatii de companii din Manhattan ori cu birourile sofisticate amenajate pentru executivii SAB Miller in Londra.

De ce aceasta austeritate la compania nr.1 din industria berii? "Asa comunicam mai repede. In doua minute, de-a lungul mesei, realizam conexiunea necesara pentru a discuta. Nu exista locuri in care unul sau altul sa se ascunda", a explicat brazilianul din fruntea AB InBev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Carlos Brito, #manager AB InBev, #companii industria berii , #Manageri