Avocatura, sabie cu doua taisuri - Interviu Business24

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 00:00
4352 citiri
Avocatura, sabie cu doua taisuri - Interviu Business24

Silvia Axinescu, Senior Associate Deloitte, explica pentru Business24 cum se construieste brandul personal al unui avocat, care sunt avantajele si dezavantajele unui business de avocatura, dar si ce au avocatii romani de invatat de la un brand precum Deloitte.

Avocata considera ca una dintre cele mai mari provocari ale meseriei sale este intelegerea modului in care este organizata afacerea clientului.

Avocat cu experienta in cadrul Deloitte, Silvia Axinescu crede ca seriozitatea angajamentelor si calitatea serviciilor oferite sunt trasaturi definitorii pentru orice avocat de top.

Ce au de invatat avocatii din Romania de la o multinationala precum Deloitte?

Reff si Asociatii este societatea de avocati afiliata Deloitte Romania si opereaza impreuna cu practica multidisciplinara a Deloitte Romania. Apartenenta la echipa multidisciplinara a Deloitte permite oferirea unor solutii complete la problemele clientilor.

Totodata, interactiunea si colaborarea stransa cu colegii nostri este de natura sa solutioneze neclaritati de ordin fiscal, contabil, economic sau chiar tehnic ce pot surveni, facand astfel posibila intelegerea completa si aprofundata atat a mecanismului juridic, precum si a celui de business, economic.

De asemenea, o multinationala precum Deloitte are beneficiul de a relationa cu o diversitate de piete, de sisteme financiare, de drept si culturale. Aceasta implica adesea contactul unui avocat cu sisteme de drept strain, dar necesita si un efort suplimentar de a intelege noi mecanisme juridice si de a adapta institutii de drept strain la sistemul roman de drept astfel incat sa poata functiona impreuna.

Multe dintre problemele ivite in practica se datoreaza imprumutarii unor mecanisme legale straine, care nu pot avea efecte in sistemul nostru juridic intrucat vizeaza notiuni si institutii care au intelesuri diferite.

O multinationala poate evita astfel de probleme intrucat mediul juridic este familiarizat cu respectivele concepte si cu adevaratul lor sens in sistemul din care provin.

Odata cu dezvoltarea comertului electronic, a exploziei tehnologice si a unei europenizari continue a mediului juridic romanesc, casele de avocatura trebuie sa faca aceleasi eforturi de a se adapta la factorul de extraneitate pe care il presupune mediul de afaceri din societatea moderna.

Ce inseamna un brand personal in mediul juridic?

In mediul juridic, construirea unei imagini pozitive solicita devotament fata de propria dezvoltare personala si profesionala.

In cazul unui avocat, brandul personal se poate forma in functie de clientii pe care ii reprezinta si de succesul cu care finalizeaza un proiect sau, in cazul departamentului de litigii, de castigarea unui proces.

Alegerea clientilor este un element definitoriu pentru brandul personal al unui avocat. Totusi, in cazul unei societati de avocatura, alegerea clientilor nu va apartine intotdeauna avocatului.

Mai mult, imaginea si numele firmei de avocatura se vor rasfrange si asupra lui, precum acest principiu functioneaza si in sens invers, de aceea alegerea societatii de avocatura in care sa activezi reprezinta un pas foarte important in construirea brandului personal.

Cum v-ati construit dumneavoastra brandul personal?

Brandul personal se contureaza chiar fara intentia noastra, prin actiunile ce le desfasuram si care influenteaza imaginea personala ce ne este asociata.

De aceea este foarte important sa ne stabilim prioritatile din timp si sa ne cunoastem calitatile. Inca de la inceputul carierei am afisat integritate si seriozitate in angajamentele luate.

Am considerat aceste calitati definitorii pentru mediul juridic. Este important ca un client sa aiba incredere in seriozitatea angajementelor luate si in calitatea serviciilor oferite.

Cat despre integritate, sunt de parere ca aceasta ar trebui sa fie o trasatura definitorie pentru orice avocat de top.

De ce ati ales o multinationala si nu un business personal, "casa de avocatura Silvia Axinescu"?

Sa activezi in calitate de avocat in cadrul unei multinationale iti ofera posibilitatea de a avea contact cu clienti importanti de pe piata internationala si iti ofera oportunitatea de a lucra in anumite ramuri de drept pe care nu le poti accesa din cadrul unei case de avocatura.

Aceasta se datoreaza in principiu numelui construit de o multinationala prin stabilirea unor relatii profesionale cu clienti la scara nationala, regionala sau chiar mondiala. Sunt totusi de parere ca acesta nu este singurul factor determinant.

Totodata, nu trebuie sa uitam ca alegerea unei multinationale in locul unui business personal este una personala.

