Batalia pentru conducerea companiilor de stat

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 09:01
1867 citiri
Batalia pentru conducerea companiilor de stat

Persoana fizica sau juridica la conducerea companiilor de stat? O intrebare la care raspunsurile sunt impartite. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania vrea firma la conducerea companiilor de stat, in locul managerului. Analistii economici pariaza pe manager si pe actionariatul majoritar al statului.

Asociatia Oamenilor de Aafaceri din Romania (AOAR) vrea sa propuna Guvernului ca la una dintre companiile care urmeaza sa aiba management profesionat sa fie numita o firma, nu o persoana fizica, si care sa primeasca un pachet de pana la 20% din capitalul societatii.

O propunere incipienta

"Este o propunere incipienta", spune presedintele AOAR, Florin Pogonaru, insa nu a precizat la care companie se refera si nici daca a prezentat deja propunerea premierului sau ministrului Economiei.

Guvernul intentioneaza sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta. Pe lista se afla companii precum Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, Tarom si CFR Calatori.

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca propunerea reprezinta, de fapt, un lobby facut de reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Aafaceri din Romania, prin intermediul presedintelui, Florin Pogonaru.

Economistul spune ca este impotriva privatizarii acestor companii de stat, mai mult decat prevede lega. "Intrarea unor persoane juridice in capitalul companiilor de stat, reprezinta, de fapt, o privatizare catre anumite firme, pe care domnul Florin Pogonaru le cunoaste sau poate le-a intuit", a declarat economistul.

Statul, cel mai bun garant

Mircea Cosea este ferm convins ca, cel mai bine ar fi ca statul roman sa-si pastreze o parte cat mai importanta din capitalul pe care inca il mai detine, chiar asa putin, la companiile sale.

De ce? Pentru ca, sustine economistul, in toate statele din Europa trendul este diferit: statul isi pastreaza participarea, pentru ca el este singurul garant, in conditii de criza, pentru protejarea economiei in fata oricaror schimbari venite din exterior.

Mircea Cosea considera ca managementul privat la companiile de stat este benefic dintr-un singur punct de vedere: are capacitatea de a mai elimina din clientelismul politic. "Nu trebuie neaparat sa vina un privat ca sa fie un manager bun, pentru ca acesta poate sa fie si un functionar al statului", sustine analistul.

Economistul este de parere ca, in Romania a degenerat acest lucru, si s-a mers foarte mult pe clientelism politic, pentru ca pana acum, numirile managerilor de companii de stat au fost facute strict pe criterii politice. El sustine ca, in marea lor majoritate, sefii numiti politic s-au dovedit a fi total incompetenti in domeniile in care au fost pusi.

"Am militat mereu pentru angajarea unui om din afara, dar strict pe acest criteriu, nu din cauza ca nu am gasi altii mai buni. Macar la astia banuim ca nu sunt clienti politici si nu fac bani pentru partide", concluzioneaza Mircea Cosea.

Compania, in detrimentul managerului, nu va fi acceptata politic

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca, numirea unor firme la conducerea unei companii de stat, in detrimentul managerului, nu va fi acceptata din punct de vedere politic. Insa, spune analistul, din punct de vedere tehnic, si mai ales economic, ar putea fi acceptata o astfel de varianta de management, cu criterii de performanta clare.

Aurelian Dochia sustine ca, pana la urma, nu conteaza daca un manager sau o persoana juridica conduce destinele unei companii de stat, atata timp cat sunt bine stabiliti indicatorii de performanta si pachetul de de stimulente, pe baza careia se va face angajarea.

Analistul economic sustine ca un pachet de actiuni de pana la 20% din capitalul societatii reprezinta o valoare destul de mare si trebuie evaluat de la companie la companie si sa fie inclus in pachetul de stimulente.

"In loc sa platesti un salariu unui manager, este mai interesant sa propui unei firme ca, intr-un an sau doi, in functie de performantele obtinute, poate fi remunerata cu un pachet de actiuni", sustine Dochia.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#manager privat companii de stat, #manager persoana juridica companii de stat, #privatizare companii de stat Romania , #Manageri