Intr-adevar, ca avocat in cadrul propriului tau cabinet, poti avea libertate profesionala si flexibilitate, dar o asemenea optiune iti poate restrange, mai ales la inceput de cariera, posibilitatea implicarii in proiecte complexe sau nume importante de clienti pe care ti le poate oferi apartenenta la o multinationala si care iti aduce deosebite satisfactii profesionale.

Care sunt cele mai mari compromisuri pe care le-ati facut pentru cariera dumneavoastra?

Din fericire, sunt una dintre acele persoane a caror viata profesionala nu a lasat un impact negativ asupra vietii personale.

In schimb, trebuie sa recunosc ca timpul meu liber este limitat si pe parcursul construirii carierei mele juridice am lasat in urma multe pasiuni care imi conturau inainte personalitatea si a trebuit sa fac mari eforturi sa pastrez o parte dintre ele.

Este destul de dificil sa ai o cariera juridica, iar aceasta sa nu te reprezinte in totalitate ca persoana, limitele fiind foarte slab definite.

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le aveti in cariera?

Imaginea creata este unul dintre cele mai mari satisfactii pe care le am. Imaginea unui avocat profesional de succes este o investitie pe termen lung, o calitate ce nu se castiga peste noapte, dar toate eforturile mele au fost directionate in acest sens. De aceea cred ca nivelul profesional atins si specializarea in anumite domenii imi aduc mai multa satisfactie decat avantajele materiale.

Care au fost cele mai mari provocari cu care v-ati confruntat pentru a ajunge in aceasta pozitie?

Printre cele mai mari provocari cu care m-am confruntat de-a lungul carierei mele profesionale se numara intelegerea si aprofundarea unor domenii sau ramuri de drept emergente, care nu fac obiectul studiului din timpul facultatii, ca de exemplu aspecte legate de legislatia in domeniul telecom, protectia datelor cu caracter personal sau protectia consumatorului.

Departamentele din cadrul unei societati de avocati nu sunt structurate in acord cu subiectele tratate in anii de studiu, ci in acord cu cerintele pietei si nevoile clientilor.

Din nefericire, sistemul de invatamant superior nu introduce in programa de studii multe dintre materiile ce formeaza obiectul unor departamente distincte in cadrul firmelor de avocatura, iar studentii si absolventii facultatilor de drept se confrunta cu problema de a lucra intr-un domeniu despre care au foarte putine cunostinte juridice.

Mai mult, scoala nu dezvolta latura practica a viitorilor avocati, mizand exclusiv pe cunostinte juridice teoretice, astfel incat uneori este o provocare sa adaptezi aceste cunostinte la proiectele pentru clienti.

O alta provocare tine de sistemul de legiferare din Romania. Sunt anumite domenii pentru care este necesara intelegerea corecta si completa atat a notiunilor de ordin tehnic, precum si mecanismul de desfasurare a unei operatii, activitati si integrarea acesteia intr-un lant de activitati interconectate in cadrul unei anumite industrii.

De asemenea, sunt domenii care contin o legislatie densa si disparata intr-un numar foarte mare de acte normative, precum domeniul energiei. Toate aceste aspecte fac foarte dificila aprofundarea ramurii de drept respective.

Pe de alta parte, sunt si situatii in care avocatul trebuie sa ofere raspunsuri clientului interpretand o lege ce contine norme echivoce si in baza careia s-a format o jurisprudenta neunitara.

Si mai dificil este atunci cand este vorba de oferirea unor recomandari sau sfaturi juridice pe baza unui act normativ nou care contine prevederi neclare sau insuficiente si pentru care nu doar ca nu exista jurisprudenta sau practica a autoritatilor competente care au rolul de a implementa si controla respectarea prevederilor legale in cauza.

Intelegerea modului in care este organizat business-ul clientului este foarte importanta si consider ca reprezinta un element esential in dezvoltarea mea ca avocat.

Care a fost cel mai complex proiect in care ati fost implicata?

Dintre aceste proiecte complex, le-as aminti pe cele din domeniul protectiei consumatorilor, acesta fiind de altfel unul dintre domeniile dragi mie. In acest sens, am coordonat proiecte de asistenta juridica privind structurarea campaniilor promotionale, respectiv verificarea si revizuirea materialelor publicitare ale unor retaileri din domeniile mobilei si fashion, in scopul evitarii calificarii acestora ca practici interzise sau incorecte.

Ca implicare in tranzactii, am facut parte din echipa de tranzactii in diferite proiecte, cel mai recent fiind acela avand ca obiect achizitia liderului productiei si distributiei locale de aditivi furajeri, intr-o perioada in care agricultura si domeniile adiacente urca in topul prioritatilor de dezvoltare ale statului roman si mediului de afaceri.

Asistenta juridica a constat in negocierea, redactarea si revizuirea documentelor contractuale specifice tranzactiilor, dar si interactiunea cu autoritatile de reglementare competente si indeplinirea formalitatilor necesare.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#piata avocatura, #interviu Silvia Axinescu, #interviu avocat Deloitte, #Silvia Axinescu Deloitte Romania , #Manageri